Na svijetu ne postoji manekenka koja ne sanja o tome da na najvećim modnim događajima u industriji - tjednima mode u New Yorku, Parizu i Milanu - nosi revije nekih od najpoznatijih dizajnera današnjice. Upravo je to pošlo za rukom trima Hrvaticama koje tek stvaraju ime u modnom svijetu. Sve tri toliko su fizički različite da ih je teško usporediti, a opet je svaka iznimno atraktivna. To potvrđuje i činjenica da su zapele za oko čelnicima vodećih svjetskih modnih kuća.



Hana Grizelj, 19-godišnjakinja iz Solina, na nedavno održanom tjednu mode u Milanu nosila je kreacije brendova Calcaterra, Aigner te Emporio i Giorgio Armani, a hodala je i pistom u Parizu, gdje joj je ukazana velika čast - otvorila je reviju za Issey Miyake. 
- Najviše sam se razveselila kad sam izabrana da nosim reviju za Giorgio i Emporio Armani. Osjećala sam se zadovoljno i sretno, jer zbog takvih sam se velikih revija i počela baviti ovim poslom. Put je bio jako težak, čekala sam tri sata da bih došla na red kako bi me sâm Giorgio Armani vidio. Činjenica da on sam bira modele i da je baš mene izabrao među svim tim curama je nevjerojatna. Kad vidiš stotine modela na castingu pomisliš: “Šanse su mi minimalne” - priča Hana koja je prvu veliku reviju na pariškim modnim pistama nosila još u siječnju na tjednu visoke mode, gdje je prošetala u luksuznim toaletama Ralph & Russo. 


Njezina vršnjakinja iz Đakova, Nikolina Matičević, također je sudjelovala na milanskom i pariškom tjednu mode. Na prvom je nosila revije za Byblos i GCDS, a na drugom za Rokh, Faith Connexion, Y/Project, Paul & Joe i Chanel, čime je zapravo dobila jedinstvenu priliku da nosi zadnju dizajniranu kolekciju nedavno preminulog kreatora Karla La­gerfelda. Natali Vučetić, također članica uspješne zagrebačke agencije Relatum Model Management, polako, ali sigurno korača svjetskim modnim pistama. Ta 21-godišnjakinja iz Brinja pokraj Senja nedavno se vratila iz Pariza, gdje je nosila reviju brendova Rokh, kojom je i otvoren pariški tjedan mode, Uma Wang, Christian Wijnants, čiju je reviju imala čast i zatvoriti, te Vivienne Westwood i Paul & Joe. 


- Osjećala sam se uzbuđeno, ali i ponosno, naravno, jer sam zaista prešla dug put da bih došla do ove prilike. Iznimno sam zahvalna matičnoj zagrebačkoj agenciji, pariškoj agenciji, dizajnerima i svima koji su mi ovaj tjedan mode učinili toliko posebnim. To mi je definitivno bilo najljepše iskustvo. Sve što se događa iza zastora uistinu je posebno, lijepo je to doživjeti - govori Natali i opisuje kako se za događaj pripremala i psihički i fizički. 


- Fizički samo ono najvažnije - piti više vode i čajeva nego inače, dovoljno spavati, ići u teretanu i njegovati kožu, ali nikakvom kemijom, nego prirodnim i jednostavnim pripravcima. Psihički dio podrazumijeva manje negativnih misli, više druženja, smijeha i slušanje klasične glazbe ujutro uz čaj. Ona mi pomaže da se fokusiram i opustim, to je najbolji način za rješavanje stresa i napetosti - objašnjava. 
Slične pripreme prošle su i Hana i Nikolina čija svakodnevica zbog prirode posla modela i inače uključuje zdravu prehranu te puno hodanja i aktivnosti. 


- Važno je ne stavljati prevelik pritisak na sebe i dati sve od sebe, a ostalo će doći. To je stresno razdoblje pa treba biti i mentalno jak. Puno je lakše ako imaš prijatelja i dobru agenciju iza sebe te, naravno, obitelj koja je uvijek tu - poručuje Nikolina koja je ljubav prema ovoj profesiji razvila sa 12 godina, kad su je prvi put fotografirale njezine sestrične Mirna i Martina Marić.
Za razliku od nje, Hana i Natali tek su prošle godine modu prepoznale kao poziv i gotovo strelovitom brzinom postigle velik uspjeh. Hanu su prošlo ljeto uočili iz već spomenute agencije i odmah joj dali naslutiti da je čekaju Milano i Pariz. Natali se manekenstvu posvetila ozbiljnije tek potkraj 2018., nakon zajedničke odluke s matičnom agencijom da ode poslovno u Kinu, kamo se i vratila nakon angažmana na tjednu mode. 


- Trenutačno sam u Guangzhouu, a nakon Kine idem kamo god me poslovi odvedu. Ne volim znati gdje će to biti, spontanost i predanost najbolji su prijatelji u ovakvom poslu - kaže i dodaje da, unatoč prilici da posjeti sva divna mjestima, ipak nema toliko vremena za njihovo istraživanje i odmor. 
- Kao i u svakom poslu, i u ovom se naporno radi, ali definitivno uživam u svakom slobodnom trenutku i uvijek ga maksimalno iskoristim. Lijepo je imati priliku upoznati ljude iz raznih krajeva svijeta, čuti njihove priče i iskustva, inspirirati se i učiti, lijepa su i sama putovanja i stvaranje iskustava ˝tijekom njih. Najteže je biti odvojen od najbližih i nemati mir onda kad ti je zaista potreban, ali čovjek se navikne na sve pa zbog toga i negativne strane ovog posla postanu izdržljive i normalne - ističe Natali. 
Za razliku od nje, Hana i dalje živi u Hrvatskoj, u rodnom gradu s obitelji, i ne namjerava se seliti odavde. Pa čak ni u Pariz u kojem trenutačno gradi karijeru. I Nikolina je danas u svojoj Slavoniji, no uskoro kreće za daleki Japan. 



- No karijeru ću graditi na relaciji tri modne metropole - New York, Pariz i Milano. Najljepše je što putujete na razna mjesta, upoznajete ljude i kulture, doživite svašta. Najteže je to što zna biti mentalno izazovno, sve je to drukčije i novo pa se treba naviknuti. Ne možeš otići kući kad želiš jer, s jedne strane, želiš ostati raditi na karijeri, a s druge želiš biti u miru doma i odmoriti se - kaže Nikolina kojoj, osim obitelji, nedostaju i prijatelji i dečko pa svaki slobodan trenutak koristi za druženje s njima. 
Ovaj posao utječe i na Natalin privatan život, no iako ima malo vremena za ljubav, ipak uspijeva sve nadoknaditi. 
- Zaista se ne stignete baviti takvim stvarima dok ste svagdje osim kod kuće, ali nije to problem. I malo slobodnog vremena s bliskim ljudima znači nam puno, jer svaki trenutak proveden s njima više cijenimo - objašnjava Natali, a sličnog je stava i Hana koja uz vrijeme za najmilije nekako uspijeva pronaći i ono za još jednu ljubav u životu - odbojku kojom se godinama bavi. 
I to podjednako uspješno kao manekenstvom. Sport je velika strast i Nikolini koja voli boksati, no zbog posla u posljednje vrijeme nije imala priliku ući u ring. 


- Volim i čitati, putovati, kuhati, šetati, družiti se... - dodaje smeđokosa ljepotica. 
Natali, pak, kao najveću ljubav, uz manekenstvo, spominje pisanje. 
- To me također opušta i čini vrlo sretnom - priznaje. 
Stoga ne čudi što bi se, da nije u manekenskim vodama, vjerojatno bavila novinarstvom. I to samo vjerojatno jer, napominje, ništa u životu ne planira. 


- Nastojim živjeti spontano, korak po korak. Dokle god vjerujete da se sve događa s razlogom i da mora biti baš tako kako jest, ne može i neće biti loše, gdje god se našli. Zbog toga se za pet godina ne vidim negdje već svagdje, opcije su brojne, a meni je svaka OK. Kao što sam rekla, sve se događa s razlogom i samo treba vjerovati u sebe, jer onda znam da idem pravim putem - poručuje. 
Vjeru u modni put kojim su izabrale kročiti imaju i Hana i Nikolina koje se također namjeravaju nastaviti baviti manekenstvom, profesijom atraktivnom milijunima žena diljem svijeta, čije je pluseve i minuse u dvije rečenice sažela Hana. 
- Najljepši mi je osjećaj dok sam na pisti i nosim reviju, a najteži je sâm put koji moram prijeći da dođem do tih revija i budem primijećena - poručila je.