1. Službeno je ime statue Academy Award of Merit (Akademijina nagrada za zasluge), izrađena je od pozlaćenog britanija-metala na crnoj metalnoj podlozi, masa joj je 3,06 kilograma, a visoka je 34,29 centimetara te prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s pet žbica. Svaka od pet žbica predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare. Ime joj je nadjenula izvršna tajnica Akademije, Margaret Herrick, koja je kad je prvi put vidjela nagradu 1931., rekla kako je podsjeća na njezina ujaka Oscara.
  2. Katherine Hepburn osvojila je najviše Oscara za najbolju glumicu. Ta glamurozna zvijezda zlatnog doba Hollywooda vlasnica je četiri statue.
  3. Daniel Day-Lewis najviše je puta proglašen najboljim glumcem. Oscar je osvojio tri puta.
  4. Redatelj koji je osvojio najviše pozlaćenih kipića – četiri – jest John Ford.
  5. Meryl Streep drži rekord s najviše nominacija u kategoriji za najbolju glumicu, čak 18, a osvojila ih je tri.
  6. Jack Nicholson drži rekord s najviše nominacija za najboljega glumca, 12, a doma je ponio tri statue.
  7. U dobi od 10 godina Tatum O’Neal postala je najmlađa osvajačica nagrade Oscar, a nagrađena je 1973. za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Paper Moon”.
  8. Najstariji glumac koji je osvojio kipić u kategoriji najboljega glumca bio je Henry Fonda, 1982., u dobi od 76 godina.
  9. Jennifer Lawrence najmlađa je glumica s tri nominacije za Oscar.
  10. Jedina oskarovka kojoj su i oba roditelja dobitnici Oscara jest Liza Minnelli. Njezina majka Judy Garland dobila je Oscar za životno djelo (1940.), dok je njezin otac Vincente Minnelli proglašen najboljim redateljem (1958.). Liza Minnelli dobila je priznanje kao najbolja glumica 1972. godine.
  11. Jedina braća glumci koji su primili statuu Oscar jesu River i Joaquin Phoenix.
  12. Jedini brat i sestra koji su osvojili Oscar za glumu jesu Lionel i Ethel Barrymore.
  13. Jedini glumci koji su dvije godine zaredom osvojili Oscar jesu Luise Rainer (1936. i 1937.), Spencer Tracy (1937. i 1938.), Katherine Hepburn (1967. i 1968.), Jason Robards (1976. i 1977.) i Tom Hanks (1993. i 1994.).
  14. Prvi film snimljen u boji koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju jest “Zameo ih vjetar”.
  15. Prvi crnac koji je osvojio Oscar bio je Sidney Poitier 1963. godine.
  1. Prvi čovjek u povijesti koji je odbio primiti Oscar bio je 1935. Dudley Nichols, koji je trebao primiti nagradu za najbolji scenarij za film “The Informer”. Četrdeset godina kasnije, 1973., Marlon Brando također je odbio primiti svoju nagradu za Vita Corleonea u “Kumu”. Na dodjelu je poslao Sacheen Littlefeather, mladu američku Indijanku, s pismom u kojem je objasnio svoje razloge. Poruka njegove poprilično duge izjave glasila je ukratko: “Mislim da je dodjeljivanje i primanje nagrada u ovom trenutku u ovoj državi neprilično sve dok se stanje američkih Indijanaca u zemlji drastično ne promijeni. Ako već ne čuvamo svoju braću, ne moramo biti njihovi krvnici.”
  2. Redatelj Steven Spielberg kupio je 1996. za 550.000 dolara Oscar koji je za najboljeg glumca 1934. osvojio Clark Gable.
  3. Alfred Hitchcock bio je pet puta nominiran za najboljeg redatelja, ali nikad nije pobijedio.
  4. Tri su filma u povijesti s najviše osvojenih kipića: “Ben-Hur”, “Titanic” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja”. Svaki od njih nagrađen je u 11 kategorija.
  5. Dvije obitelji koje imaju oskarovce u čak tri generacije jesu Hustonovi (Walter Huston, sin John Huston i unuka Anjelica Huston) i Coppole (Carmine Coppola, sin Francis Ford Coppola i unuka Sofia Coppola).
  6. Obitelj koja ima najviše nominacija za Oscar jesu Newmani s čak 87 nominacija. Braća Alfred Newman (43), Emil Newman (1) i Lionel Newman (11); druga generacija Randy Newman (20), David Newman (1) i Thomas Newman (11).
  7. Jedini Oscar koji je osvojio Oscar (za najbolju pjesmu) bio je Oscar Hammerstein.
Znate li koji su glumci odbili primiti Oscar?
Story 
Autor: Ana Herceg Foto: Guliver/ Getty images