David Garrett jedan je od trenutačno najuspješnijih pop i crossover violinista, a koncerti mu izgledaju kao rock spektakl stoga ni ne čudi da se za njegove nastupe traži ulaznica više. Od koncerta u Zagrebu dijeli nas manje od mjesec dana, a David je u sklopu promocije posjetio našu metropolu gdje nam je u razgovoru otkrio malo više o sebi.

Story: Kako napreduje turneja?

Jako dobro! Održao sam dva koncerta pa sam imao par dana pauze. Idući koncert je u Bugarskoj, točnije u Sofiji, i veselim se što nastavljam s turnejom.

Story: Što publika može očekivati na vašem koncertu u zagrebačkoj Areni?

Prvi ću put nastupiti sa svojim bendom u Zagrebu. Publika može očekivati zabavnu večer punu odlične glazbe. Osim glazbe, čut će i zanimljive pričice o skladbama koje sviram, ali i anegdote iz mog života. Pripremili smo skladbe iz brojnih žanrova, od klasike, bluesa, rocka do filmske glazbe. Bit će za svakoga ponešto.

INTERVJU Svestrani glazbenik: 'Sretan sam što sam živ'
Josip Regović 

Story: Nastupate pred mnogobrojnom publikom i ponekad vrlo važnim osobama poput Baracka Obame i članova britanske Kraljevske obitelji. Imate li ponekad tremu pred nastup?

Nemam tremu neovisno o broju ljudi u publici ili osobama koje se u njoj nalaze. Nastupam jer to volim i nema tu mjesta za tremu. Usrećuje me kada se popnem na pozornicu i jako mi je ugodno na njoj. 

Story: Imate li neke rituale prije nastupa?

Iskreno, nisam nikad o tome razmišljao. Jedino pravilo koje imam prije nastupa je da odem na zahod. Bilo bi malo nezgodno tijekom dugog nastupa zamoliti publiku da me ispriča na par minuta kako bih otrčao obaviti što trebam.

Story: Prije nekoliko godina slomili ste violinu vrijednu više od milijun eura. Kako se to dogodilo?

Nije bilo namjerno. Dogodilo se nakon odličnog nastupa u Londonu. Išao sam se naći s obitelji, poskliznuo se i pao na leđa na kojima sam nosio violinu. Odmah sam znao da sam ju slomio čim sam pao i bio sam shrvan. Međutim, takve događaje gledam kao važne životne lekcije. U to vrijeme nisam imao dovoljno sigurnu kutiju za vrijednu violinu koju je izradio Giovanni Guadagnini 1772. godine. Danas se zapitam kako sam to mogao dozvoliti. Popravak violine trajao je godinu dana, a neki vjeruju kako me pad na nju spasio od ozbiljnijih ozljeda.

Story: Jeste li sada bolje osigurali svoj instrument s obzirom na to da s njim putujete tijekom turneje?

Naučio sam lekciju i investirao u bolju kutiju za violinu. Sada je uvijek na sigurnom!

Story: Svirate li još koji instrument?

Osim violine sviram i klavir. Počeo sam ga svirati kada sam studirao na umjetničkoj akademiji Juilliard u Americi, ali nikad nisam s tim instrumentom bio toliko samouvjeren kao s violinom. Volim svirati klavir kod kuće, ali nisam nikad želio na njemu graditi karijeru.

Story: Kada se osvrnute na karijeru, što biste naveli kao najsvjetliji trenutak?

Današnji dan. Da nisam ostvario sve što sam ostvario, ne bih bio tu gdje jesam i uživao u životu. Ne volim razmišljati o prošlosti. Današnji dan je najvažniji. Sretan sam što sam živ i trebamo uvijek biti na tome zahvalni. ​​​​​​

INTERVJU Svestrani glazbenik: 'Sretan sam što sam živ'
Josip Regović 

Story: Ne kajete se zbog ničega?

Nipošto! Zadovoljan sam sa svim odlukama koje sam donio i svime što sam napravio. Da nije tako, vjerojatno ne bih sjedio ovdje danas i imao s vama intervju.

Story: Putujete diljem svijeta što znači da ne provodite puno vremena kod kuće. Kako se nosite s time? Nedostaju li vam prijatelji i obitelj?

Ove godine sam imao više vremena za svoje bližnje i proveo sam ga u mjestima koje danas nazivam svojim domom. Nikad nisam imao samo jedan dom. Često poželim provoditi više vremena s prijateljima i članovima obitelji. Na počecima karijere bilo je puno teže i često su mi nedostajali, ali danas postoje brojni oblici komunikacije koji ublažuju tu razdvojenost.

Story: Tko je David Garrett kada ne nastupa? Što volite raditi u slobodno vrijeme?

Moj život je poprilično kaotičan jer stalno negdje trčim i žurim. Kada sam slobodan, volim sve raditi sporo. Uživati u trenutku. Neprestano sam bombardiran informacijama, pozivima i porukama. U slobodno vrijeme volim se što više odmaknuti od svega toga.

Story: Prošli put ste rekli da ne znate puno o Hrvatskoj i da biste voljeli bolje upoznati našu zemlju. Jeste li imali vremena razgledavati Zagreb?

Sletio sam u Zagreb jako kasno u noći i odmah došao u hotel. Od jutra održavam intervjue. Bio sam samo u jednom obližnjem parku i kroz prozor hotela vidim lijepu katedralu. Nadam se da ću idući put kada dođem biti smješten negdje u centru i da ću moći obići sve znamenitosti.