Zanimljiva cura iz susjedstva Los Angelesa i svakako ne tipična američka glumica Zooey Deschanel slijedila je obiteljsku tradiciju - njezina je majka Mary Jo, televizijska glumica koja je glumila i u kultnoj seriji ‘Twin Peaks’, a otac Caleb je snimatelj sa sedam nominacija za Oscar koji radi i kao redatelj. Glumom se odlučila baviti na poticaj starije sestre Emily koja se proslavila ulogom u seriji ‘Kosti’. Zooey trenutačno na kanalu Fox Life pratimo u posljednjoj sezoni hit-serije ‘Nova cura’ koja joj je osigurala popularnost, ali i otvorila vrata za neke nove projekte. Kada ne glumi i ne pjeva (članica je uspješnoga glazbenog dua She & Him), ova talentirana 38-godišnjakinja najradije provodi vrijeme s drugim suprugom, filmskim producentom Jacobom Pechenikom, te njihovo dvoje djece, dvoipolgodišnjom Elsie i jednogodišnjim Charliejem. 

Story: Od 2011. glumite simpatičnu Jessicu Day u hit-seriji ‘Nova cura’. Nedavno ste se oprostili od toga lika, no otkrijte nam što nas čeka u posljednjoj, sedmoj sezoni?
Na završetku šeste sezone, Jess je napokon Nicku priznala što osjeća prema njemu. Osim toga, Winston i Aly su se zaručili, a Cece i Schmidt napokon su primili vijest koju su dugo iščekivali. Sedma sezona počinje tri godine poslije. Jess i Nick sretni su zajedno te se vraća-ju s turbulentne europske turneje promocije knjige. Dok njih dvoje uživaju zajedno, Schmidt i Cece nose se sa svakodnevnim izazovima koje pred njih postavlja podizanje kćerkice Ruth. No to čak nisu jedine novosti koje u posljednjoj sezoni očekuju ovu grupu prijatelja.

Story: Ljubitelji serije vrlo dobro znaju tko je Jessica Day, ali otkrijte nam tko je zapravo Zooey Deschanel?
Zooey je nekad bila veganka i strastveno se borila za prava životinja. Voli pomaknuti smisao za humor i njezini su ukućani sarkastični ljubitelji crnog humora. Bavi se i pjevanjem koje je, uz glumu, njezina druga ljubav. Obožava svoju obitelj i voli život. 

Story: Kažete da ste nekada bili veganka. Zašto ste prestali?
Moja starija sestra Emily Deschanel najodanija je veganka koju poznajem, i to još od srednje škole. Pokušavala sam i ja, ali nisam toliko uporna. Uz sve to, alergična sam na pšenicu i soju pa sam zbog toga imala problema jer ne bih unijela dovoljno kalorija na dan. Zbog alergije nisam mogla jesti u veganskim restoranima.

Story: Kada ste se zaljubili u glumu?
Kao dijete redatelja i glumice odmalena sam bila u doticaju sa svijetom sedme umjetnosti. Sestra i ja provele smo djetinjstvo prateći oca na snimanjima filmova. živjeli smo u Kanadi, Engleskoj, Južnoafričkoj Republici i Jugoslaviji. Sve je počelo 1998. kada sam debitirala u seriji ‘Veronica’s Closet’. No prije nego što sam došla u Hollywood, radila sam u restoranu kao hostesa i mislim da sam bila super u tome.



Story: Paralelno ste se bavili i glazbom?
Da, istodobno sam gradila dvije karijere. Tako sam 2001. nastupila u jazz cabaretu s kole-gicom Samanthom Shelton. Pjevanje sam nastavila i na filmu, a 2008. napokon sam ostvarila dugogodišnju želju i kao dio dua She & Him, u kojem sam s Matthewom Wardom, izdala prvi album ‘Volume One’, s kojeg posebno volim pjesmu ‘I Was Made For You’.

Story: Nakon što ste se razveli od glazbenika Bena Gibbarda, u vaš je život došao producent Jacob Pechenik. Čime vas je osvojio?
Čim smo se upoznali na snimanju filma ‘Rock the Kasbah’, znala sam da će on zauzeti posebno mjesto u mome životu. On je jednostavan, zabavan i prije svega inteligentan. Presretna sam što je dio moga života i što zahvaljujući njemu imam dvoje predivne djece, kćer i sina. 

Story: Nakon rođenja kćerkice Elsie prešli ste na drugu vjeru. Je li vaša obitelj negodovala zbog toga? 
Odrasla sam u kršćanskoj obitelji, ali roditelji su mi liberalni pa se nitko nije bunio kad sam prešla na židovstvo. Učili su me da mogu biti što god želim. Na promjenu vjere odlučila sam se zbog supruga Jacoba.



Story: Većinom igrate u antiromantičnim komedijama. Vjerujete li u pravu i vječnu ljubav?
Naravno! Većina romantičnih komedija završi u trenutku kad to dvoje strašno zaljubljenih završi zajedno, a mi nikad ne doznamo što se poslije s njima događa. Volim ekscentrične komedije 30-ih godina 20. stoljeća. 

Story: U djetinjstvu ste doživjeli neke traume.
Bila sam ružna pa me druga djeca nisu simpatizirala. štoviše, trudili su se na sve načine  poniziti me. Cure su mi pljuvale u lice, bile su jako okrutne prema meni, plakala sam svaki dan. Oprostila sam im, ali nisam zaboravila.

Story: Postali ste poznati zbog drukčijeg stila odijevanja. Nosite vintage komade. Kako retro žena uspijeva preživjeti u današnjem svijetu?
Ponekad se osjećam baš tako. Realno, cure su me na početku čudno gledale jer nisam izgledala kao tipična holivudska glumica. No trenutačno sam jako zahvalna što mi moderne pogodnosti dopuštaju da još lakše odaberem zanimljive krpice iz prošlih stoljeća.

Story: Koliko je teško održavati individualni modni ukus u gradu kao što je Los Angeles?
Većinu vremena provodim u svom vrtu iza kuće. Ne volim se baš družiti s ljudima koji neprestano pričaju “bla, bla, bla... taj film” pa ih pokušavam izbjeći. Takve me stvari jako umaraju i živciraju.