Velika dizajnerska imena poput Prade, Marca Jacobsa, Saint Laurena, Etra već su predstavili svoje komade od samta, koji se definitivno vraća u modu, i to na velika vrata. Upravo će taj zaboravljeni materijal obilježiti sezonu koja dolazi.

Marc Jacobs
Marc Jacobs A kako to obično biva, i ovaj put dizajnerske kuće u stopu prate high street imena. Tako je Mango već izbacio modele od samta - sakoe, predimenzionirane jakne, ali i hlače. A kako se jesen približava, sigurni smo kako će samt zavladati poundom popularnih trgovina.
Mango Kada je tek otkriven, samt se smatrao luksuznim materijalom te su ga nosili samo bogati trgovci i plemstvo. Izrađivao se od svile i tkao posebnim strojevima. No kako je bio osjetljiv na visoke temperature i učestalo pranje, bilo ga je teško održavati. Zato su se pojavile jeftinije varijante samta. Počeo se izrađivati kombiniranjem različitih materijala koji su bili povoljniji od svile. Tako se danas samt u većini slučajeva izrađuje od sveprisutnog poliestera i pamuka, uz eventualan dodatak svile. Autor: J. S. Fotografije: Press