Estetska kirurgija jedna je od najbrže rastućih grana medicine. Navodno je u 2017. godini na razne tretmane i zahvate potrošeno oko 18 milijardi dolara. Povećana potražnja i sve neobičniji zahtjevi klijenata rezultiraju sve različitijom ponudom u raznim poliklinikama za estetsku kirurgiju.

Dr. Dinko Bagatin, plastični i rekonstruktivni kirurg koji izvodi brojne estetske i funkcionalne zahvate, samo za Story.hr otkrio je sve o najnovijem trendu za kojem su poludjele žene diljem svijeta. Naime, radi se o kirurškom uređivanju pupka i uklanjanju masnih naslaga na području i oko pazuha u čemu se brojnim klijenticama najveći uzori Emily Ratajkowski i Jessica Simpson.

'Umbilikoplastika označava korekciju pupka. Točnije, oblikovanje pupka tako da opet bude onakav kakav je bio prije određene 'traume', odnosno promjene. Razlozi promjene izgleda i oblika mogu biti različiti, poput od slabe trbušne stijenke nakon trudnoće i poroda kao i opuštene i smanjene kvalitete kože u istom tom razdoblju. Također, prekomjerna tjelesna težina i smanjenja kilograma mogu biti još neki od razloga. U većini slučajeva, pupak sam po sebi nije problem, već upravo ta slabost trbušne stijenke i višaka potkožnog tkiva u tom području. Tada se radi zahvat abdominoplastike koji uključuje korekciju trbušne stijenke i pupka te 'stvaranje' novog pupka', pojasnio je dr. Dinko Bagatin.

Osvrnuo se i na utjecaj medija u formiranju novih trendova u estetskoj kirurgiji te objasnio koji su još potencijalni razlozi zbog kojih se njegovi pacijenti odlučuju na ovu vrstu zahvata: 'Čest je slučaj korekcije pupka nakon nošenja piercinga, kada dođe do pucanja kože. Također, ponekad se korekcija pupka radi i iz čisto estetskih zahvata u slučajevima kada osoba nije zadovoljna s njegovim izgledom od samoga rođenja. Postoje određena uvjerenja kako on treba, odnosno, ne treba izgledati, za što bih rekao da je više stvar trenda i/ili utjecaja medija'.    

S druge strane, pojašnjava dr. Bagatin, u slučajevima kada žena ima višak tkiva na rukama te u području pazuha, radi se zahvat koji se zove brahioplastika: 'Njime se uklanja višak kože i potkožnog masnog tkiva iz područja nadlaktica i pazuha te se tako 'konturira' i regija pazuha. Kada se radi samo o višku potkožnog masnog tkiva, u obzir dolazi VASERlipo ultrazvučna liposukcija regije pazuha, odnosno regije uz pazuh. Tako se smanjenjem masnog tkiva, a adaptacijom kože dobiva najbolji mogući rezultat. Obje metode redovito se koriste, ovisno o problematici, i daju lijep oblik i dobar rezultat. Oporavak traje vrlo kratko, otprilike 2 tjedna potrebno je do povratka svakodnevnim aktivnostima, uz uvjet da se nose kompresivni zavoji i nešto duže. Bitno je spomenuti da će rezultati i promjena biti odmah vidljivi nakon zahvata, no za krajnji finalan rezultat potrebno je ipak malo strpljenja'.  

Doktor je pojasnio i kako je većina pacijenata veoma zadovoljna rezultatima brahioplastike te im jedan ožiljak ne predstavlja problem u zamjenu za vitkije, mladolikije ruke: 'S vremenom ožiljci blijede te su sve manje vidljivi, tim više što se rez radi s unutarnje strane u poziciji gdje će biti najmanje primjetan. Zbog toga se doista i mnogo pacijenata i pacijentica odlučuje na ovaj zahvat. Cijena se kreće otprilike od 14 do 19 tisuća kuna, ovisi o kojem zahvatu se radi'.

Ipak, bez obzira na nove trendove, najpopularniji zahvati kod Hrvatica su i dalje korekcija (povećanje) grudi, korekcija nosa od kirurških zahvata te nezaobilazna terapija hijaluronskim dermalnim filerima u vidu pomlađivanja kože lica i u vidu oblikovanja lica te povećanja volumena kod usnica.  

Priznao nam je i kako je bilo situacija u kojima se sreo s pacijentima koji imaju nerealna očekivanja i zahtjeve: 'Zahvaljujući uređaju Vectra XT 3D fotosimulator i njegovu softveru, na konzultacijama zajedno s pacijentima možemo napraviti projekciju rezultata nakon određenog zahvata. Time olakšavamo cijeli proces i njima i nama. Razumijemo njihove zahtjeve, pažljivo ih slušamo i onda zajedno dođemo do najboljeg rješenja i sasvim realnih očekivanja'.  

Dinko Bagatin istaknuo je i kako se dogodi da mu netko na konzultacije dođe s neobičnim zahtjevom, ali da to nije toliko čest slučaj: 'U pravilu su svi moji, odnosno naši pacijenti vrlo razumni i educirani. Ako i dođe do nekog pomalo neobičnijeg zahtjeva ili situacije, uvijek su tu konzultacije kao prvi korak i prvi kontakt na kojima detaljno s pacijentima prolazimo kroz sva pitanja. Maksimalno se trudimo dati što jasnije odgovore i, po potrebi, ih usmjeriti ka najboljem rješenju. Zahvati koje smo dosad spomenuli nisu nimalo neobični. Sve su to situacije s kojima se redovito susrećemo. A ako možete nekome promijeniti život na bolje, zašto ne?'