Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održalo se u Altice Areni, a voditeljice, Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto, pobrinule su se za odličnu atmosferu, pa tako nije nedostajalo interakcije s publikom kao ni međusobnog zadirkivanja među voditeljicama. Nekoliko sati prije početka natjecanja za Pjesmu Eurovizije u Lisabonu, izgledi na kladionicama išli su u prilog Cipru i Izraelu kao najvjerojatnijim pobjednicima među 26 zemalja, a prognoze su se pokazale točnima.

Tako je Netta, predstavnica Izraela sa svojom pjesmom 'Toy' izborila pobjedu. Iako je pobjednička pjesma poprilično neobična, publika i žiri dokazali su da im su im dosadili klasični nastupi te da je došlo vrijeme za neka nova lica i drukčije glazbene izričaje. 'Hvala svima što prihvaćate razlike. Volim svoju zemlju. Hvala Jeruzalem', rekla je vidno uzbuđena Netta nakon proglašenja pobjednika.

Drugo mjesto osvojila je predstavnica Cipra, Eleni Foureira s pjesmom 'Fuego', koja je također bila favorit, a treće predstavnici Austrije, točnije Cesár Sampson s pjesmom 'Nobody But You'.

Čak 11 pjesama u ovom finalu bilo je izvedeno namaterinskom jeziku zemalja koje predstavljaju što je svakakorekord u novijoj povijesti Eurosonga. Izuzmemo li od te brojke Irsku i Australiju kao zemlje u kojima je engleski materinski jezik te dodamo Estoniju čija je pjesma bila izvedena na talijanskom jeziku, dolazimo do brojke od deset pjesama na jeziku koji nije engleski.

Svi izvođači pomno su se pripremili za nastup, a velika je pažnja bila usmjerena i na kostime predstavnika. Tako su gledatelji imali prilike vidjeti i grofa Drakulu kojeg je utjelovio predstavnik Ukrajine, Melovin koji je izveo pjesmu 'Under The Ladder'. Još jedna zapažena odjevna kombinacija bila je haljina predstavnice Estonije, Eline Necheyeve koja je otpjevala pjesmu 'La Forza'. Haljina sa svjetlosnim efektima stoji nevjerojatnih 65.000 eura.

Večer je obilježio i jedan incident zbog kojeg se predstavnica Velike Britanije SuRie skoro na pozornicu popela dva puta. Naime, tijekom njezinog nastupa netko željan pažnje pokušao je pjevačici uzeti mikrofon, zbog čega joj je ponuđeno da pjesmu 'Storm' ponovno izvede nakon nastupa svih natjecatelja finalne večeri. Ipak, iz britanske su delegacije rekli da su zadovoljni time kako ih je SuRie predstavila, a muškarac iz publike odveden je na policiju. 

Kada su u pitanju predstavnici zemalja iz regije, za Srbiju je ponosno glas pustila Sanja Ilić & Balkanika s pjesmom 'Nova deca'. Tradicionalni zvuci Balkana prožeti kroz moderne pop-rock zvukove. Publika nije mogla ostati ravnodušna na snagu melodije, a mnogi su se divili 66-godišnjem Ljubi koji je oživio pozornicu svirajući azerbejdžanski instrument specifična zvuka. Svojim odličnim nastupom, predstavnici Srbije izborili su 19. mjesto.

Slovenska predstavnica Lea Sirk zauzela se za sve pripadnice ljepšeg spola i posvetila im 'himnu' pod nazivom 'Hvala, ne!' za koju je dobila gromoglasan pljesak. Svojim nastupom Slovenija je osvojila 22. mjesto od mogućih 43.

Za vrijeme glasovanja nastupila su brojna poznata imena, a njaveće ovacije zaslužio je prošlogodišnji pobjednik Eurosonga Salvador Sobral koji je svojim specifičnim i emotivnim nastupom na noge digao čitavu arenu.

Podsjetimo, direktan prolaz u finale imali su Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin Portugal, a osim njih u finalu su bile Ukrajina, Slovenija, Litva, Austrija, Estonija, Srbija, Norveška, Albanija, Češka, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Mađarska, Izrael, Nizozemska, Irska, Cipar, Italija.