Urednicu, voditeljicu, politologinju i majku troje djece, Lanu Pavić, domaća publika najbolje pamti kao voditeljicu na HRT-u gdje je radila emisiju 'Zdrav život'. Iako je više nemamo prilike gledati na malim ekranima, Lana je vrlo zaposlena, pa osim što odgaja troje djece, već godinama radi u vlastitoj tvrtki 'Mala produkcija' preko koje producira različite emisije koje se emitiraju na različitim televizijama.

Svestrana Lana, koja je nekoliko puta istaknula kako je po prirodi opuštena osoba te se dobro nosi sa stresom, svoje poslovne obaveze odlično usklađuje s onim obiteljskim. Prošle je godine sa suprugom Markom Kožulom dobila treće dijete, sina Marka Aurelija, a samo za Story.hr ispričala je kako izgleda njezin obiteljski život, s kakvim se izazovima susreće kao majka te kako se njezine dvije djevojčice, Lara Borna i Iris Lucija slažu sa svojim malenim bratom.

Majka ste troje djece, dvije djevojčice i dječaka. Kako vam je nakon dvije djevojčice odgajati dječaka? Nameće li vam drugi spol drukčiji pristup u odgoju?

Od prvog dana prava sam 'girl power' mama. Vjerujem da mi je dužnost odgojiti sigurne, samosvjesne djevojčice koje će se u budućnosti sa mnom boriti za bolju poziciju žena. Vidjeli smo svi što se ovih dana događalo nakon hrabrog istupa saborske zastupnice Ninčević - Lesandrić. Bez obzira jesmo li i same imale slična ružna iskustva, mi žene trebamo se držati zajedno i u tom duhu odgajati kćerke, a sinove učiti da im rođenjem ne pripada nikakvo povlašteno mjesto u društvu. Među svojom djecom ne pravim razlike na temelju spola, i da budem iskrena, uopće ne razumijem mit o posebnoj ljubavi između majki i sinova. Naime, nedavno mi je prijateljica rekla da ću tek sad kad imam sina spoznati što je prava ljubav, ali na to sam samo odmahnula rukom i rekla joj da je ljubav prema djetetu samo jedna - bezuvjetna, što znači da ne ovisi ni o čemu, a ponajmanje o spolu.

Koliko se vaša djeca karakterno razlikuju? Postoji li ljubomora između njih troje?

Premda imaju puno fizičkih sličnosti, karakterno su potpuno različiti. Lara Borna, koja ima 12 godina, umjetnička je duša, jaka i krhka u isto vrijeme, ima neku dozu melankolije u sebi, ne gura se, ne nameće, samozatajna je, premda silno talentirana i duhovita. Dvoipolgodišnja Iris Lucija je borbena od prvog dana, zna se postaviti, a suprug često u šali kaže da je ona njegov sin. Marka Aurelija, kojem je 11 mjeseci, najbolje opisuje uzrečica 'tiha voda brege dere' jer sve dobije na šarm, bez puno galame. Među njima nema ljubomore, vjerojatno stoga što je za ljubomoru Borna prevelika, Iris premala, a Aurelije je, kao treće dijete, uvijek zadovoljan sa svom pažnjom koju dobije.

Pomaže li vam Lara Borna oko mlađe djece? Kakva je kao starija sestra?

Mama mi je pričala kako je kao najstarije dijete u obitelji praktički odgajala mlađe od sebe, međutim držim da je danas takav pristup neprihvatljiv. To ne znači da mi Borna neće uskočiti u hitnim situacijama, ali smatram da nije fer stariju djecu opteretiti odgovornošću kojoj nisu dorasli. Ona je ipak samo dijete, s brojnim školskim obvezama, još uvijek se treba igrati i biti bezbrižna, a ne dadiljati brata i sestru. Važno je da ih voli, da ih doživljava bliskima, da se želi s njima poigrati kada je slobodna, a odrasli su tu da vode brigu o djeci.

Jeste li već počeli raditi? Kako usklađujete poslovne obaveze s obiteljskim? Imate li pomoć dadilje ili koristite usluge baka-servisa?

Kao majka troje djece imam pravo još dvije godine biti na porodiljnom dopustu, premda ne mogu zamisliti da toliko dugo ne radim. S obzirom da sam vlasnica tvrtke u kojoj sam zaposlena, nikada ne mogu potpuno odmarati. Čak i ako nemam poslovnih obveza, tu su znanstvene. Treba pisati akademske članke, pripremati izlaganja na konferencijama, učiti. Zbog toga svi u obitelji surađujemo. To se u prvom redu odnosi na supruga koji zna da su djeca zajednička, pa brigu o njima ne doživljava kao pomoć meni. K tome, mama mi se nedavno preselila iz Splita u Zagreb pa su sada tu obje bake, djed, a i po potrebi i teta čuvalica. Imamo sreće da si možemo priuštiti pomoć, pa stižem i ono što inače ne bih mogla. 

Kako provodite slobodno vrijeme s djecom i suprugom? Idete li na izlete ili ste radije kod kuće?

Kad god nam vrijeme dopusti idemo vani. Za djecu je važno da su što više na zraku, da ih se odvoji od ekrana i da im se na taj način stvaraju lijepe obiteljske uspomene. Ne libim se ni putovati s našom malom karavanom, premda za takve pothvate supruga ipak trebam nagovarati. Tip sam osobe koja stalno potiče na akciju i ništa mi nije teško. Život je samo jedan, a djeca prebrzo odrastaju.