Na što sve treba paziti i kako tretirati promjene na koži otkrila nam je dr.sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije. Najviše se govori o sunčevom zračenju koje na našoj koži može izazvati opekline zbog nekontrolirana izlaganja suncu i nenanošenja odgovarajućega zaštitnog faktora. Takvo neodgovorno ponašanje prema vlastitoj koži, kasnije može dovesti do karcinoma kože, odnosno melanoma. No,zbog pretjerana izlaganja suncu u mladosti bitno je shvatiti da brže propada i kolagen, što se očituje prijevremenom pojavom mrlja i bora na licu, vratu i dekolteu, s tim da se postupno mijenja cjelokupna tekstura kože navedenih područja.

Neke osobe u ovom periodu godine razvijaju alergiju na sunce s pojavom crvenila, svrbeža i urtika različite veličine. U tom slučaju često pomaže fototerapija (terapija kontroliranim izlaganjem umjetnim izvorima ultraljubičastog zračenja pod vodstvom dermatologa), a provodi se u klinikama ili poliklinikama koje imaju uređaje za taj oblik terapije.

Tijekom ljeta često se dolazi u kontakt s biljem, što može izazvati fitofotodermatitis, pojavu crvenila uz razvoj svrbeža i pečenja na mjestima kontakta kože i biljke (najčešće trave). Katkad simptomi mogu biti jaki s pojavom velikih mjehura. Liječi se antibiotskim i kortikosteroidnim prevojima, uz antihistaminike, i to isključivo pod kontrolom dermatologa.

I pojačano znojenje može dovesti do crvenila i pečenja kože na mjestima pregiba (pazusi, prepone i područje ispod grudi), pod nazivom intertriginozni dermatitis. Takve promjene često nemaju dokazane gljive, nego je uzrok nastanka u vlažnosti i trenju pregibnih regija. Katkad dječji puder može spriječiti pojavu neugodnih simptoma, zbog kojih su vrlo česti posjeti dermatologu.



Uz to što su izvor razonode, ljetna kupališta su i mjesta na kojima možete pokupiti gljivične infekcije, koje zahvaćaju kožu tabana ili nokte nogu. Infekcija gljivama zahtijeva dermatološku obradu koja uključuje kulturu gljiva, za čiji rezultat treba pričekati četrnaest dana, kad se na temelju nalaza u terapiju uvode antimikotici, lokalno u obliku kreme i u obliku tableta na usta. Liječenje traje dva do tri tjedna na koži stopala, a na noktima nogu od nekoliko mjeseci pa do godinu dana, što ovisi o stupnju zahvaćenosti noktiju, vrsti gljive i ordiniranom lijeku.

Ljeti nisu rijetki ni ugrizi ili ubodi različitih insekata. Simptomi se mogu kretati od bezazlena crvenila i svrbeža, do velikih bolnih oteknuća, koja nerijetko zahtijevaju i medicinsku pomoć. No, na svu sreću, većina tih stanja ipak se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto uboda insekta.

Zbog češanja i posljedičnih površinskih oštećenja kože, mjesta uboda ili ugriza insekata podložna su prodoru bakterija, što može rezultirati streptokoknom ili stafilokoknom infekcijom kože koju nazivamo impetigo (u narodu često poznata pod nazivom medene kraste). Liječenje, koje provodi dermatolog, podrazumijeva lokalnu primjenu antibiotskih masti, a u slučaju zahvaćenosti velikih površina i sistemsku antibiotsku terapiju (na usta).