Potkraj prošle godine vodila je emisiju ‘život priča priče’ na Novoj TV, ubrzo nakon toga odradila je urednički televizijski posao za prijenos humanitarnog koncerta Zaklade Ane Rukavine ‘želim život’, a uskoro ćemo Zagrepčanku baršunastoga glasa ponovno gledati na malim ekranima. Ovaj put kao voditeljicu prve sezone reality showa ‘ženim sina’, čija se druga sezona ubrzano priprema. 

- Pozvali su me na audiciju za dvije emisije, no nisam znala o kakvim je formatima riječ. Otišla sam bez ikakvih očekivanja, a kad sam na hodnicima prepoznala mnoge mlade voditeljice i pjevačice koje su išle na isti casting, bila sam uvjerena da je će taj dan biti samo jedan četvrtak koji je imao drukčiji poslijepodnevni raspored od uobičajenog. Iznenadila sam se što su me odabrali, i to za obje emisije. Pretpostavljam da im je osim ambalaže, koja je na televiziji iznimno važna, presudna bila  osobnost - govori Irina koja nikad nije sanjala o televizijskoj karijeri, ali jest o glumačkoj. Bila je najbolja mlada glumica u Jugoslaviji 1986./87. te željela otići u Sjedinjene Američke Države i okušati sreću u sitcomima. No otac joj nije dopustio putovanje jer je strahovao da će zbog ratnog stanja na našim prostorima zatvoriti granice pa da se neće moći vratiti. Potom joj je posao na radiju došao nenadano. Iako je u nekoliko navrata vodila znanstvene i glazbene emisije na HTV-u, sigurnost je pronašla na sigurnome - skrivena iza radijskog mikrofona.

- Do 25. godine zaboravila sam da sam htjela postati glumica, a danas shvaćam da to nikako ne bi bio moj svijet. Po habitusu sam mama, konzervativna žena koja voli biti kod kuće, a gluma uključuje česta putovanja, neuredan život i puno izbivanja iz kuće.  
U reality showu ‘ženim sina’ pratit ćemo djevojke koje na putu do mladićeva srca trebaju osvojiti i njegovu majku.

- Mišljenje majke utječe na naš život. U serijalu proučavamo dokad je kod muškarca uloga majke jača, a kada žena preuzima tu snagu. Bilo je zanimljivo vidjeti kako se majke nisu susprezale ni od čega - otvorenog komentara, utjecaja na sina ili izravno izrečenog mišljenja djevojci. Poruka emisije je da djevojka, ma koliko zgodna i odlična bila te koliko god vjeruje da će s dečkom raditi što poželi, ne smije zaboraviti da on ima mamu koja ima pravo na veto i moć nad svojim djetetom - smatra Irina, čiji sin iz prvog braka, 12-godišnji Karlo, ulazi u godine kad će se početi zanimati za romanse. Kakva će ona biti?

- Vjerujem da svaka majka u teoriji planira dopustiti djetetu da vodi život bez njezina uplitanja, ali ne znam koliko je to u praksi izvedivo. U startu ću zauzeti stav da Karlo ima potpunu slobodu u ljubavi. Ali na snimanju emisije ‘ženim sina’ primijetila sam da neke cure očito nisu za mladića, nad kojim već počinju imati utjecaj. Vidiš da nisu kompatibilni i da idu u pogrešnom smjeru. Ako kao majka povičeš: “Ne u provaliju”, on će krenuti ravno u nju. Kad vidiš nekoga da ide nizbrdo, teško je biti bez prava glasa - govori 42-godišnjakinja koja bi zaljubljenoj osobi - sinu, prijateljici ili nekom trećem, pomogla - bliskošću.

- Moraš biti partner i saveznik, ali ne tako da govoriš protiv te osobe, nego da si joj podrška. Predosjećaš kataklizmu i tu si da podmetneš leđa kad stigne i onda pomogneš da rane brže zacijele. To je život, ne možeš zaštititi dijete da ponekad ne padne na nos, ali možeš biti blizu da mu daš ruku da lakše ustane.

Ljubavna razočaranja nije dijelila s roditeljima jer je oduvijek imala strahopoštovanje prema njima. Tek danas, kaže, s majkom razgovara o svemu i ne boji se njezine reakcije. - Podijeliš situaciju s najbližim prijateljima, oni služe samo kao filter, da pred nekim izgovoriš istinu naglas, ali sam to moraš riješiti. Suludo je vjerovati da išta netko drugi rješava umjesto tebe - govori Čulinović, koja je prije sedam godina pobijedila rak kože.

- Kao svaki čovjek, uglavnom to proživljavaš - sam. Ne mogu dugo biti u stanju straha i panike, smeta mi, osljepljuje. Nakon nekoliko dana prihvatila sam da imam melanom, nisam si postavljala pitanje “zašto baš ja” i usmjerila sam se na rješenje zdravstvenog problema. “To nije ništa”, bio je moj stav. Misli mnogo utječu na stvarnost. Odlazila sam na posao u zavojima i izmišljala gluposti kada bi me kolege s radija pitali što mi je to. Čak su me prijateljice posjele i rekle da sam neozbiljna.

Najzahtjevnijom svojom ulogom smatra onu majčinsku, a s obzirom na to da je samohrani roditelj, vjeruje da je postala dominantnija.

- Samohrane majke možda nisu prirodno takve, ali ih okolnosti očvrsnu. Biti sam roditelj jako je teško, to uočavam tek sada. Nisi svjestan težine kad te takva situacija snađe, samo guraš svaki dan. Nadzireš izgradnju kućnog krova koji curi, poštaru potpisuješ dostavnice... Radiš, pokušavaš organizirati sve do navečer da možeš izići na piće. Svaki dan pripremam doručak, ručak i večeru. Jako sam senzibilna i kao majka trošim se do kraja. Ako nisam stigla napraviti neki obrok, osuđujem se. Ako ne odradimo večernji ritual prije spavanja - čitanje Alana Forda, osuđujem se. Na svim područjima moram se dati tristo posto - govori.

Nagrade stižu spontano, kao kad je Karlo od džeparca za blagdan Svetoga Nikole mami kupio buket ruža ili kad joj je u vožnji autom, bez povoda, dobacio: “Jesam li ti ikad rekao da sam sretan što si upravo ti moja mama”. Samokritičnosti se nastoji riješiti s godinama.

- Mama je oduvijek u mojim očima bila autoritativna, sposobna, moćna žena. Svaki bih svoj uspjeh cijenila tri sekunde i jurila dalje jer sam se uspoređivala s majkom. Sad si čestitam na svakoj dobro odrađenoj stvari i tek onda idem dalje. Kad dobijemo dijete, nađemo se u natjecateljskoj ulozi s našim roditeljima. Ili želimo biti bolji od njih ili potpuno drukčiji. Nastojim s Karlom što više putovati jer smatram da je to korisno bogatstvo za život. Utrkujem se s predodžbom idealne majke, a na tom putu čovjek često ne čuje to malo dijete i njegove želje.

Iako majčinstvo smatra najizazovnijom ulogom, poduzetni duh nikad ju nije napustio. Dok je radila na radiju, istodobno je bila direktorica produkcije na televiziji Z1, zbog manjka budžeta vodila je poslijepodnevnu emisiju, povremeno snimala reklame, a kod kuće su je na kraju dana čekali suprug, dijete i pas. Tada je otvorila i specijalizirani portal o zdravlju, koji je poslije prodala. 

No nije se umirila. Trenutačno ima tvrtku koja se bavi konzultantskim poslovima i komunikacijskim treninzima za menadžment. I uza sav taj gusti raspored, prije godinu dana obogatila je svoj intimni život.

- Dugo sam bila sama. To mi nije bilo ugodno dok sam vjerovala da je to nepravda. Kad sam shvatila da je to privilegij, da se toga ne treba sramiti, počela sam se baviti sobom. Ne trebamo se bojati samoće, iz moje je izrasla velika snaga. Kad se posvetiš sebi, koliko god taj proces bio težak i bolan, rezultat je jako slasna pobjeda jer si pobijedio sebe i svoje strahove. Kad sam se upoznala i dopustila sebi da budem svoja - privukla sam muškarca, osobu za koju do danas ne mogu vjerovati da je stvarna. Zgodan je. Pametan. Kad sam se složila u glavi, postala sam otvorena za zdravu priču. Za mene je to zrela ljubav jer proizlazi iz toga što sam privukla nekoga tko zadovoljava moje potrebe jer sam osvijestila koje su. Stalno sam bila u odnosima koji su nadomještali neke moje nedostatke, a sad to ne tražim. Prihvatila sam sebe - govori Irina o muškarcu kojeg je upoznala prije godinu dana u zagrebačkom kafiću preko zajedničkih prijatelja. Tri godine stariji investicijski bankar Wedran Mario Banić pokušao je iste večeri dobiti Irinin broj telefona, no nije uspio. Javio joj se nekoliko dana poslije.

- Wedran živi u Splitu i odnos smo počeli tako da smo mjesec dana bili na telefonskoj vezi i satima razgovarali. Zaljubili smo se u osobnost, a ne u kovrče, haltere, štikle, kravatu. Zaljubili smo se u osobu sličnih pogleda na svijet, koja ne žele uništiti i povrijediti ono drugo nego očuvati ljubav i zajedno rasti. Ljudi smo s iskustvom i umorni od borbe da budemo jači od onoga drugoga. Samo se pratimo. Zajedno smo godinu dana. Iako to nije pokazatelj ičega, nijednom se nismo posvađali - govori Irina koja više ne vjeruje u zvjezdani sjaj javnih osoba, pa ni sebe same, ali itekako vjeruje da u životu možeš postići sve ako to uistinu želiš.