Neda Ukraden jedna je od rijetkih regionalnih glazbenik zvijezda koja se može pohvaliti da ima završeno više fakulteta. Naime, glazbom se počela baviti profesionalno vrlo rano, a već sa 17 godina snimila je svoje prve pjesme i tako postala slavna u bivšoj Jugoslaviji. Iako je uspjeh već imala na dlanu, njezina želja za obrazovanjem bila je dovoljno velika pa je odlučila upisati fakultet. Neda je najprije upisala studij engleskog jezika i književnosti koji je završila u roku i gdje je bila proglašena jednom od najboljih studenata. 'Kad je došlo vrijeme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htjela sam upisati pravo, a moji su željeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike pa sam ja zbog njih odlučila upisati engleski. S druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pjesmama, piscima, Shakespeareom pogotovo. Otac mi je govorio: 'Ti ćeš po podne i navečer biti pjevačica, a što ćeš raditi prije podne? Od čega ćeš živjeti?' Bili su razočarani što nisam upisala medicinu, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: 'Što će ti engleski, možeš otići u Englesku i tako naučiti jezik, a ne da studiraš' - prisjetila se Neda za Kurir.rs.

Odmah nakon što je završila studije i posvetila se svojoj glazbenoj karijeri, dogodio se preokret u njezinoj glavi. Nije mogla odoljeti pa je preko noći odlučila upisati pravni fakultet kako bi ispunila svoj san. 'Pozvali su me da pjevam na brucošijadi Pravnog fakulteta. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: 'E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju.' On mi odgovori: 'Pa nije ti ni sad kasno. Što ti fali, imaš tek 26 godina.' Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: 'Pa stvarno, što bi mi falilo da sad upišem pravo?'. I tako sam i napravila. Glazbena karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo je i vrijeme da učim i polažem ispite. Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i opsežan predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pjevanjem i da će me profesor s prijezirom i omalovažavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne osramotim pred profesorom da sam cijeli udžbenik, čije je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovjek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku', ispričala je Neda.
Upravo to svestranu je glazbenicu motiviralo da uspije do kraja. 'Legao mi je studij prava pa sam znala i po 17 sati učiti. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosjekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: 'Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad trebap okačiti mikrofon o klin i lijepo negde raditi kao ambasador.' Nisam otišla u diplomaciju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući glazbi koju pjevam', rekla je 67-godišnjakinja. Autor: A.S. Foto: Hrvoje Jelavić, Duško Jaramaz/PIXSELL