Nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, a povodom hrvatske premijere filma Sam samcat, koja će se održati u utorak, 13. studenog na Zagreb Film Festivalu, razgovali smo s Bobom Jelčićem, scenaristom i redateljem spomenutog filma.  Za Story.hr ispričao je kako je snimanje prošlo u jako dobroj atmosferi, zahvaljujući odličnoj ekipi koja je zahvalna za ozbiljan rad, ali i za ono što ne spada samo u rad. 'Bilo nam je naporno, ali ugodno', dodaje.

Tremu, kaže, ima pred svaki javni nastup, pa ga tako neće zaobići ni ova. 'Iako već imam utakmica u nogama pa se čini mi se prilično zrelo nosim s tim, mada nikad ne znaš kad te može obuzet više nego što bi trebalo, te stvari su izvan kontrole', kaže.

Kako se film bavi glavnim likom koji nakon razvoda braka što više vremena želi provesti s djetetom kojeg je sud dodijelio majci, što ga tišti i deprimira, Bobo Jelčić se nada da će svojim filmom u našem društvu skrenuti pažnju na takve slučajeve. 'Kao društvo trebali bi više imati fokus na razvodne i postrazvodne procese. Staviti pod lupu neka važna pitanja koja se u tim procesima događaju. Trebali bi više razgovarati o pravima dijeteta, roditeljskim pravima i slično', tvrdi. Spominje i Obiteljski zakon, o čijoj se hitnosti prvo govorilo, da bi se na kraju prestao spominjati. 'Neke stavke tog zakon su u najmanu ruku problematične i veliki su korak unatrag u odnosu na prijašnji zakon', tvrdi.

'Ne želim ovu temu pretvarati u rat spolova'

'U starom obiteljskom zakonu postajalo je stavka da roditelji prije dolaska na barakorazvodnu parnicu dogovore vlastiti plan oko boravka diejteta, što je bilo dobro, jer je roditelje stavljalo u pozitivan odnos, ali po novom nacrtu i to se ukida. Pa se parnica vraća na sud, i tretira kao svaka druga parnica', kaže i dodaje kako je nažalost, statistički vjerojatnije da će u ovom procesu muškarci izvući deblji kraj, ali ne želi ovu temu pretvarati u rat spolova. 'Nije da žene ne znaju biti zakinute. Smatram, da se trebamo skoncentrirati na ravnopravnost svih sudionika u procesu, a prije svih - imati na umu da su zadovoljena prava djeteta. To je smjer kojim treba ići', dodaje.

S obiteljskim zakonom, brakorazvodnom parnicom i dogovorom oko skrbništva nad djetetom vrlo je dobro upoznat, jer je i sam prošao kroz taj proces tijekom razvoda od glumice Nataše Dangubić, s kojom ima kći Lolu. 'Prošao sam kroz sve faze razvoda, i pri tome upoznao kako sustav funkcionira. Uz teškoće u sastavljanju suvislog Obiteljskog zakona, kaos je i ne samo na terenu, gdje nedostaje osobolja i koordinacije, nego i u najvišim slojevima, ondje gdje se određuju pravila igre, i gdje ga nipošto ne bi trebalo biti. Tu se jedan stavka, ona o izjednačavanju bračnih i izvanbračnih zajednica, vuče godinama bez suvislog riješenja', upozorava i ima praktičanu preporuku za sve one koji trenutno prolaze kroz razvod ili dogovor oko skrbništva nad djetetom. 'Morate se srediti, skockati i probati se snaći sami, bez institucije, i sjesti i dogovoriti se. Zaboraviti na nesuglasice, ako zbog ničeg drugog, onda zbog vlastitog djeteta pronaći zajednički jezik', kaže nagrađivani režiser. Ističe kako su upravo on i bivša supruga Nataša tako postupili, na obostrano zadovoljstvo. 'Zapravo na zadovoljstvo nas troje. Nosimo sa stvarima kako ih koji dan donese i pokušavamo biti odgovorni, koliko smo već to u stanju', kaže.

Za kraj, nismo mogli ne upitati Bobu je li zaljubljen i vidi li se ponovono u braku. 'Nova, pa još i ljubav, u mojem životu ne postoji, pa se shodno tome ne vidim u novom braku', odgovorio je.