“Ovaj sam recept sama osmislila jer su kupovni uglavnom puni dodataka. U mojoj zdravoj verziji toga nema”, govori nam glumica Anita Matić Delić koja na svom instagramu #glumicapakuha donosi obilje ukusnih veganskih recepata, za kojima, jer su tako ukusni i slasni, ne posežu samo vegani.

matic_delic_DK (64 of 64).jpg
Dražen Kokorić 

Naravno da ovakav umak možete kupiti već gotov, ali ne bih ja bila ja da sve što mogu ne napravim sama. I to me čini sretnom, zadovoljnom i ponosnom. A to pokušavam prenijeti i vama - radost spravljanja vlastite hrane. Moji su prijatelji već navikli: sve što je na Anitinom stolu je - homemade. I tako sam ih razmazila, pa sad nemam obraza ponuditi im primjerice ovakav umak iz dućana. U startu sam si postavila visoku ljestvicu i nema padanja, barem kod lavice nema!", poručuje Anita.

"Sweet chili umak odlično paše uz sirove ljetne rolice u rižinom papiru, a odličan je i kao umak za tortilje ili tortilja čips, krekere…, njime možete nadopuniti i umak za wok… Ma bilo što! Jednostavan je za napraviti, ali fakat! Zato nema izgovora nego kuhaj, jedi, voli”, poručila je Anita na instagramu i ponudila nam sjajnu inspiraciju za ljetnu gozbu. Donosimo njezin recept.

undefined
Anita Matić Delić 

DOMAĆI SWEET CHILI UMAK

1 veća crvena paprika (160-180 g)
1-2 chili papričice
2 veća češnja češnjaka
1 žličica chilli papričice u ljuskicama
1 žličica soli
1 žlica jabučnog octa
2 žlice javorovog ili agavinog sirupa
1/4 žličice agara u prahu
1 žlica aru praha + 3 žlice vode
300ml vode

Papriku, chili, češnjak i 150 ml vode izmiksajte u sjeckalici ili multipraktiku. Izlijte u lončić i dodajte preostalih 150 ml vode, javorov (ili agavin) sirup, agar u prahu, ocat, chili ljuskice i sol. Promiješajte. Zakuhajte na srednjoj vatri i kuhajte dalje na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte aru prah razmućen u 3 žlice vode, promiješajte. Čim se počne zgušnjavati maknite s vatre. Promiješajte i prelijte u staklenu teglicu. Ostavite da se skroz ohladi. Čuvajte u hladnjaku.