Story radio
Početna Celebrity 1245 prikaza 01. veljače 2018.

'Čišćenje kuće moj je najljepši dio dana'

Profimedia.

Trostruka oskarovka otkrila je zanimljive detalje iz privatnog života

Omiljenoj američkoj glumici Meryl Streep ponovno je povjeren velik zadatak - da u filmu ‘Novine’ utjelovi ulogu Katherine Graham, glavne izdavačice u Washington Postu 1971. koja je vodila sudski spor s vladom u razdoblju kada je predsjednik SAD-a bio Richard Nixon. Već u prvih mjesec dana prikazivanja film je zaradio šest nominacija za Zlatni globus, uključujući i onu za najbolju glumicu. Novi projekt redatelja Stevena Spielberga zvijezdi filmova ‘Kramer protiv Kramera’, ‘Sofijin izbor’ i ‘Sumnja’ donio je 21. nominaciju za Oscar, kao i priliku da se upiše u povijest kao glumica s četiri osvojena prestižna pozlaćena kipića.

Glumica koja u filmu ‘Novine’ prvi put surađuje s kolegom Tomom Hanksom otkriva zašto je odabrala baš taj poziv, kako joj je bilo surađivati sa slavnim kolegom te koja je tajna uspjeha njezina 40-godišnjeg braka s kiparom Donom Gummerom, s kojim ima četvero već odrasle djece. Iznimno se veseli i svom novom projektu, drugoj sezoni nagrađivane HBO-ove serije ‘Male laži’u kojoj će se pridružiti kolegicama Reese Witherspoon, Nicole Kidman i drugima. Oskarovka će se naći u ulozi Mary Louise Wright, majke lika koji glumi Alexander Skarsgård.

 | Author:

Story: Jeste li oduvijek maštali o tome da postanete glumica?

To mi uopće nije bilo na pameti. željela sam biti prevoditeljica u UN-u i pomoći ljudima da se međusobno lakše sporazumijevaju. Mlađe generacije glumaca ulaze u taj svijet zbog onoga što vide na ekranima, a to je glamur. Mene to nikad nije zanimalo. Lijepe haljine i crveni tepisi dođu tek nakon mukotrpnog rada. 

Story: Što vas je privuklo glumačkom pozivu?

Prilika da se mogu u potpunosti posvetiti proučavanju neke osobe, promatrati njezinu psihu, ponašanje, izgled i poslije imati mogućnost to i odglumiti. Kad sam se tek počela baviti glumom, majka mi je često govorila da bi ljudi prodali organe samo da se pojave na crvenom tepihu. Zatim mi je poželjela sreću u borbi s takvim ljudima. Mene fascinira gluma, a ne šljokice. 

Story: Jeste li se poput nekih današnjih kolegica zamarali izgledom?

Mislim da je to stvar kojom se zamara većina žena. Lagala bih kad bih rekla da me se nije ticalo kakva ću izići u novinama i jesam li možda predebela. S godinama shvatiš da su to samo trendovi koje žene nevjerojatno upijaju. I to ne zbog muškaraca nego zbog sebe. To je dio šoubiznisa. Na audiciju ne donosimo svoje iskustvo prethodnih projekata nego tijelo i zato smo katkad primorani dobro izgledati. No ljepota je u različitosti, u različitoj boji kose, figuri i obliku tijela.

 | Author:

Story: Jeste li zadovoljni svojim radom?

Lagala bih kad bih rekla da nisam. Danas imam 68 i, srećom, još postoje uloge koje su primjerene mojim godinama. Prije dvadeset godina mogla bih u ovoj dobi glumiti samo vještice i stare rugobe.

Story: Je li uloga Katharine Graham u novom filmu ‘Novine’ jedna od takvih snažnih ženskih rola?

Apsolutno. Uživala sam radeći na ulozi i otkrivajući neke stvari o kojima prije ništa nisam znala. Riječ je o slojevitoj osobi koja se privatno bori s raznim stvarima i usto vodi jednu takvu novinsku kompaniju u doba kad je ženama mnogo toga bilo zabranjivano, a kamoli biti novinar.

Story: Prvi ste put snimali film s kolegom Tomom Hanksom. Kako je bilo surađivati s njim?

Svi znamo da cijeli svijet voli Toma Hanksa. Uistinu se uvuče svima pod kožu. No prije svega, moram naglasiti da je Tom nevjerojatno inteligentna osoba i da zaista u ‘Novinama’ ne bih mogla zamisliti nekoga drugoga glumačkog partnera. On je nekoliko koraka ispred svih nas na setu i jednostavno svaka njegova scena je čarolija. Tom je cijelo vrijeme snimanja držao ekipu na okupu i bio nam u jednu ruku guru koji nas je tjerao na još više rada. Također, jako je seksi.

 | Author:

Story: Kako to da prije niste surađivali?

To nas mnogi pitaju. Jednostavno se tako posložilo. Tom i ja znamo se godinama, ali nikako nam se nije posrećio zajednički projekt, iako su mnogi više puta provjerili u našim biografijama jesmo li imali zajednički projekt. Nismo, a razlog ne znamo ni sami. 

Story: Jedna ste od rijetkih glumica koja, kako ste i prije naveli, ne volite živjeti poput većine slavnih kolega. Preferirate miran život, baš poput drugih ‘običnih’ ljudi. Uspijeva li vam to?

Teško, ali trudim se. Nažalost, ne mogu sjediti u parku i promatrati svijet oko sebe, kad većina promatra mene. Ne mogu ući u ljekarnu i kupiti tablete protiv mučnine a da to odmah ne izazove pomutnju. Tako sam, primjerice, u Kaliforniji uvijek odsjedala u istom hotelu, a dok nisam bila na setu, posvuda sam nosila periku. Bila je to kratka smeđa perika za koju sam iskreno mislila da će me zaštititi od znatiželjnih pogleda, sve dok mi jedan gost hotela nije prišao i upitao: “Hej, Meryl, mogu li dobiti autogram?”

Story: No vi ste barem donekle uspjeli održati život privatnim…

Unatoč slavi i poslu kojim se bavim, najljepši dio dana uvijek mi je doći kući i prihvatiti se čišćenja. To me opušta. Dok su djeca bila mala, trudila sam se što više slobodnog vremena provesti s njima, daleko od Kalifornije.

 | Author:

Story: Je li bilo teško održati karijeru uz četvero djece i supruga?

Uvijek se zbog moga posla postavljalo pitanje hoću li snimati novi film ili ću otići s obitelji na godišnji odmor. Moj je život sastavljen od brojnih kompromisa koji su zadovoljavali i moju obitelj i moju karijeru. Danas je to znatno drukčije, naše tri kćeri i sin rade svoje poslove, svi smo jako bliski, no nemamo potrebu vidjeti se svaki dan. Kada se vidimo, važno nam je da to bude kvalitetno druženje. 

Story: Ove godine suprug i vi proslavit ćete 40. obljetnicu vjenčanja. Koji je ključ dugovječnosti vašeg braka?

Ljubav i razumijevanje. Baš poput nekih koji su zaluđeni određenim stvarima u životu, ja sam bila zaluđena obitelji. Oduvijek sam znala da ću imati veliku obitelj ako naiđe pravi čovjek. To se i dogodilo. Očito sam imala mnogo sreće. 

Pripremila: Klara Modrić
 

Komentari