Većina žena svoju kosu boji gotovo svaki mjesec zbog čega se vlasi oštećuju, kosa gubi prirodni sjaj, a u zimskim danima sklona je elektirziranju koje izluđuje svakoga. Čak i ako niste zadovoljne prirodnom bojom kose ili svoju boju želite osvježiti bez upotrebe štetnih i intenzivnih kemikalija, onda pravac u kuhinju jer ćete tamo pronaći neke od namirnica s kojima možete obojiti kosu i pritom ju nahraniti. 

Kava za smeđe tonove

Ako ste jedna od brineta koja voli sjajnu, zdravu, smeđu kosu, svoju boju možete održavati upotrebom kave. Zvuči neobično, ali pali! Tri do četiri žlice mljevene kave pomiješajte s malo balzama za kosu ili jogurta tako da dobijete kremastu i gustu smjesu. Mješajte sve dok se smjesa ne izjednači, a potom ju nanesite na cijelu kosu. Nakon što ste nanijeli boju, kosu zamotajte u punđu i prekrijte plastičnom vrećicom preko koje ćete još zamotati ručnik te ostaviti da djeluje barem sat vremena.

Dok čekate da se boja primi, pripremite smjesu za ispiranje od četvrtine šalice kadulje, četvtrine šalice lišća ružmarina te četvrtinu šalice lišća koprive koje treba kuhati na laganoj vatri u 250 ml vode oko 30 minuta. Potom ocjedite tekućinu i ostavite da se ohladi. Nakon što je boja dovoljno dugo stajala na kosi, temeljito ju isperite te nakon šamponira isperite prethodno spravljenom smjesom od bilja. Kosu osušite na zraku te za dodatan sjaj nanesite malo maslinovog ulja na vrhove.

Čaj za vatrene nijanse

Zaljubili ste se u vatrene nijanse i svojoj kosi želite dati bakreni sjaj ili ju obojiti u laganu crvenu, to možete učiniti uz pomoć čaja. U dvije šalice kipuće vode stavite pet-šest vrećica čaja od šipka te mu dodajte klinčiće, cimet i crvenu mljevenu papriku. Mješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nanesite dobivenu smjesnu na cijelu kosu koju potom zamotajte u punđu i prekrijte plastičnom vrećicom i ručnikom. Boju je potrebno držati na glavi 15 minuta.

Dok čekate da se boja primi, u dvije šalice vode skuhajte pola šalice latica nevena i dvije kriške latica hibiskusa. Čaj kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta,a potom ga procijedite i ohladite. Kada dođe vrijeme za ispiranje boje, nakon šamponiranja kosu isperite ohlađenim nevenovim čajem te osušite na zraku. Ukoliko želite postići jaču nijansu crvene, postupak ponovite prije idućih nekoliko pranja kose.

Cimetom i medom do zanosne plave

Ukoliko svoju kosu želite posvijetliti za nekoliko nijansi i dati joj prirodan plavi ton, bit će vam potreban cimet, limun i med. Tri žlice meda pomiješajte s tri žlice cimeta. Kada se smjesa ujednači, dodajte joj pet do šest žlica blazama za kosu i dobro promješajte. Ovaj omjer dovoljan je za upotrebu na dužoj kosi, a za kosu dužine do ramena ili kraće prepolovite količinu sastojaka. Kosu operite na uobičajeni način i ostavite da se malo prosuši na zraku.

Na tako vlažnu kosu nanesite prethodno spravljenu smjesu pazeći da ne dospije na kožu lica jer ju može iziritirati. Ne preporuča se ni grubo utrljavanje na tjeme pa budite nježni prilikom nanošenja. Kada nanesete boju na cijelu kosu, pokrijte ju plastičnom vrećicom i ručnikom te ostavite da djeluje četiri do pet sati. Nakon toga, isperite kosu toplom vodom, našamponirajte ju te nakon toga isperite čajem od kamilice ili nevena, prekrijte kosu plastičnom vrećicom i ostavite da djeluje 30 minuta. Kosu isperite mlakom vodom i osušite na zraku. Za dodatan sjaj, na vrhove nanesite maslinovo ulje ili ulje argana.