Kraljica Elizabeta ll. jedna je od omiljenih lica Britanaca, ali i svijeta, te sada ima već 91 godinu. Kako ona ne može vječno biti kraljica, nakon njezinog odlaska tron bi trebao naslijediti princ Charles. Kao i u svakom domu, odnosi na dvoru Buckinghamske palače sve su napetiji, a pitanje nasljedstva trona nije ono o kojem se najviše bruji. Strani mediji pišu kako se najviše raspravlja o tome tko će zapravo imati najveću moć u ovom domu nakon kraljičinog odlaska.

Charles i supruga Camilla Parker Bowles žive nedaleko od Buckinghamske palače, u Clarence Houseu,dok William, Kate Middleton i Prince Harry borave u palači Kensington gdje je Willova i Harryjeva majka, princeza Diana, živjela prije nego što je umrla. Palače su jako blizu jedna drugoj, no kako se bliži kraljičin odlazak, odnosi između palača su udaljeniji. Razlog tome je što tri različita kućanstva imaju tri različita stava i perspektive o tome što znači biti članom najpoznatije obitelji na svijetu. Charles, kao i njegova majka, vjeruje da su tradicija i protokol ključni elementi za bilo kakvo veličanstvo. S druge strane, Williamu je transparentnost glavni adut u igri za budućnost kraljevskog dvora.
Čini se kako je Williamova transparentnost bila karta za pridobivanje povjerenja stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a ankete pokazuju kako su William i Kate popularniji nego ikada. Osim toga, uživaju veće simpatije publike nego Charles i Camilla, a i jedni su par iz kraljevske obitelji koji se javnosti približio putem društvenih mreža i iskoristio sve prednosti moderne samopromocije. Za ovaj par se nedvojbeno govori kako je čisti primjer moderne kraljevske obitelji.
S druge strane, princ Charles mnogo je rezerviraniji i konzervativniji u svom pristupu javnosti, zbog čega je samo četvrtina Britanaca rekla kako ga želi vidjeti kao nasljednika. Također, njegov odnos s Camillom učinio ga je nepoželjnim u određenim krugovima što mu nikako ne ide u prilog. Na Charlesovu sreću, publika i popularnost nisu odrednice koje se gledaju pri izboru nasljednika, ali svakako će utjecati na njegov rad na dvoru. Također, Charles bi krunu trebao naslijediti kada već uđe u sedamdesete godine života što ga čini kraljem koji je najstariji okrunjen.
Jasno je kako će smrt kraljice izazvati neviđenu tugu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i diljem svijeta, a kome će se javnost okrenuti po malo utjehe - tradicionalnom Charlesu ili empatičnom Williamu - pitanje je koje će se provlačiti do posljednjeg mogućeg trenutka. Autor: A.S. Foto: arhiva Story.hr