Ako od putovanja želite više od izležavanja i šopinga, Brazil je odredište koje će svakome proširiti horizonte, obogatiti ga i pružiti iskustvo koje će prepričavati s osmijehom, divljenjem, ali možda i strahom. Upravo to doživjela je splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović koja se prije nekoliko dana vratila iz prave avanture u kojoj se čak našla u životnoj opasnosti. 

- Prijatelj već neko vrijeme živi i igra nogomet u Brazilu pa sam pomislila zašto ga ne bih posjetila, posebice zato što imam priliku da mi netko sve pokaže iz prve ruke - govori 30-godišnjakinja koju je odmah nakon dolaska oduševila brazilska kuhinja. 

- Doći u ovu državu i ne probati njihove lokalne specijalitete, bio bi grijeh. S obzirom na to da je brazilska kuhinja jedna od najbogatijih u svijetu, teško mi je izdvojiti najdraža jela. Acai bobice jela sam doslovno svaki dan za doručak, ručak i večeru. Uz svaki obrok poslužuje se i njihov poznati koktel caipirinha, koji se sastoji od votke s dodatkom šećera i voća - govori Splićanka još puna dojmova s posljednjeg putovanja.

- São Paulo je golem grad i u njemu se nalazi Ibirapuera, jedan od najljepših urbanih parkova u svijetu. Park se prostire na gotovo dva četvorna kilometra i mjesto je gdje stanovnici São Paula mogu provoditi slobodno vrijeme u šetnji ili trčanju. Najviše mi se svidjela Beco do Batman (Batmanova uličica) u kojoj umjetnici ostavljaju svoj potpis. Najljepši street art koji sam vidjela. Naravno, tu je i neizostavna četvrt Vila Madalena koja je prepuna života, pjesme, plesa, kafića i restorana - govori Anamarija koja je posjetila i nezaobilazni Rio de Janeiro. 

- Kako smo u Brazil stigli dok je ondje bila  zima, jedva smo čekali otići u Rio. Predivan je grad, ali manji od São Paula koji je najmnogoljudniji grad u toj južnoameričkoj državi. Odmah me osvojio prekrasnim plažama Leblon, Ipanema i Copacabana. Nevjerojatni kip Isusa Krista Iskupitelja vidi se iz svakog kutka grada, visok je 40 metara i obavezno ga treba posjetiti - govori mlada mama koja je trogodišnju kćer Zorku ostavila u rodnom Splitu i prvi put od njezina rođenja otišla na dulje putovanje bez mezimice. 

- Koliko je god grad predivan, toliko je i opasan. Doživjeli smo neugodnu i opasnu situaciju čim smo stigli u Rio. Zamislite, prvi dan u prvoj minuti... Sada se mogu zezati, ali tada nije bilo uopće smiješno. Kada smo ušli u taksi koji nas je vozio brzom cestom s tri traka do našeg apartmana, s moje lijeve strane počelo  se nabijati policijsko vozilo, a ubrzo su se čuli i pucnjevi. Prvo smo pomislili da se nekome pokvario auspuh, ali onda nam je taksist rekao kako moramo spustiti glave. U tom trenutku nastala je panika jer sam krajičkom oka shvatila da se nalazimo točno u trećem autu od prave paljbe između policije i najzloglasnije favele u Riju koja se zove Mare. Točno je podne, puca se ispred nas na deset metara, taksist nas izvlači iz auta da se sakrijemo iza stražnje gume da metak ne bi slučajno zalutao. Bilo je jako strašno i stresno. Cijeli mi je život u trenutku prošao pred očima. Nakon nekog vremena situacija se malo smirila i shvatili smo da smo prvi auto ispred njih. Taksist je nekako skupio hrabrosti i rekao nam da uletimo natrag u auto pa smo pobjegli što smo brže mogli. Cijeli dan nismo mogli doći k sebi, nisam mogla vjerovati da se to dogodilo odmah prvi dan i prvu minutu u Riju. Srećom, sve je dobro prošlo - uzbuđeno i s dozom straha govori Anamarija, koja će putovanje ipak pamtiti bez loših posljedica. 

- Putovanje smo nakon cijele drame nastavili, a prva stanica za odmor bila je obalni grad Paraty. Predivno malo mjesto s povijesnim kućicama odmah uz more, prava opuštajuća oazica. Guštanje na moru u kajacima i odličnoj hrani. Može li bolje? Nakon toga, nastavili smo put prema Ilhabeli, što u prijevodu znači ‘lijep otok’ i zaslužio je to ime. Bili smo smješteni u savršenoj kući s bazenom koja je imala predivan pogled na more. E, tu smo se napokon malo odmorili, družili se i prepričavali sve doživljaje koji su nas snašli na putovanju - zaključila je Ana­marija koja se kući vratila prepuna uspomena kojih će se zauvijek prisjećati s osmijehom.