Kanye West, glazbenik i suprug Kim Kardashian, mora se boriti za svoje pravo da ode u mirovinu jer je potpisao ugovor s izdavačkom kućom koji mu brani da se ikada u životu prestane baviti glazbom ili čak uzme dužu pauzu, prenose strani mediji.

Ovaj tekstopisac, pjevač i producent krenuo je u pravnu bitku protiv svoje izdavačke kuće EMI, s kojom je potpisao ugovor još 2003. godine, kad je, tek nedavno, primijetio da u njemu stoji sporna klauzula.  

U ugovoru, između ostalog, piše: 'Ni u jednom periodu potpisnik ne smije tražiti da se umirovi kao tekstopisac, reper, pjevač ili producent, niti tražiti da ode na dužu pauzu. Mora ulagati u svoju glazbenu karijeru u budućnosti kao što ulaže sada'. Kanye zasad nije komentirao kako je moguće da dugih 16 godina nije zapazio tu stavku. 

Reper i njegov odvjetnički tim oslanjaju se na Pravilnik o radu Kalifornije, gde piše da jedan ugovor o radu može trajati najviše sedam godina. To znači da je njegova suradnja s ovom izdavačkom kućom istekla u listopadu 2010. godine. Samim tim on od suda traži i da bude jedini zakoniti vlasnik glazbe koju je snimio nakon tog razdoblja. 

S druge strane, jedna od najpoznatijih izdavačkih kuća na svijetu EMI, smatra da će iz ove bitke izaći kao pobjednik, a njima u korist ide i Federalno pravo SAD-a, gdje piše da bi ugovor poput onog koji je Kanye potpisao trebao trajati 35 godina. U tom slučaju, reper će morati raditi za EMI još 19 godina, a 'na slobodu' će ga pustiti tek kad bude 60-godišnjak.