Desert inspiriran švicarskom roladom od limuna pobijedio je na natječaju za službeni desert obilježavanja platinastog jubileja otkako je kraljica Elizabeta II. stupila na prijestolje. Autorica deserta je 31-godišnja copywriterica Jemma Melvin, koja je nadmašila više od 5000 prijavljenih natjecatelja u dobi od osam do 108 godina.

profimedia-0690591349.jpg
Profimedia Pobjednica Jemma Melvin (sasvim desno) s konkurenticama iz finala Susan Gardner, Sam Smith, Kathryn MacLennan i Shabnam Russo

“Ovaj desert posveta je trima važnim ženama u mome životu - mojim bakama i kraljici. Uz jednu baku počela sam peći kolače, ona me naučila sve osnove, dok je drugoj baki oduvijek zaštitni znak bio trifle, zvali smo je kraljicom triflea. A kraljica je na svom vjenčanju među desertima imala i kremu od limuna”, objasnila je pobjednica čiji se trifle sastoji od rolade od limuna i amaretti keksića.

instagram clarence house.jpg
instagram Clarence House Pobjednici su čestitale vojvotkinja Camilla i legendarna kuharica Mary Berry, koja je bila u žiriju

Za mladu pobjednicu Jemmu poseban je trenutak bio kada je između pet finalistica i njihovih deserata članica žirija, legendarna Mary Berry baš njezin izdvojila kao - uistinu poseban, dok je drugi član žirija, slastičar kraljevskog dobavljača Fortnum & Mason rekao kako smatra da će Britanci ovaj desert raditi najmanje idućih stotinjak godina te da će on ubrzo postati dijelom britanske gastronomske tradicije.

Proučite i vi ovaj vrlo opsežan i detaljan recept i - bacite se na njegovu izradu, isplatit će vam se!

profimedia-0690911067.jpg
Profimedia 

KRALJEVSKI TRIFLE S ROLADOM OD LIMUNA I AMARETTI KESIMA

ZA ROLADU:
4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
100 g šećera u prahu, plus dodatno za posipanje
100 g oštrog brašna, prosijanog
¼ žličice praška za pecivo
maslac za namastiti kalup

ZA CURD OD LIMUNA:
4 žumanjka od velikih jaja iz slobodnog uzgoja
135 g kristal šećera
85 g maslaca, omekšalog
prstohvat soli
korica od 1 neprskanog limuna
80 ml svježeg soka od limuna

ZA ŽELE SV. KLEMENTA:
6 listića želatine
4 nešpricana limuna
3 naranče
150 g svijetlog smeđeg šećera

ZA CUSTARD KREMU:
425 ml slatkog vrhnja
3 žumanjka od velikih jaja iz slobodnog uzgoja
25 g svijetlog smeđeg šećera
1 žlica gustina
1 žličica ekstrakta od limuna

ZA AMARETTI KEKSE:
2 bjelanjka od jaja iz slobodnog uzgoja
170 g šećera u prahu
170 g mljevenih badema
1 žlica likera amaretta
maslac ili ulje za namastiti kalup

ZA COULIS OD KLEMENTINA:
4 limenke kompota od klementina
45 g šećera u prahu
16 g praha od arrowroota (zamjena je obični gustin)
sok od ½ limuna

ZA UKRASE OD BIJELE ČOKOLADE:
50 g miješane kore od citrusa
1 žlica šećera u prahu (opcionalno)
200 g bijele čokolade

ZA SLAGANJE:
600 ml slatkog vrhnja

profimedia-0691928105.jpg
Profimedia Monoporcija službenog deserta kraljičina jubileja

1.Rolade - namastiti dva velika lima za pečenje i obložiti ih papirom za pečenje, a pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli miksati jaja i šećer oko 5 minuta, odnosno dok smjesa ne bude blijede boje. Metalnom velikom žlicom nježno umiješati brašno. Razdijeliti u dva kalupa i peći 10-12 minuta, odnosno dok biskviti ne postanu lagano zlaćani i dobro pečeni. Pospite dva lista papira za pečenje šećerom u prahu te na to okrenite svježe pečene biskvite. Rolade zarolajte dok su još tople. Pustite da se tako ohladi.

2. Curd od limuna - žumanjke, šećer, maslac, limunovu koricu i sok od limuna kuhajte na pari dok se ne zgusne, oko 15 minuta. Prelijte u drugu zdjelu i pustite sa strane da se ohladi.

3. Žele Sv. Klementa - namočite listiće želatine u hladnoj vodi na 5 minuta da omekšaju. Gulilicom za povrće napravite po 6 trakica od limunove i narančine kore i kuhajte ih sa šećerom i 400 ml vode. Pustite da zavrije na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i izvadite koru od agruma. Iscijedite želatinu, umiješajte je u sirup od agruma i pustite da ohladi. Iscijedite limune i naranče – trebat će vam po 150 ml soka od limuna i naranče. Umiješajte u sirup sa želatinom, procijedite kroz sito i pustite da se ohladi.

4. Custard - vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri, pustite da zavrije, uz povremeno miješanje. Zajedno izmiksajte žumanjke, šećer, gustin i ekstrakt limuna te polagano prelijte vrućim vrhnjem uz neprestano miješanje pjenjačom. Odmah vratite na laganu vatru, te uz neprestano miješanje kuhajte dok smjesa ne postane gusta i glatka. Ulijte kremu u drugu posudu, pokrijte površinu da se ne stvori kora. Pustite da se ohladi.

5. Amaretto keksi - zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umiješajte šećer i mljevene bademe. Dodajte amaretto. Stavite hrpice tijesta (količina za jedan keks - koliko stane u jednu žličicu) u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Moraju biti udaljeni oko 2 cm kako se ne bi slijepili tijekom pečenja. Pecite 15-20 minuta, odnosno dok keksići ne postanu zlaćano-smeđi. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.

6. Coulis od klementina - ocijedite dvije limenke kompota od klementina. Tekućina vam neće trebati. Voće stavite u zdjelu zajedno sa šećerom i lagano zagrijavajte dok se kriške klementina ne počnu raspadati. Maknite s vatre. U maloj zdjeli, izmiješajte arrowroot (ili gustin) sa 2 žlice hladne vode, te dodajte u topli umak od klementina. Dodajte limunov sok i dobro sve izmiješajte. Ocijedite i preostale dvije limenke kompota od klementina i komade voća dodajte u prethodno pripremljenu smjesu. Pustite da se sve zajedno dobro ohladi.

7. Ukrasi od čokolade - ako su kore od citrusa vlažne i sklizave umočite ih u šećer u prahu. Rastopite bijelu čokoladu na pari te ju izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ravnomjerno raporedite. Pospite koricama agruma. Pustite da se stvrdne, nakon toga razlomite u veće nepravilne komade.

8. Slaganje - rolade nadjenite curdom od limuna. Jednu roladu narežite na kriške debljine oko 2,5 cm. Kriške složite uz rub staklene posude za trifle. Drugu roladu narežite na deblje kriške i njima prekrijte dno posude za trifle. Ostacima biskvita popunite rupe. Šnite rolade prelijte želeom Sv. Klementa, stavite u hladnjak da se dobro stisne (bit će potrebno oko 3 sata). Kad se žele stvrdne, prelijte custard kremu, pa na to u jednom sloju složite amaretto kekse (sačuvajte nekoliko keksa za ukrašavanje). Preko toga prelijte coulis od klementina. Istucite slatko vrhnje, stavite ga na coulis. Po šlagu razmrvite preostale amaretto kekse i ukrasite komadima ukrasa od bijele čokolade.