Anne Heche bila je jedna od najperspektivnijih holivudskih glumica, ali lezbijska afera i slom živaca zapečatili su joj karijeru na neko vrijeme. Bila je 1997. i tada 28-godišnja Anne ovjenčana je prestižnom nagradom Emmy, nakon čega su se zaredale uloge u četiri velika filmska hita: ‘Donnie Brasco’ u kojem su joj partneri bili legenda Al Pacino i Johnny Depp, ‘Vulkan’ u kojem je igrala uz Tommyja Leeja Jonesa, ‘Znam što si radila prošlog ljeta’ i, prema mišljenju kritike, njezin najuspješniji projekt ‘Predsjedničke laži’ s Robertom De Nirom i Dustinom Hoffmanom.

Ubrzo je postala ‘najtraženija roba u gradu’, a uspješnu glumicu poželjela je intervjuirati i najpoznatija lezbijka na svijetu, talk show voditeljica Ellen DeGeneres, što će se poslije pokazati kobnim. Glumica poznata po vezama s atraktivnim muškarcima zaljubila se u ženu, ali umjesto po ulogama, Anne je odjednom postala prepoznatljiva po ljubavnom životu. Ako joj je i bila namjera profitirati od te veze, za što su je mnogi optuživali jer je dotad izlazila samo s muškarcima, to joj se obilo o glavu. Naime, kako se povećao broj tabloidnih naslova, tako je blijedila njezina karijera. Sve dok 2000. nije nestala, kao i njezina veza s Ellen. Samo dan nakon prekida njihove trogodišnje veze, 18. kolovoza 2000., dezorijentirana i polugola Anne pokucala je na vrata neznanke u kalifornijskom gradiću Fresnu. Zamolila ju je da joj dopusti da se otušira i ponudila da će je odvesti na nebo u svom svemirskom brodu. Njoj to nije bilo nimalo smiješno, ali zato su se tabloidni mediji raspametili. Heche je zapravo doživjela slom živaca i činilo se da nikada više neće stati pred kamere. Stoga je mnoge iznenadio njezin povratak na set, a osobito iznenađujući bili su hvalospjevi na račun uloge u hit-seriji ‘Obdaren’, koja se u Americi emitirala 2011. godine. Anne, koja ovih dana slavi 50. rođendan i niže nove uloge, utjelovila je u seriji bivšu kraljicu ljepote ovisnu o bivšem suprugu. Scenarij joj je bio dobro poznat jer je njezina majka itekako ovisila o ocu. 

Njezini roditelji upoznali su se u srednjoj školi. Njezin otac Donald bio je jako zgodan, pravi zlatni dečko i činilo se da mu sve ide od ruke. Anneina majka Nancy brzo se zaljubila uvjerena da će nakon vjenčanja živjeti svoju bajku zauvijek. Svi koji su ih poznavali mislili su da će uspjeti u životu. Oboje inteligentni i ambiciozni imali su velike životne planove. Nakon što su završili fakultet u rodnoj Indiani, Nancy, Don i njihovo najstarije, tada i jedino dijete, preselili su u Ohio, gdje je Don planirao nastaviti školovanje na medicinskom fakultetu. No u tom je razdoblju osjetio snažan svećenički poziv. Naime, oboje su bili pripadnici metodističke crkve i jako religiozni pa je Nancy podržala njegovu odluku. Postali su angažirani članovi fundamentalističke kršćanske crkve i odlučili su se pripojiti zajednici amiša u kojoj su ostali tijekom 60-ih i dio 70-ih godina. U gradiću Aurora u Ohiju dobili su još četvero djece, uključujući i najmlađu Anne, koja je na svijet stigla 25. svibnja 1969. godine. Nancy i djeca bili su potpuno izolirani od vanjskog svijeta. Nisu imali pojma što se događa ni u politici, ni u modnom svijetu, a najmanje u Hollywoodu. No s vremenom su odlučili napustiti zajednicu amiša i vratiti se uobičajenom životu kako bi Don mogao ostvariti poslovne ambicije. U memoarima ‘The Truth Comes Out’ objavljenim 2006. godine Nancy je napisala kako joj je ipak nedostajala izolacija u kojoj su živjeli, daleko od bilo kakvih informacija. Don bi znao na dulje nestati, boravio bi u New Yorku i bavio se čudnim poslovima. Tvrdio je da je radio kao vozač majke glumice Brooke Shields. Zavidio je filmskim zvijezdama, pa je svaki put kada bi se vratio kući tjerao djecu da pokušaju ostvariti karijeru u šoubiznisu. Anne ga je jedina poslušala. Prvi profesionalni glumački angaž­man imala je kao 12-godišnjakinja u lokalnom kazalištu, u predstavi ‘The Music Man’ u New Jerseyju.

- U to smo vrijeme bili izbačeni iz kuće i živjeli smo u spavaćoj sobi jedne velikodušne obitelji iz crkve. Za nastup u predstavi dobivala sam 100 dolara tjedno, što je bilo više nego što je itko u obitelji tada zarađivao. Sav novac koji smo imali stavljali smo u kuvertu koju smo držali u ladici i za godinu dana uštedjeli smo dovoljno da se možemo iseliti iz kuće te obitelji - kaže Anne kojoj je to bila dvanaesta selidba u kratkom roku.

- Na toj sam pozornici našla svoj raj. Dobila sam priliku iskusiti život i sreću koje u mojoj obitelji nije bilo - iskrena je rekla Anne. 
Osim silnih dugova koje je gomilao, Donald, neuspjeli poduzetnik koji je poslije postao baptistički svećenik, frustracije je iskaljivao na djeci, i to ne samo zbog činjenice da je poslovno neuspješan nego i zato što je morao skrivati svoju homoseksualnost. Kćeri je zlostavljao i seksualno i psihički, a zlostavljanja nije bio pošteđen ni sin. S Anne je navodno imao spolne odnose do njezine 12. godine. Iako navodno nije znala što se događa, Nancy je primijetila da nešto ne valja jer joj suprug nije posvećivao pažnju koja joj je trebala. Kaže kako se zbog toga okrenula drugim muškarcima, ali nijedan se nije mogao mjeriti s Donaldom. No uvijek je negirala da je znala za zlostavljanje djece. To je u jednom trenutku potvrdila i njezina kći Abigail, koja je poslije u memoarima napisala da joj je Nancy jednom prilikom rekla kako Anne često nije mogla staviti pelenu jer je na vagini imala neobične rane i osip, ali nije znala od čega. Anne je od oca dobila herpes, a kada je on 1983. preminuo od posljedica AIDS-a koji je dobio u jednoj od brojnih homoseksualnih afera, liječnici su joj rekli da će proći godine prije nego što bude mogla provjeriti je li i nju zarazio HIV-om. Tada je imala samo 14 godina. Donald je netom prije smrti obitelji otkrio istinu o svojoj seksualnosti. Tri mjeseca nakon njegove smrti u prometnoj nesreći poginuo je Annein brat Nate. S obzirom na sve što je proživio, nagađalo se da je možda riječ i o samoubojstvu. Tragedije su nastavile pratiti Anneinu obitelj pa je njezina sestra Susan 2006. umrla od raka na mozgu. Heche je tek nedavno, nakon 20 godina, obnovila odnos s jedinom sestrom koja joj je ostala, Abigail. 

- Nedavno me posjetila. Otkako smo bliske, ponovno uživamo u našem prijateljstvu. Sve loše ostavile smo iza sebe - priznala je Anne, koja i dalje ne komunicira s majkom Nancy. 

A misli da nikada i neće. Nancy se teško nosila sa smrću supruga, a kada je izgubila i 18-godišnjeg sina Nathana, dijete začeto četiri godine nakon smrti kćeri Cynthije, koja je kao beba preminula od srčane mane, mislila je da se nikad neće oporaviti. Utjehu je pronašla u vjeri. Postala je kršćanska terapeutkinja, držala je predavanja i propovijedi temeljene na knjizi ‘Focus on the Family’ Jamesa Dobsona koja govori o tome kako prebroditi homoseksualizam. Anne je zbog svega jedva čekala otići od majke i sestara. Imala je 16 godina kada su joj ponudili ulogu u sapunici, ali majka je inzistirala da prvo završi srednju školu. Osamnaest mjeseci poslije ponudili su joj ulogu u drugoj sapunici. 

- Opet mi je rečeno da ne smijem. Majka je bila jako religiozna i vjerojatno je mislila da je to svijet grešnika, ali ja sam ih nazvala i rekla da dolazim te zatražila da mi pošalju avionsku kartu. Odlučila sam. Bilo mi je dosta majke i malog, jednosobnog stana - kaže Anne koja je nakon srednje škole počela karijeru u sapunicama. 

To je trajalo četiri godine. Glumila je dobru i zlu blizanku u sapunici ‘Another World’, a za te je uloge 1991. dobila i Emmy, što joj je širom otvorilo vrata Hollywooda. Postala je vodeća glumica, surađivala s tada svim najvećim zvijezdama, a s mnogima od njih je i ljubovala. Nje­zine najpoznatije veze bile su s nizom starijih kolega, svojevrsnim očinskim figurama, kao što su Lindsey Buckingham iz skupine Fleetwood Mac i glumac Steve Martin. Anne je imala 25 godina kada se zaljubila u 24 godine starijeg Stevea, ali veza nije potrajala. 

- Željela sam ljubav starijeg muškarca. Željela sam utjehu. Željela sam humor. Željela sam sve ono što on nudi. Zašto smo prekinuli? Steve je bio dobar muškarac, ali to jednostavno  nije bilo ono čemu sam se tada željela obvezati - objasnila je poslije.
No nagađa se da je pravi razlog njihova prekida bila komičarka i voditeljica Ellen De­Generes u koju se Anne tada zaljubila. Na njezin je šarm pala 1997. na oskarovskom partyju Vanity Faira i ubrzo su postale najpoznatiji lezbijski par na svijetu. Budući da Anne prije nije dala naslutiti da ima homoseksualne sklonosti, mediji i javnost su je razapeli. Optuživali su je da je gladna publiciteta i slave, da je oportunistica, ali istina je da je ta romansa više štetila nego što je koristila njezinoj karijeri. Ugovor u romantičnoj akcijskoj avanturi ‘Šest dana, sedam noći’ bio je posljednji koji je sklopila nakon što je njihova veza postala javna. Nitko joj nije nudio nove uloge. Nekad blistava glumačka karijera svela se na napise u tabloidima.

Kada su nakon tri i pol godine Ellen i Anne prekinule, Anne je doživjela živčani slom. Samo dan nakon prekida, u kolovozu 2000., iz Los Angelesa odvezla se do Cantua Creeka nedaleko od kalifornijskoga gradića Fresna. Automobil je parkirala na prašnjavoj cesti i odjevena samo u grudnjak i kratke hlačice hodala 2,4 kilometra pustinjom. U jednom je trenutku naišla na ranč, ušla i pokucala na vrata kuće. Vrata je otvorila vlasnica Araceli Campiz i odmah prepoznala glumicu. 

- Pomislila sam: “Bože, nalazim se usred ničega i ona mi pokuca na vrata” - ispričala je poslije Campiz. 
Pustila ju je da uđe. Anne je ispijala čašu za čašom vode, izula tenisice i rekla da bi se morala otuširati. Campiz ju je odvela do kupaonice i dala joj ručnik. Objasnila je kako joj nije djelovala pijano, drogirano ili bolesno, iako je Heche poslije rekla da je uzela ecstasy. Nakon što se otuširala, Anne je sjela u dnevni boravak, zatražila papuče i predložila Campiz da i ona to napravi. 

- Htjela je pogledati film, ali videorekorder bio je pokvaren - prisjetila se Campiz kojoj je u početku godilo društvo takve zvijezde, ali se počela osjećati nelagodno kada je shvatila da Anne ne namjerava otići. 
- Nisam znala što da radim pa sam nazvala šerifa - kaže. 

Kada su stigli šerifovi zamjenici, Heche im je rekla da je ona Bog i da će ih u svom svemirskom brodu povesti na nebo. Odmah su pozvali hitnu pomoć i Anne je završila na psihijatriji Sve­učilišnog medicinskog centra u Fresnu. Pustili su je kući nakon nekoliko sati, ali Anne je morala krenuti na psihoterapiju. Iako su ljudi mislili da je to reakcija na prekid veze, Heche je u memoarima ‘Call Me Crazy’ objavljenim 2001. godine napisala da se njezin alter ego Celestia pojavio šest godina prije, nakon što je majka odbila priznati da ju je otac seksualno zlostavljao. 

- U tom sam se trenutku odvojila od same sebe - kaže i dodaje da bi dok je snimala filmove otišla u prikolicu i kao Celestia zapisivala poruke koje su, vjerovala je, stizale od Boga. 

- Provela sam godine na terapiji. Govorila sam unedogled, istukla hrpu jastuka, suočila se s raznim demonima. Nisam izbjegavala osjećati ono što sam osjećala u djetinjstvu. Duboko sam uronila u te emocije - priznala je Anne koja se najteže nosila sa spoznajom da majka nikad nije zaustavila nasilje, niti je poslije priznala da ga je uopće bilo. 

Tijekom sedme godine terapije skupila je hrabrost, nazvala majku i suočila je sa svime što je bilo, a ona je završila razgovor rečenicom: “Isus te voli, Anne” i poklopila joj slušalicu. 

- Prošli smo razne faze i u svaku od njih zašli smo duboko. Imala sam majku kojoj se cijeli život temeljio na tome da ne gleda oko sebe i da ne zna ništa. Kada ste muškarac koji živi s takvom ženom, nastojite je i ostaviti u tom mjehuru kako biste i dalje mogli raditi što želite. Nije tajna da ljudi skrivaju zlostavljanje. Nekoga drže u mjehuriću, a oni rade što god žele dok osoba u mjehuriću govori: “Volim svoj mjehurić, to je jedini mjehurić koji poznajem i ne želim van iz njega”. A onda se 20 godina poslije morate suočiti s istinom koja se dogodila vašoj djeci i jedino što kažete jest: “Bila sam u mjehuru”. Što mislite zašto sam ispala ovakva? Jer je sve u mom životu vodilo do ovoga. Svaka stvar u njezinu životu vodila je do onoga gdje je danas - i dalje u mjehuru. Upravo tamo gdje je uvijek i željela biti. Nema tu puno misterije. Zato je moj brat i završio smrskan na cesti. Moja je majka imala tragičan život. Mrtvo je troje od njezinih petero djece, njezin je suprug mrtav. To što gay populaciju pokušava pretvoriti u heteroseksualce je, po mom mišljenju, njezin način kako da se nosi s boli koju joj je prouzročila istina. Ljudi se pitaju zašto sam toliko otvorena o svemu što mi se dogodilo u životu, zato što se iz laži kojima sam bila okružena i negiranjem u kojem sam odgojena rodilo dijete istine i ljubavi. Moja majka do danas propovijeda upravo suprotno od toga. I dalje zagovara protiv ljubavi, a ljudi se pitaju zašto ne trčim upoznati je s unucima - objasnila je Anne koja nikad nije obnovila odnos s majkom.  

- I dalje ne komuniciramo. Oprost je smiješna riječ. U redu mi je što moja majka živi svoj život kako želi i u redu mi je što ne sudjeluje u životu koji ja želim živjeti. Ljubav je akcija. Pokazujete je načinom na koji se ponašate prema nekome. Ne razumijem njezinu definiciju ljubavi, stoga je bolje da nas dvije i ne razgovaramo o tome. Jedino tako sam našla mir. Ne znam znači li to da sam joj oprostila - kaže Heche koja je nakon sedam godina psihoterapije napokon posložila život i danas više ne odlazi psihijatrima. 
- Kvragu, ne želim više ništa istraživati. Bila sam, obavila sam. Nastavila sam dalje živjeti. Oduvijek sam vjerovala da mogu imati divan život izgrađen na ljubavi. To je bila teorija koje sam se držala dok sam se borila i nastojala ostaviti sve ružno iza sebe. Vjerovala sam da možemo nastaviti živjeti i pokazalo se da sam bila u pravu - kaže Anne, danas i sama majka dvoje djece. 
Prvog supruga, snimatelja Coleyja Laffoona, upoznala je dok su za show Ellen DeGeneres snimali specijal, a vezu su počeli tri mjeseca nakon što je Anne prekinula s Ellen. Vjenčali su se u rujnu 2001., zbog čega se ponovno našla na meti kritika. Mnogi su joj predbacivali da je nakon prekida s Ellen pokušala revitalizirati karijeru udajom za muškarca, ali ona tvrdi da nije bilo tako. 
- Kada sam bila u istospolnoj vezi, ljudima je bilo teško odvojiti moju poruku od osobe s kojom sam u vezi. Moja životna poruka ostala je ista. Mislim da sam odlična glasnogovornica prava na ljubav - kaže Anne koja je u ožujku 2002. na svijet donijela sina Homera. 

Naoko idiličan brak završio je nakon pet godina, a najveći razlog njegova raspada bile su financije, odnosno Coleyjeva nezaposlenost. Navodno je njihov prvotni dogovor bio da će ona privređivati, a on će ostati kod kuće i brinuti se o sinu. U svibnju 2007., nakon što su se razišli, The San Jose Mercury News objavio je članak pod naslovom ‘Suprug Anne Heche kaže da je glumica loša majka’. Tvrdio je da je sina ostavljala s dadiljama i asistenticama u prikolici dok je u Vancouveru snimala seriju ‘Muškarci na stablima’, te prepričao kako je jednom prilikom zaboravila vratiti njegove omiljene tenisice i plišane igračke s kojima spava, što je djetetu prouzročilo velik stres. U njezinu obranu stala je publicistica Lisa Kasteler koja je izjavila: “Posljednjih nekoliko godina otac djeteta odbijao je pronaći posao kako bi se i financijski brinuo o djetetu”. 

Par je svađu okončao na sudu u Los Angelesu koji je presudio da Anne mora Laffoonu isplatiti 515.000 dolara i nastaviti plaćati mjesečnu alimentaciju u iznosu od 3700 dolara, ali i podmiriti 75 posto Homerove školarine u privatnoj školi. 
- Ne ljuti me to što ga uzdržavam, iako mi se ni to ne sviđa. Ljuti me to što sud tom odlukom potiče osobu koju uzdržavam da se uopće ne zaposli. Ako te uzdržavam do trenutka kada naše dijete navrši 18 godina, zašto bi, pobogu, uopće tražio posao? Cijeli sustav ne funkcionira, ali tako je kako je - kaže Heche koja se nikad nije bojala zasukati rukave i raditi, čak i u trenucima kada je njezina holivudska zvijezda bila u zenitu i nikome nije bila zanimljiva. 

Glumila je u brojnim filmovima i televizijskim serijama, a na setu jedne takve dogodila joj se nova ljubav, i to dok je još bila u braku s Lafoonom. Godine 2007. na setu serije ‘Muškarci na stablima’ zaljubila se u kolegu Jamesa Tuppera. 

- Gdje ćeš drugdje upoznati ljude nego na radnome mjestu? Nisam osoba koja obilazi barove. Imali smo sreće s tom serijom jer sada imamo prekrasnog sina - rekla je jednom prilikom Anne, koja je u ožujku 2009. rodila sina Atlasa. 
Samo tjedan dana nakon porođaja dobila je ulogu Jessice u seriji ‘Obdaren’ koju je odmah prihvatila. 

- Želim da moja obitelj ima što jesti, zato sam oduvijek naporno radila - priznala je Anne koja se više nije udavala, i to zbog gorkog iskustva prvog braka, a za Tuppera je uvijek govorila da je njezin vječni zaručnik. 

- Već sam mu rekla “da”. Svake godine mi daruje prsten pa ne želim prekinuti tu tradiciju. Imam pravu kolekciju. Osim toga, već smo oboje bili u braku. Ne znam što bismo dobili time ili što bi se promijenilo u našem odnosu. Sa 60 bit ću sretna ako budem prošetala do oltara - kaže Anne koja je u siječnju 2018., nakon 11 zajedničkih godina, okončala i taj odnos.

- James i ja imali smo divan zajednički život i stvorili prekrasne uspomene. Uživali smo u zajedničkom radu, nedavno i u akcijskom trileru ‘The Brave’. Odnosi se mijenjaju i rastu. Uzet ćemo vrijeme za to. Stalo nam je jedno do drugoga i planiramo i dalje nastaviti odgajati naša dva prekrasna dječaka u ljubavi i skladu - stoji u priopćenju već bivšeg para. 

Nove ljubavi u njezinu životu još nema, a na pitanje jesu li veze sa ženama sada iza nje, odgovara: “Da, da! To je već godinama iza mene”. Nedavno je počela istraživati vjeru i nakon 25 godina ponovno je ušla u crkvu. 

- Odvela sam Homera na gospel. Postao je pomalo drzak pa sam zaključila kako ne bi bilo loše da ode u crkvu i osjeti taj duh. Odvela sam ga u crkvu u kojoj pjesme svira rock bend, svi su pjevali i grlili se. Željela sam da to osjeti - kaže i napominje da više ne vjeruje u mnogo toga, pa čak ni biblijsko poimanje raja i pakla. 

- Mislim da je sve to na zemlji. Živite život ovdje i stvorite svijet kakav želite živjeti. Ako ne želite živjeti u paklu, ima puno načina da to spriječite. Ja sam živjela u paklu i više se ne bih tamo vraćala. Danas je moj život divan - kaže Anne koja je ovozemaljskom paklu posvjedočila i kada se našla na popisu žena koje su producenta Harveyja Weinsteina optužile za seksualno zlostavljanje. Ispričala je kako joj je uskratio ulogu u filmu jer je odbila oralno ga zadovoljiti. 

- Nisam popušila njegov k..., iako mi ga je pokazao. Izišla sam iz sobe prije nego što se dogodio bilo kakav fizički kontakt. Činjenica je da sam nakon toga otpuštena s projekta za koji su me angažirali u Miramaxu. Posljedice zauzimanja za sebe bile su velike - rekla je, ali nije rekla o kojem je Miramaxovu projektu bila riječ. Unatoč tome, uloga joj više ne nedostaje.