Gotovo i ne postoji neka TV serija na njemačkom jeziku koja u Hrvatskoj uživa takvu popularnost kao što je ‘Gorski liječnik’. Saga o doktoru Martinu Gruberu koji se vraća u maleno rodno mjesto na majčin rođendan i pogreb bratove supruge te ondje preuzima ordinaciju umirovljenog liječnika počela se emitirati još 2008., a snima se i danas. Upravo su u tijeku pripreme za 13. sezonu, a sve epizode prati i domaća publika, i to na HRT-u. Baš kao i Nijemcima i Austrijancima, i nama je doktor Martin, kojeg je utjelovio glumac rođen u Austriji Hans Sigl, prirastao srcu. Danas uživa status jednog od najpoželjnijih muškaraca, a na njegov šarm nisu imune ni Hrvatice. Stoga smo ga zamolili da samo s čitateljima Storyja podijeli svoja iskustva sa seta te otkrije nešto više o svom životu i radu. Premda je jako zaposlen, nije odbio naš prijedlog za intervju, osobito stoga što itekako cijeni svoju publiku, zbog čega, kako nam je otkrio, planira uskoro doći i u Hrvatsku. 

Story: Serija ‘Gorski liječnik’ od početka emitiranja 2008. godine ima odličnu gledanost u Njemačkoj i Austriji, ali i u Hrvatskoj. Što mislite zašto je i nakon više od desetljeća toliko popularna?

Jako nas veseli što nas rado gledaju i u Hrvatskoj. Mislim da se gledateljima sviđa što prenosimo emotivne priče. Moj lik, doktor Martin Gruber, iznimno je simpatičan čovjek koji uvijek prati čak i često komplicirane i dirljive priče svojih pacijenata te im pokušava pomoći. Štoviše, serija se s godinama razvijala - kako tehnički, tako i dramaturški. Osim toga, imali smo veliku sreću što više od 12 godina u seriji igra gotovo ista postava, a to pridonosi kontinuitetu, uvjerljivosti i autentičnosti. A ne smijemo zaboraviti ni prekrasne kulise pred kojima smo glumili, kao što je regija Wilder Kaiser. To je zapravo paket svega koji se odlično slaže zajedno i funkcionira. 

Story: Predstavlja li takav uspjeh određeni pritisak da svaka nova sezona mora nadmašiti prethodnu?

Ne osjećam pritisak tako da neprestano razmišljam o brojevima i gledanosti. Više me stimulira osobna želja za kvalitetom.

Story: Jeste li dugo razmišljali o tome hoćete li prihvatiti ovu ulogu?

Zapravo ne. Ta se uloga pojavila u pravom trenutku. Imao sam veliku sreću što sam otpočetka glumio i u staroj verziji serije. Kada sam godinama poslije došao na casting za novu verziju i kada sam vidio kako se sve više ‘rađa’ obitelj Gruber, shvatio sam da je to pravi projekt za mene. 

Story: Je li vam ova uloga nakon toliko godina prirasla srcu?

Naravno, već 12 godina živim s tim likom. Martin mi je jako blizak, gotovo kao dobar prijatelj. Osim toga, na setu sam okružen s toliko divnih ljudi, i ispred i iza kamere. Vlada gotovo obiteljska atmosfera.

Story: Jeste li nakon toliko godina igranja liječnika naučili nešto o medicini?

Zapravo jesam, u međuvremenu sam čuo za tolike bolnice koje prije nisam poznavao.

Story: Možete li zamisliti da se serija snima još godinama?

Naravno. Upravo pripremamo 13. sezonu, sredinom veljače počinjemo snimati zimski specijal, a od lipnja do prosinca snimit ćemo još sedam filmova.

Story: Koliko ste se vi promijenili u ovih 12 godina, koliko snimate seriju?

Hm, postao sam stariji… Ne osjećam se tako, ali kada danas pogledam prvu sezonu, svakako vidim razliku. Inače ne mislim da sam se pretjerano promijenio.

Story: Kakve serije privatno najradije gledate?

Gledam različite filmove i serije, dosta njih njemačke produkcije, i to jednostavno da bih vidio kako to kolege rade. Privatno rado pogledam i ‘Gorskog liječnika’ jer je to prilika da u cjelini pogledam sve nastavke. Trenutačno se na međunarodnom tržištu stvara mnogo toga. Zabavno je pratiti taj široki spektar različitih narativnih stilova tipičnih za određenu zemlju te stvoriti nove impulse za vlastiti posao. Posljednja serija koju sam pogledao s velikim zadovoljstvom bila je ‘The Kominsky Method’ s Michaelom Douglasom i Alanom Arkinom. 

Story: Ostaje li vam, uz snimanje serije, vremena i za druge uloge i projekte?

Radim na puno njih. Prošle sam godine snimao triler za ZDF koji bi se trebao početi prikazivati na jesen ove godine. Napeta priča u kojoj glumim odvjetnika čija je kći nestala, a njega su optužili da joj je nešto napravio. Bježi od policije, ali istodobno nastoji otkriti pravog krivca. Osim toga, s velikim sam se veseljem posvetio snimanju audioknjiga. Čitao sam neke klasike njemačke literature, a bit će i nastavaka. Radim i na nastavcima svog solo kazališnog programa u sklopu kojeg na satiričan i zabavan način predstavljam vlastite impresije o životu. 

Story: Što je s vašim privatnim životom - kako se opuštate nakon napornoga radnog dana?

Jednostavno - sport, obitelj, prijatelji, besposličarenje… Jako rijetko mi je dosadno, a ako se to i dogodi, onda je to namjerno i svjesno. 

Story: Na ljeto, točnije 7. srpnja, napunit ćete 50 godina. Što vam predstavlja taj broj?

Ipak je to okrugli broj i odličan povod za party. A kako se ne osjećam staro, broj i nije toliko važan. Zdrav sam i sretan. Ostalo nije važno. 

Story: Jeste li imali priliku posjetiti Hrvatsku?

Nažalost, nisam. Već je dugo na popisu zemalja u koje bih volio otputovati. Čuo sam puno dobrih stvari - o krajoliku, gostoljubivosti, veselim Hrvatima i odličnoj hrani. Tko zna, možda ćemo jednom organizirati druženje s fanovima u Hrvatskoj. Iduće ljeto sigurno dolazim.