Unos šećera u organizam može djelovati negativno na zdravlje na više različitih načina. Otkriveno je kako šećer utječe i na stvaranje zubnog karijesa. Naime, bakterije u našim ustima koriste šećer, stvarajući kiseline koje mogu otopiti zaštitne minerale na površini zuba. S vremenom šećerne kiseline mogu otopiti minerale sa zuba, dovodeći do karijesa. Svi mi pomalo uživamo u slatkome, no previše šećera u našoj prehrani može biti prijetnja za zdravlje naših zubi. Studije su pokazale ne samo da su se naše prehrambene navike vremenom promijenile, nego se također promijenila i hrana koju jedemo. Svi znamo da kolači i slastice sadrže šećer, ali se skriveni šećeri također mogu pronaći u hrani u kojoj ga ne bismo očekivali. Tri vrste hrane koje mogu povećati unos šećera u našoj prehrani su:

  • slatke stvari kao što su bomboni, kolači i slastice
  • prerađena hrana koja sadrži dodani šećer kao što su pahuljice i umaci za kuhanje
  • hrana koja sadrži složene ugljikohidrate kao što su kruh i tjestenina, koje mogu otpustiti šećer nakon konzumacije
Kako zaštititi svoje zube? Važno je razumjeti kako aktivno zaštititi naše zube od napada šećernih kiselina te propadanja zuba. Jednostavno je pravilo što manje slatkoga jedete, manji je rizik od karijesa. No, ako i unosimo šećer, postoji način da zaštitimo svoje zube od karijesa. Zubne paste sa zaštitom od šećera pružaju samoobranu za zube, ojačavajući i aktivno štiteći zube od šećera u svakodnevnoj prehrani. Sadrže aktivni fluorid koji se veže na caklinu kako bi zaštitio zube od napada šećernih kiselina. Fluorid pomaže u prevenciji karijesa privlačeći nove minerale na zub, čineći ih jačima nego prije. Fotografije: press