'Neću vam lagati, ne plivam previše. Volim se kupati, ali ne toliko plivati. Imam strahopoštovanje prema moru i ne volim ići duboko. Posebice zbog svih tih brodica koje su toliko blizu obale. Radije plivam u bazenima, a more doživljavam kao SPA i više mi dođe kao guštanje. Znate onu, “Hvali more, drž’ se kraja”?', šali se Barbara Vicković za koju vrijeme kao da je stalo. Potvrđuju to i najnovije fotografije glumice koja je u dugogodišnjoj karijeri više igrala negativke nego pozitivke, poput preljubnice Vesne Lovrek u seriji ‘Villa Maria’ i mafijaške šefice u ‘Balkan Incu.’, a donedavno nas je zabavljala u ulozi kućanice Mire Masle u dramsko-humorističnoj seriji ‘Na granici’. Upravo tom ulogom prekinula je dvogodišnju televizijsku stanku, a posljednjih tjedana zaposlenija je nego ikad. Ipak, 48-go­dišnja Zadranka pronašla je vremena da s jednim od dva najdraža muškarca u životu, osmogodišnjim sinom Matijom, uživa u ljetnim radostima i igri na otvorenom.


'Ovih sam dana bila na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje sam nastupala s predstavom ‘Tko pjeva zlo ne misli’ sa zagrebačkim HNK, a kao članica žirija Nagrade hrvatskoga glumišta, ostala sam u Dubrovniku odgledati nekoliko predstava. Prva na rasporedu bila je premijera ‘Hamleta’', govori Barbara kojoj je to prvi put da se našla u ulozi žirija. 
'Prije ovoga nikada nisam bila u žiriju, ponajprije zato što sam snimala i imala obaveze. To je zahtjevan posao jer se u kratkom vremenu treba pogledati 70-ak predstava. Bit će to maratonski', govori sa smiješkom. 'Poslije Dubrovnika svratit ću do Zadra i nakon toga posao me vodi u Zagreb. No nakon svega nabrojenog napokon počinje odmor po mome guštu', idem u Irsku sa sinom Matijom. Dugo sam željela otići na to putovanje. Sestra mi ondje živi već tri godine i veselim se putovanju jer ću vidjeti nju i sve ono što već jako dugo priželjkujem. 


Iako je mnogima ljeto najdraže godišnje doba zbog asocijacije na more, duge dane, druženja na otvorenome do kasno u noć te vrućine, zanosna glumica priznala nam je da su njoj draže niže temperature, zbog čega se još više raduje skorašnjem putu u otočnu državu, poznatu po velikoj naoblaci i malo sunčanih dana. 'Draže su mi niže temperature, a ljeto najviše volim provesti u Zagrebu. Taman kad je narastao moj stariji sin Frano i kad je već samostalno mogao ići na more, dobila sam mlađega sina pa opet moram, odnosno želim, ići. Prije svega to radim zbog njega kako bi bio što zdraviji. Eto, osuđena sam svake godine ići na more', šali se glumica koja ljeti voli biti u metropoli zbog sadržaja koji nudi. 'Najdraže mi je odmoriti se kod kuće, ali kada sam na moru, biram plaže na kojima nema mnogo ljudi. Nisam ljubiteljica mjesta na kojima je gužva s ručnikom do ručnika. Volim one plaže koje je teško pronaći i doći do njih', priznaje i otkriva nam neke navike kojih se pridržava kada je riječ o odlasku na kupanje.


'Na plažu ne nosim hladnjak kao neki kupači. Ponesem sendvič, vodu i voće za sina jer je uvijek gladan', govori Barbara koju smo pitali smetaju li joj kupači koji sa sobom vuku zvučnike i remeti li joj ta buka idilu. 'Neki dan kupali smo se na jednoj plaži u Dubrovniku i pokraj nas je bila obitelj podrijetlom iz Tirane s adresom u New Yorku. Zapra­vo bilo ih je 15-ak, a naknadno sam shvatila da je riječ o mladom bračnom paru i članovima njihove uže obitelji. Imali su velik zvučnik, mnogo pića, šampanjac je prštao na sve strane i iako mi nije gušt da na plaži nešto trešti i zvoni, nije mi smetalo. Dapače, bilo mi je super jer su puštali nacionalnu albansku glazbu. Malo smo i razgovarali pa su mi otkrili da je kod njih običaj da s mladom plešu svi muškarci, a s mladoženjom sve djevojke. I oni su tako u kupaćim kostimima plesali, veselili se, skakali u more nakon svakog plesa. Bilo je jako slatko. Ne bih baš svaki dan voljela biti u takvim uvjetima jer volim mir, ali lijepo je vidjeti nešto novo i zanimljivo', govori Barbara koja je nedavno plavu kosu obojila u malo tamniju nijansu koja joj pristaje odlično. No obližnji kupači nisu primijetili samo njezinu novu boju kose nego i zamamnu figuru, kao i zarazan osmijeh kojim je potvrdila da samopouzdanje dolazi s godinama. 


'Inače sam aktivna, ali ljeti ne vježbam. Ne pretjerujem s tjelovježbom, volim slušati tijelo i ponašati se u skladu s onime što ono zahtijeva i želi. Nemam vremena vježbati previše jer često se dogodi da u terminu treninga imam predstavu. Volim tjelovježbu i mogla bih biti ustrajnija i još bolja, ali čemu? Ne vježbam da bih od tijela napravila prekrasnu skulpturu, nego da bih bila zdrava i osjećala se što bolje u vlastitoj koži. Kad je o prehrani riječ, ponekad zabrljam i pojedem kolač ili nešto nezdravo. No nastojim kuhati zdravo i biti umjerena u svemu', ističe. 
'Teško je usporiti starenje i nema čarobnog štapića koji bi to učinio. Tko god kaže da je starenje lako, laže. Nije se lako pomiriti s time da godine prolaze, ali u tome treba pronaći ljepotu. Danas sve žene izgledaju jednako, kao da se gubi kontrola nad prirodnom estetikom. Starenje se može usporiti malim korekcijama, ali nisam pobornica pretjeranih estetskih zahvata i mijenjanja sebe iz temelja', zaključila je.