Zalazeću 2019. godinu svatko od nas pamtiti će drugačijim stvarima, kako lijepim tako i ružnim, ali nitko od nas neće zaboraviti poznate Hrvate koji su se zauvijek oprostili od nas i iza sebe ostavili neizbrisivi trag u hrvatskoj povijesti i kulturi.

Ivo Gregurević
Robert Gašpert Ivo Gregurević

Tek što su ispratili 2018. i s mamurlukom zagazili u novu 2019. Hrvati su se 2. siječnja šokirali viješću kako nas je u 66. godini života napustio jedan od naših najvećih glumaca, Ivo Gregurević. Nastupao je u brojnim televizijskim serijama, poput 'Zore dubrovačke', 'Počivali u miru' i ' Velo misto', kao i u brojnim filmovima poput, 'Ćaća', 'Što je muškarac bez brkova' , 'Metastaze', 'Sokol ga nije volio'...

'2007. na snimanju Kino Like si doživio moždani udar i nakon dva mjeseca smo ipak nastavili jedno od najluđih snimanja ikad. Sjećam se da si se rasplakao kad sam ti rekao da me podsjećaš na mog djeda... Ljudino velika i luda sretan put', prisjetio se tada Gregurevića redatelj Dalibor Matanić na Facebooku.

Robert Budak i Kristina Stevović
Story Robert Budak i Kristina Stevović

Drugi šok je hrvatskoj javnosti uslijedio 27. siječnja kad je iznenada prerano umro 26-godišnji zagrebački glumac Robert Budak, jedan od najtalentiranijih glumaca mlađe generacije koji je prošle godine nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta. Robertovo matično kazalište bilo je Zagrebačko kazalište mladih, a glumio je i u filmovima 'S one strane', 'Escape', 'Zagreb Cappuccino' i brojnim drugima.

Andrej Barbieri
Foto: Borna Filić/Pixsell Andrej Barbieri

Kuhaču kojom je radio čarolije u kuhinji vrhunskih restorana 9. ožujka je posljednji put ispustio iz ruku legendarni chef Andrej Barbieri, koji je preminuo u 50. godini života u Kliničkom bolničkom centru na Šušaku u Rijeci nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba. Javnost će ga se uvijek sjećati kao jednog od članova žirija u showu 'Masterchef', a bio je i chef konzultant u prvom hrvatskom restoranu u Kataru.

Denis Kuljiš
Facebook Denis Kuljiš

Ovu godinu pamtit ćemo i po odlasku poznatog novinara, urednika i publicista Denisa Kuljiša, koji je preminuo 18. kolovoza u 68. godini života nakon kratke i teške bolesti. U novinama je radio još od 70-ih godina, bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio. Od početka osamdesetih, pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Nenad Starčević-Čino
Goran Stanzl/PIXSELL Nenad Starčević-Čino

Domaću je javnost ove godine rastužila i vijest da nas je 28. listopada u 55. godini života, nakon kratke i teške bolesti napustio omiljeni dugogodišnji novinar radija 101 Nenad Starčević-Čino. Bio je najpoznatiji po sportskim emisijama, a radio je i u informativnom programu.

Matija Vukšić
HRT Screenshot Matija Vukšić

Mnogima će i 9. studenog ostati u tužnom sjećanju zbog smrti 38-godišnjeg Matije Vukšića, jednog od najistaknutijih hrvatskih redatelja mlađe generacije i sina novinara i političara Branka Vukšića. Preminuo je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti. Radio je kao novinar i urednik u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije, a bio je i scenarist i redatelj dokumentarnog filma 'Happy Croatian in Bucharest', 'Irokez' o životu boksača Željka Mavrovića i 'Benjamin'.

Martin Sagner 'Dudek'
Robert Anić/PIXSELL Martin Sagner 'Dudek'

'Kaj bu mi ve rekla Regica?', bila je jedna od najčešćih rečenica koju smo mogli čuti od legendarnog Dudeka iz serije 'Gruntovčani' snimane 70-ih godina u Podravini, kojeg je utjelovio nezaboravni Martin Sagner. On nas je napustio 12. studenog u 88. godini života. Glumio je i u serijama 'Kuda idu divlje svinje' i 'Inspektor Vinko' te u filmovima 'Duga mračna noć', 'Breza', 'Protest', 'Tamburaši', 'Priča iz Hrvatske' i mnogim drugima.

Poznati Hrvati koji su nas zauvijek napustili u 2019.
Pixsell 

Zauvijek smo se u 2019. oprostili i od legendarne splitske kritičarke, spisateljice i kazalištarke Mani Gotovac. Preminula je u 80. godini života nakon što joj je dijagnosticirana teška bolest koju je odbijala liječiti. Svojim radom i djelom ostavila je neizbrisivi trag u domaćoj kazališnoj i književnoj umjetnosti.

Branko Lustig
Dražen Kokorić Branko Lustig

Ogromnu prazninu u svjetskoj filmskoj umjetnosti ostavio je za sobom najveći hrvatski filmski producent Branko Lustig, koji nas je napustio 14. studenog u 88. godini života. O njegovom životu zacijelo vrijedi snimiti film jer će to biti istinita priča o nevjerojatno hrabrom dječaku koji je preživio strahote logora u Auschwitzu i otišao u Ameriku ostvariti snove. U 50 godina rada osvojio je brojne nagrade, a najznačajniju filmsku nagradu na svijetu, kipić Oscara primio je u ruke dva puta, 1993. za film 'Schindlerova lista' i 2000. godine za produkciju filma 'Gladijator'.

Poznati Hrvati koji su nas zauvijek napustili u 2019.
Marko Mrkonjić/PIXSELL 

Nažalost, na samom kraju godine, 25. prosinca tragično je preminuo osječki glumac Aleksandar Bogdanović. Četiri dana nakon nesreće, zbog koje je zadobio teške ozljede opasne po život, obitelj je odlučila isključiti aparate. Glumačka scena Hrvatske već se nekoliko dana oprašta od Aleksandra, što samo pokazuje koliko je bio cijenjen i voljen.