Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Inače, prvi put se obilježio u Singapuru 2006. godine, a potom su se mnoge organizacije diljem svijeta pridružile proslavi ovog dana kroz razna događanja i aktivnosti. No, najpopularnije obilježavanje ovog dana je odijevanje različitih čarapa.

Naime, akcijom 'Šarane čarape' radi se skretanje pozornosti javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s Down sindromom, kao i njihove obitelji jer šarene čarape predstavljaju različitost. U cijelom svijetu javne osobe podržavaju ovu akciju, a tako su i naše brojne domaće zvijezde kao i svake godine dali svoj doprinos te objavile fotografije na društvenim mrežama. 

Domaća dizajnerica, 36-godišnja Ljupka Gojić Mikić na svom Instagram profilu je objavila fotografiju u društvu obitelji ističući različite čarape. 'Djeca koja uvijek pokazuju ljubav', napisala je kraj fotografije sa 39-godišnjim suprugom Mihaelom te tri kćeri, devetogodišnjom Janom Siennom, sedmogodišnjom Milom Amelie i jednogodišnjom Mari Danom.

'Danas je svjetski dan osoba s Downovim sindromom. U znak podrške obucite danas različite ili šarene čarape na posao ili na kavu', napisala je naša 28-godišnja blogerica i Influencerica Ella Dvornik dok je pozirala sa svojom mezimicom, jednogodišnjom Balie Dee.

Simpatična i uvijek nasmijana, 29-godišnja RTL-ova voditeljica Ana Radišić, također je odjenula šarene čarapice kako bi podigla svijest o problemima s kojima se suočavaju osobe s Down sindromom te objavila fotografiju na svom Instagram storyju.

HRT-ov novinar i voditelj, Frano Ridjan, kojeg smo do prošle subote mogli gledati u glazbeno-zabavnom showu 'Zvijezde pjevaju', dao je podršku akciji 'Šarene čarape'.

Jedna od naših najpoznatijih televizijskih lica, 38-godišnja Marijana Batinić, nerijetko podržava brojne akcije kako bi podigla svijest građana o određenom problemu, stoga nije čudno kako je obilježila i ovaj dan.

Domaći pjevač, 23-godišnji Marko Kutlić, srca publike je osvojio još kao frontmen grupe 'Pravila igre', a pokazivanjem i svoje humanitarne strane sigurno će potvrditi svoj status kod ženskog dijela publike.