Volite li bundevu prihvatite izazov i okušajte se u pripremi popularnic scones, pogačica! Pripremaju se od pirea bundeve, tako da ukoliko planirate kuhati juhu od ovog omiljenog jesenskog ploda nadodajte i potrebnu količinu kako bi zamijesili odlična peciva za doručak iz snova.
Za što bolje pogačice dobrodošao je savjet da ih što je moguće manje mijesite kako bi pogačice zadržale oblik te grublju površinu a korak ka odličnim zalogajima je i savjet da brašno i prašak za pecivo za pripremu obavezno prosijete jer tako će se ova dva važna sastojka bolje povezati. Od tekućine se dodaje voda, a moguće je koristiti mlaćenicu, mlijeko, biljna mlijeka. Ukoliko umjesto vode koristite mlijeko vaše će pogačice imati tamniju boju i naglašeniji okus, zato birajte prema osobnim željama. Mi smo se za pripremu odlučili koristiti slatko vrhnje kako bi naglasili slatkasti okus omiljene bundeve. Svježe pripremljene pogačice možete poslužiti kroz nekoliko dana.

pogačice bundeva
Shutterstock 

Pogačice s pireom od buče

Sastojci:
250 g glatkog brašna
2 pune žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica pumpkin spice mješavine
½ žličice soli
120 g hladnog maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 jaje (L)
120 g pire od bundeve
100 g svijetlog smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite jedan veliki lim za pečenje papirom ili upotrijebite silikonske podloške. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte kockice hladnog maslaca pa rukama izradite u mrvičasto tijesto. U drugoj posudi umutite jaje sa slatkim vrhnjem, pireom od buče, smeđim šećerom i ekstraktom vanilije pa prelijte preko smjese brašna i maslaca. Rukama kratko umijesite tijesto pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. U krug. Izrežite tijesto na osam trokuta pa ih rasporedite s malim razmakom na lim za pečenje. Premažite ih preostalim slatkim vrhnjem i pospite s malo šećera.
Pecite 20-ak minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo!