'Don Giovanni' nova je operna produkcija HNK Ivana pl. Zajca nastala u suradnji s New Generation Operom iz Helsinkija, a koja će pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma, premijerno biti izvedena u četvrtak 21. svibnja. Mozart se na riječku opernu scenu vraća nakon deset, a Don Giovanni nakon više od šezdeset godina i to u suvremenoj multimedijalnoj inscenaciji, kao opera i film ujedno i okuplja najbolje operne snage u ovom trenutku te je jedna od najkompleksnijih produkcija.
Tarantinovska vizija opere 'Don Giovanni'
Story 
Don Giovanni Mladi pjevači nove generacije predvođeni su gostima iz inozemstva, finskom zvijezdom Waltterijem Torikkom u naslovnoj ulozi te Marjukkom Tepponen kao Donnom Annom. U ostalim ulogama pojavljuju se Slavko Sekulić, Kristina Kolar, Marko Fortunato, Siniša Štork, Ilijana Korač te Leon Košavić. Maestro Ville Matvejeff, riječki gost dirigent sezone, uz dirigentsko ravnanje izvedbom, pridružit će se orkestru i svirajući čembalo uz recitativo dijelove.
Tarantinovska vizija opere 'Don Giovanni'
Story 
Don Giovanni Redatelj  Erik Söderblom 'Don Giovannija' smatra najboljim tekstom napisanim za operu, a ovu suvremenu produkciju uspoređuje s Tarantinom odnosno njegovim crnim humorom. Operu je opisao kao djelo s točnom i dubokom psihološkom razradom likova, kao priču o beskrupuloznom zavodniku koji na kraju ipak griješi, ali je i unatoč tome najmoralniji lik u operi. Radnja se odvija poput filmske, a predstava nudi tri vizualne perspektive. Naime, na pozornici će biti postavljena dva ekrana, pa će uz pomoć sedam kamera i malog filmskog studija s dva redatelja, publici biti ponuđene tri vizualne perspektive uživo.
Tarantinovska vizija opere 'Don Giovanni'
Story 
Don Giovanni Scenograf predstave je Markuu Kunnari, kosimografkinja Manulea Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a redatelji filma u predstavi su Emil Sallinen i Artur Sallinen. Foto: Story Press