Zvijezda planetarno popularne serije ’Igre prijestolja’, 32-godišnja Emilia Clarke,  u šokantnoj ispovijesti otkrila je da je poželjela biti eutanizirana. Glumica, poznata po svojoj ulozi Daenerys Targaryen, preživjela je krvarenje u mozgu 2010. godine. Iako prognoze za većinu takvih slučajeva nisu optimistične, ona se počela oporavljati, da bi se 2013. godine dogodilo novo krvarenje koje je otkrilo da je tri godine živjela s aneurizmom na mozgu.

Hitnom liječničkom intervencijom spašen joj je život, ali tu nije bio kraj njenim problemima. Invazivna operacija donjela je nove probleme talentiranoj glumici. Na njenu žalost, iako je preživjela riskantni zahvat, saznala je da ima afaziju, odnosno nemogućnost da pravilno formulira rečenice, te kontrolira riječi koje izgovara. Posljedica je bila i to što se nije mogla sjetiti svoga imena.

’U najgorim trenutcima, željela sam da me liječnici isključe s aparata. Upitala sam ih da me puste da umrem. Moj posao, cijeli moj san o tome kakav će moj život biti, zasnovan je na jeziku, na komunikaciji. Bez toga, bila sam izgubljena’, napisala je Clarke za The New Yorker. Njena je afazija prošla nakon jednog tjedna, no pred njom je tek bio dugi i iscrpljujući proces rehabilitacije.

Nakon višegodišnjeg uspješnog oporavka, lijepa Emilia je osnovala dobrotvornu organizaciju pod nazivom SameYou, orijentiranu na pomoć i podršku mladima koji su doživjeli sličnu sudbinu. ’Znam iz osobnog iskustva da je utjecaj ozljede mozga devastirajući. Oporavak je dugotrajan, a rehabilitacija nije svima dostupna. To može biti nevidljiva bolest, ali i tema koja je često tabu. Moramo pomoći mladima s oporavkom i omogućiti im da se otvore bez stigme ili srama’, zaključila je glumica.

Podsjećamo, Clarke je u kolovozu prošle godine priznala što je kod njenih fanova izluđuje. Naime, ova ljepotica ne podnosi kad je fanovi nazivaju likom koji tumači, te kad su nepristojni kod traže fotografiju s njom. 'Da mi netko priđe na pristojan način i možda upotrijebi riječi 'molim te', pristala bih bez problema', tada je rekla. Tom prilikom otkrila je i svoju naklonost pomalo staromodnom pristupu. 'Svaki put kada me netko traži autogram, ja mu napišem i posvetu upravo zato što je to u današnje vrijeme rijetkost', objasnila je glumica kako joj treba prići.