HRT-ova voditeljica Daniela Trbović iz braka sa Šimom Vlajkijem ima sina Lovru o čijem odgoju rado i iskreno progovara. Moderno majčinstvo te odgoj tinejdžera posebno je izazovan zbog toga što kako djeca rastu tako imaju sve veće zahtjeve, prvenstveno za slobodom. Za Story.hr odgovorila nam je kako se i sama snalazi s osamnaestogodišnjim sinom. 

U društvu je prisutan generacijski jaz te mnogi s roditeljima, a  kasnije i vlastitom djecom imaju komunikacijski problem: kako iskomunicirati djetetu što je dopustivo, a što nije? Daniela na pitanje koji je za nju najveći izazov majčinstva odgovara: 'Kako dijete raste polako shvaćate da morate promijeniti način na koji s njim pričate. Najgore je suočavanje sa sobom da ste bespomoćni, odnosno da danas na djecu velik utjecaj imaju mediji i društvo', kaže te smatra kako je generacijski jaz uvijek prisutan, bez obzira na razdoblje u kojem živimo. 

'Nezahvalno je uspoređivati današnje vrijeme i vrijeme mog odrastanja. Smatram da se moj sin i ja razlikujemo prvenstveno po tome što se moja generacija družila po igralištima te što dalje od roditelja. Danas djecu više privlače ekrani i mobitel, a komunikacija im se svela na poruke preko razno raznih aplikacija', dodala je i naglasila kako je najveća kazna za dijete i 'šamar relanosti' uzimanje tj. zabrana mobitela na nekoliko dana. 

'Danas kad djetetu uzmete mobitel, to je raspad sistema. Smak svijeta, blago rečeno', odgovara uz smijeh objašnjavajući kako je današnji svijet zasnovan na materijalizmu. Osobno smatra kako je djeci potrebno dozvoliti sve u granicama normale: 'Treba odgajati djecu da shvate da slobodu i nagrade moraju zaslužiti, da ne traže samo slobodu već da znaju koje su im odgovornosti i obaveze.'

Prema njenom mišljenju, ono što se iščitava iz društvenih normi nije ono što roditelj želi za svoje dijete jer su vrijednosti potpuno iskrivljene. Roditeljima za kraj savjetuje da je svaki dan novi dan za učenje o odgoju i vlastitom djetetu: 'Bitno je ići polako, korak po korak. Roditelj ne smije dopustiti da ga poneka sitnica izbaci iz takta. Uostalom, bit' će bolje. Vodim se za onom da djecu prođe to 'tinejdžersko ludilo' i da u dvadesetima postanu odrasli ljudi s kojima se može sjesti i popričati.'