Da je blagdansko razdoblje jedno od najdražih velikoj većini ljudi i nije neka tajna, upravo zbog atmosfere koju nosi uz sve lampice, zimu koja grize obraze i kuglice na boru.

Jedna od, kako za sebe kaže 'najvećih obožavateljica' Božića je i splitska dizajnerica Anamarija Asanović koja je s ukrašavanjem bora i cijele kuće počela prije nego svi, naravno, uz pomoć svoje mezimice, kćeri Zore.  'Obožavam sve što je vezano uz Božić, a to želim usaditi i malenoj, zbog čega smo i ukrašavale zajedno cijelu kuću puna tri dana pjevajući božićne pjesmice. Tako je Zorka već naučila cijelu pjesmu Zvončići' ispričala je dizajnerica za Story.hr.

Ono što najviše voli je toplina obitelji koja se osjeća na posebnoj razini u blagdansko razdoblje uz popratni miris bakinih domaćih recepata. 'To je razdoblje u kojem kao da uđeš u bajku. Tad barem na kratko zaboraviš na onaj stvarni život, stres, posao, račune i probleme. U ovom razdoblju svi nekako imaju dušu i zajedništvo. Teško je opisati ovaj osjećaj, ali vjerujem da svi znaju o čemu pričam' razdragano je rekla.

Običaj pisanja pismu Djedu Božićnjaku neizostavan je dio svake godine u Anamarijinom domu, pa su tako i sada malena Zorka i njena mama stavile svoje želje na papir. 'Zorka se jako veseli Djedu Božićnjaku kojem je scrala, dok sam ja pisala njene želje. Volim ovo razdovlje još više jer i ona zaista obožava tradiciju koju njegujemo' podijelila je Anamarija. Osim pisanja pisma, splićanka tradicionalno peče nekoliko vrsta kolača, nakon čega obavezno ide na ponoćku u 'predivnu malu crkvicu na vrhu Marjana koja se zove Betlehem, a na Božić neizostavan je obiteljski ručak s maminom poznatom francuskom salatom i pašticadom.'

Osim u Splitu, dizajnerica je svoj Advent provela već na preko nekoliko lokacija. 'Bila sam u Ljubljani gdje sve miriše na marune i vrući gin. Nakon toga, uputila sam se u Austriju gdje sam podjetila Hell-brunnen i predivni dvorac u kojem svaki prozor označava jedan dan Adventa, ali najdraži dio su mi ipak bile male kućice u kojima se nalaze vilenjaci koji svoj djeci pomažu da napišu svoje želje za Djeda Božićnjaka. Zadnja postaja van države bila mi je Salzburg u kojem svaki trg ima svoju dušu. Lampice i orašari na svakom uglu - poseban grad s posebnom poviješću. Za kraj sam ostavila Zagreb koji zaista zasluženo nosi ime najboljeg adventskog grada u Europi' otkrila nam je Anamarija.