Trend recikliranja odjeće je u velikom zamahu i u Hrvatskoj, a brojne poznate osobe i same propagiraju isto te ističu koliko se dobrih komada odjeće može pronaći u second hand shopovima. Tako su za Story.hr voditeljica Marijana Batinić, glumica Ana Maras Harmander te blogerica i Influencerica Ella Dvornik, otkrile što misle o najnovijem trendu i koji im je najbolji 'ulov' u second hand dućanu.

'Jako sam sklona tom trendu, rekla bih načinu života, već godinama. Svakih šest mjeseci napravim reviziju u svom ormaru i odvojim tri vreće. Jedna je za dati dalje, jedna je za recikliranje i ona najmanja je za baciti. Svakom odjevnom predmetu zahvalim', počela nam je pričati Ana Maras Harmander te dodala kako je davno počela kupovati u second hand dućanima. 'Već godinama obožavam Hrelić. Moj stil je eklektični miks', kaže.

Prisjetila se i kako je otkrila second hand dućane. 'Moje prijateljice, Maja Kovač i Iva Mihalić, imale su jako veliki utjecaj na mene. Živjele smo zajedno i imale smo malo novca za nove stvari', ističe te otkriva da joj je najdraži 'ulov' ikada haljina, pariški plave boje, koju iznova reciklira. 

S obzirom na to da je njezin suprug John Harmander iz Švedske, morali smo 38-godišnjakinju pitati kupuju li ljudi u Švedskoj više u second hand dućanima nego u Hrvatskoj. 'U Švedskoj već dugo postoji niz second hand dućana koji su se brendirali i proširili u lanac trgovina, poput Retra, koji nudi second hand odjeću, ali dorađenu. Kod njih već dugo najljepše kombinirati novo i staro', rekla je. 

Uvijek nasmijana voditeljica, Marijana Batinić, otkriva nam kako ponekad zna 'zaviriti' u second hand dućane u kojima je ponuda dizajnerske odjeće. 'Kada odem u inozemstvo onda najviše pogledam što ima u second hand dućanima, a upravo sam i najbolji ulov imala u Los Angelesu koji zaista ima fenomenalnu ponudu', kazala je. 

Blogerica Ella Dvornik je već godinama pobornik recikliranja odjeće, a nerijetko potiče i druge na to. 'Meni je najdraže recikliranje ipak kada nekome dam odjeću ili se zamijenim s nekime. Ne bacam je u kante za tekstil jer mislim da je to možda čak jadno jer nekome odjeća treba, a nedostupna je kada baciš u kantu za tekstil', ističe te priča kako je prije nekoliko godina počela kupovati odjeću u dućanu Textile House. 

'Bio je petak i sve je bilo po 10 kuna. Vodila sam Charlesovu mamu jer ona obožava second hand shopove. Otišli smo tamo i izašla sam van s dvije vrećice odjeće, a potrošila svega 200 kuna', prisjeća se 28-godišnjakinja i otkriva koji joj je najdraži komad odjeće koji je kupila.

'Definitivno košulje. One mi uvijek nedostaju. A i kada petkom imaju sve po 10 kuna, kupim si 10 košulja i onda me nije briga ako se i potrgaju. Najčešće kupujem neke osnovne stvari, koje su mi svakodnevno potrebne. Moram priznati da još nisam išla u fancy i fora second hand shopove. Bila sam u Londonu, ali tamo ima dosta markiranih za koje ne mogu reći da su puno jeftiniji. Treba uhvatiti i vremena to sve pregledavati, a najgore je što ne možeš birati broj jer imaju samo jednu stvar', objašnjava.