Još nije navršila ni pola godine, a Lily Broadfoot, kći Anite Dujić, jednog od naših najuspješnijih modela, odradila je prvo profesionalno snimanje pred našim fotoaparatom. I odlično se snašla u toj ulozi, što i ne čudi s obzirom na gene koje nosi. Anita je, doduše, posljednjih nekoliko godina više bila usmjerena na scenografiju i dekoraciju seta, ali i dizajn vlastite linije nakita Juno Jewelry, ali povremeno se i dalje nađe u ulozi modela. Najvažnija joj je ipak uloga majke, što je nedavno i istaknula na Pampersovu panelu održanom u povodu predstavljanja nove linije dječjih pelena i maramica Pampers Pure Protection, prvih na svijetu izrađenih od posebno branih prirodnih sastojaka koji pružaju visoku učinkovitost. U toj joj ulozi veliku podršku i pomoć pruža partner Duncan Broadfoot, filmski djelatnik iz Škotske kojeg je upoznala 2017. na setu filma ‘Mamma Mia 2!’, koji je sniman na Visu. Kako funkcionira njihova mala zajednica, gdje su svili obiteljsko gnijezdo i s kojim se sve izazovima u odgoju djeteta nosi, samo su neka od pitanja koja smo joj postavili tijekom prvog snimanja s kćerkicom za medije. 

Story: Nakon gotovo šest mjeseci roditeljstva možete li otkriti što biste voljeli da su vam rekli o majčinstvu, a nisu?

U ovih šest mjeseci naučila sam da te nitko ne može pripremiti na majčinstvo. To je jedinstveno iskustvo puno odricanja, neprospavanih noći, brige, ali istodobno silne, izvanserijske ljubavi prema tom malom biću koje je potpuno ovisno o vama. Tek kada sam se našla u ovoj ulozi, shvatila sam što zapravo znači biti majka. Koliko god zna biti teško, ne bih se mijenjala ni za što na svijetu. Više ne mogu zamisliti svoj život bez Lily. Ona je početak i kraj svega.

Story: Koji su najveći izazovi trenutačno u odgoju? O nekima od njih govorili ste i na Pampersovu panelu ‘Nema kompromisa’. 

Da, na panelu sam govorila o tome da me sva moja prijašnja iskustva, putovanja, snimanja na raznim lokacijama i u svakakvim uvjetima, iznimno dugi radni sati na setu, nisu mogla pripremiti na ovo. Majčinstvo je apsolutno najveći izazov za svaku ženu, ali usto ide i najveća moguća nagrada, a to je djetetov osmijeh. Svaka je faza odrastanja novi izazov. Mi smo trenutačno u fazi izbijanja zubića i otkrivanja svijeta. Izazovi koji nas čekaju ovo ljeto su prvi odlazak na plažu te nekoliko putovanja, kao i dulji boravak u Italiji. Dosad sam naučila da sve, do najsitnijeg detalja, moram isplanirati, to je ključ uspješnog putovanja s bebom. 

Story: Kome se najčešće obraćate za savjet, tko vam je pomagao prvih tjedana?

Najveću pomoć i podršku u prvim danima majčinstva pružio mi je moj partner. Mogu reći da sam jedna od onih sretnica čiji partner potpuno ravnopravno sudjeluje u svim kućanskim poslovima, kao i u brizi o bebi. Duncan je apsolutno sve radio, mijenjao pelene usred noći, kuhao, uspavljivao Lily, brinuo se o svemu. Na meni je bilo samo da isporučujem mlijeko. Šalim se. Uskočile su i moja te Duncanova mama, sve moje prijateljice koje već imaju djecu, internet. Točna je ona engleska poslovica koja glasi: “It takes a village…” 

Story: Koliko vam se život promijenio? Je li se sve okrenulo naglavačke ili ste uspjeli sačuvati neke trenutke samo za sebe, za odmor?

Promijenio se podosta. Sada se sve vrti oko nje. Lily je naš centar svijeta, a iako zna biti teško, pokušavam se polako vratiti u normalu. Tako sam već dva mjeseca nakon porođaja krenula na pilates, često odem do DermaCare centra na malo relaksacije i njege, tu je i Juno. Jako je važno sačuvati sebe u svemu tome i neke trenutke provesti sam sa sobom i svojim partnerom. To je neizmjerno važno za mentalno zdravlje.

Story: Spava li Lily noću ili je tada dosta aktivna? Odakle crpite snagu, kako se rješavate stresa?

Imali smo sreću, i na tome zahvaljujemo nebesima svaki dan, što je Lily jedna od onih čudesnih, zen beba. Od prvog dana bila je mirna, nasmijana, smirena. Zaspi bez problema, ima svoju rutinu, rijetko plače, voli se igrati, slušati glazbu, znatiželjna je, veseli se svima. Jedan pogled na nju briše svaki stres. Volim s njom otići do Maksimira u šetnju, slušati i gledati prirodu i tako napuniti baterije. 

Story: Gotovo da vam i nije ostalo ništa od trudničkih kilograma. Kako ste se uspjeli vratiti u formu? Pazite li što jedete, vježbate li?

Mislim da su za to velikim dijelom zaslužni dobri geni, ali i malo discipline. No ne opterećujem se previše linijom nego dajem svom tijelu da se samo polako oporavi i vrati u normalu. Te stvari ne treba požurivati. Važno je uživati u prvim mjesecima majčinstva, povezati se s bebom, posvetiti joj vrijeme. Bit će vremena za povratak u top formu. 

Story: Koliko vremena posvećujete izgledu? Osjećate li pritisak da kao javna osoba uvijek morate biti dotjerani? 

Kada je o tome riječ, dosta sam opuštena. Ako mene pitate, najljepše je prirodno i spontano. Ništa se strašno neće dogoditi ako nemam frizuru ili super haljinu. Važno je kako se osjećam, ostalo je sve samo dodatak. 

Story: Imali ste priliku roditi u Engleskoj, ali odlučili ste Lily donijeti na svijet u hrvatskoj bolnici. I niste jedina žena koja je tako odlučila. U kakvom vam je sjećanju ostao porođaj, ali i boravak u bolnici?

S obzirom na to da je Zagreb moj grad i smatram ga svojim domom, nekako mi je najlogičnije bilo roditi tu. Na sreću, porođaj je prošao glatko, ako se tako može reći. Sve je išlo školski i dosta brzo. Zamišljala sam da će biti puno strašnije, osobito nakon raznih priča koje sam čula. Zato savjet svim trudnicama - ne slušajte priče, samo svoj instinkt. Rodila sam u Petrovoj bolnici i da mogu birati, opet bih tamo rodila. Za nas je to sve bilo jako ugodno iskustvo i neizmjerno sam zahvalna divnom osoblju koje tamo radi na svakom osmijehu, svakom savjetu i brizi. Naš zdravstveni sustav trebao bi učiniti sve što je moguće da zadrži takve ljude. 

Story: Što ste pomislili kada ste prvi put primili Lily u ruke?

Da je ona nešto najbolje što mi se dogodilo u životu.

Story: Spomenuli ste da ste se u početku mogli osloniti na partnera, ali on ipak živi i radi u inozemstvu. Tko vam pomaže kada ga nema?

Duncan živi s nama u Zagrebu, tu je naš dom, a radi u inozemstvu. Morao je ići raditi kad je Lily imala sedam tjedana i tek se nedavno vratio. Bilo mi je to  poprilično teško razdoblje, ali s vremenom sam se uspjela organizirati pa sada sve funkcionira. Imamo tetu Željku koja dođe pričuvati Lily kad zatreba, tu i tamo uskoči i moja mama, snalazimo se nekako. Duncan nastavlja snimati ovo ljeto na jugu Italije pa ćemo mu se Lily i ja pridružiti, a kako nije daleko, često će vikendom dolaziti k nama. Kada je kod kuće, on preuzima gotovo sve jer mu neopisivo nedostajemo pa želi biti maksimalno prisutan, a i želi da se ja malo odmorim. Zaista je divan tata. Lily i ja prave smo sretnice što ga imamo.

Story: Ostaje li vam uz dijete vremena jedno za drugo? Kako ga provodite?

Trenutačno je jako malo tog našeg vremena,  ali trudimo se pronaći ga. Volimo otići na večeru, prošetati gradom, pogledati dobar film. Puno se smijemo. Kuhamo. Slušamo dobru glazbu. Uživamo u stvaranju zajedničkih planova...

Story: Vaša veza odlično funkcionira, što je pokazatelj da papir uistinu nije važan. Imate li je uopće želju ozakoniti ili ne biste ništa mijenjali?

Papir zaista nije važan. Papir ne može definirati ljubav, poštovanje, uvažavanje, kao ni trajanje. Važno je jedino imati uz sebe nekoga tko vas iskreno voli i podržava u svemu. Nije naodmet ni ako je duhovit pa se smijete svaki dan gotovo do suza. No tko zna, možda jednog dana odlučimo proslaviti ljubav na taj službeni način.

Story: Rekli ste da živite u Zagrebu. Hoće li vaša adresa i dalje biti tu ili se jednog dana planirate preseliti u Veliku Britaniju?

S obzirom na naše poslove, teško nam je planirati daleko u budućnost. Zasad smo tu jer smatramo da je za Lily ljepše, mirnije odrastati u Hrvatskoj. Ionako ćemo dosta putovati pa nam zapravo i nije toliko važno gdje je baza. Ako mene pitate, Zagreb je dom, s čime se i Duncan slaže. Tko zna što budućnost nosi, samo je nebo granica kada imate uz sebe ljude s kojima je sve lako. 

Story: Jeste li već putovali s Lily avionom? Kako je to prošlo?

Planiramo ovo ljeto, točnije početkom srpnja, i moram priznati da mi je to već sad pomalo stresno, ali bit će sve u redu. Duncan će doći po nas pa nećemo biti same, a i idemo samo do Italije što nije strašno. U kolovozu ćemo skoknuti i do Glasgowa da Lily upozna svoju škotsku rodbinu, ali i zemlju čije nasljedstvo i sama nosi.

Story: Kako ćete, odnosno kako već komunicirate s Lily - podjednako i na engleskom i na hrvatskom jeziku?

Dobili smo savjet da ja pričam s njom isključivo na hrvatskom, a Duncan na engleskom. Dvojezična djeca navodno progovore malo kasnije, ali onda progovore oba jezika istodobno. Važno je da govori oba jezika, jer kako će se sporazumjeti s tatom? 

Story: Kada se planirate vratiti poslovnim obavezama na setu? Hoćete li pričekati da ona navrši godinu dana?

Još nisam načisto s tim kada i hoću li se vratiti filmskom setu. Moram priznati da me vuče, ali s druge strane ostavlja jako malo vremena za išta drugo. Uzmimo u obzir da se bavim i drugim stvarima pa ponekad često radim do kasno u noć, sve dok ne odem u krevet. Duncan me često pita stajem li ikad. Posljednjih godina ne stajem i to je problem na kojem moram početi raditi. Po prirodi volim sve kontrolirati i držati konce čvrsto u rukama, a život je puno više od toga, puno više od svih obaveza i poslova. Život je sada i tu, nalazi se u svim onim mali stvarima i trenucima. Nekad treba stati i reći: “Dosta je”. Ništa se strašno neće dogoditi. Točno to planiram napraviti u Istri ovaj tjedan, isključiti mobitel na nekoliko dana i uživati sa svojom obitelji. Često se sjetim riječi američkog producenta na filmu ‘Maleficent 2’, na kojem sam radila prošle godine, koji je završio produkcijski sastanak riječima: “Dragi ljudi, ne zaboravite, mi samo snimamo film, fikciju, ništa (pre)ozbiljno.” 

Story: Ipak radite i na novoj kolekciji nakita Juno Jewelry. Kako ste uspjeli uskladiti majčinstvo i posao, u kojim trenucima radite?

Veliki sam radoholičar i zapravo nikad nisam prestala raditi. Juno je živi organizam, stalno zahtijeva moju pažnju i konstantan rad. Tu nema puno stajanja. Imam pomoć, ali opet sve zahtijeva moj blagoslov. Najčešće radim navečer kada Lily spava.

Story: Je li majčinstvo utjecalo i na inspiraciju za kolekciju? Planirate li u budućnosti i kolekciju za djevojčice?

Razmišljala sam o tome, sigurno će i to doći na red. 

Story: Iako više aktivno ne snimate i ne nosite revije, pratite li i dalje trendove?

Naravno, moda je dio mene i uvijek će biti. Nedavno sam snimila reklamu za jedan kozmetički brend, mislim da zapravo nikad neću stati.   

Story: Kako ćete provesti ljeto? 

Provest ćemo ga u pokretu i na raznim lokacijama. Iskreno se nadam da ću se uspjeti i odmoriti, barem malo.