Glazbenik Luka Nižetić nedavno se vratio s putovanja Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je boravio 20 dana, što je bilo dovoljno da se napuni energijom i pripremi za nove radne pobjede. Američku avanturu počeo je u Velikoj Jabuci, koju je prvi put posjetio 2010., a danas se ondje osjeća kao svoj na svome.

- Ne mogu otići u Ameriku a da ne vidim New York. Čim sam kročio nogom na njujorško tlo, osjetio sam da je to moj grad. Grad gungule, užurbanosti, ambicije i kaosa, a opet topao, plemenit i opuštajući. Teško mogu opisati taj osjećaj. Jednostavno se u njemu osjećam kao kod kuće. Sigurno sam u nekom od prijašnjih života živio tamo - govori Luka koji je na putovanju doživio brojne anegdote, a jedna mu se posebno urezala u pamćenje.

- Ta je anegdota lako mogla postati tragedija. Naime, New York sam obilazio biciklom jer je to najbolji način da ga upoznate. Nema uzbrdica, sve je prilično ravno i vrlo se lako snalaziti po avenijama. Savjetovao bih svima koji ga budu posjetili da unajme bicikl. Naravno, to ne vrijedi usred zime. Samo pritom pokušajte izbjeći snimanje mobitelom dok vozite jer biste mogli završiti kao ja. U jednoj sam ruci držao mobitel i snimao, a drugom vozio i izgubio kontrolu nad biciklom pa sam pao u trenutku kada je pokraj mene prolazio kamion. Hvala Bogu, u dobroj sam fizičkoj formi pa sam završio samo s povećim ogrebotinama. Bog lude čuva, rekla bi moja baba - otkriva Splićanin kojem ta nezgoda nije pokvarila putovanje pa se nakon New Yorka zaputio u San Francisco, gdje posljednjih nekoliko godina sa suprugom Franom Mastelićem živi njegova sestra Petra Nižetić Mastelić.

- Ona je tada imala dosta slobodnog vremena i baš se sve lijepo poklopilo. Toliko se dugo nismo vidjeli da smo željeli što više vremena provesti zajedno. Koliko god se dva tjedna čine kao puno vremena, zapravo je to vrlo malo i brzo prođe. Poznavajući moj avanturistički duh i apetite, Petra se morala pripremiti za sve što želim vidjeti i iskusiti. Nemoguće je sve u tako malo vremena pa su nam dobra priprema i raspored jako pomogli. Ukus nam je sličan pa sam bio siguran da će me oduševiti sve što je planirala - rekao je Luka koji je u Kaliforniji imao neobičnog suputnika - plišanu pandu.

- Ta panda ima čudnu priču. Jedne su godine sestra i njezin suprug organizirali božićni tulum na koji je došlo puno prijatelja. Atmo-sfera je bila luda i nezaboravna, kao i na svim njihovim tulumima. Kada su se sutradan probudili, ugledali su pandu kako sjedi na fotelji. S obzirom na to da je prije nisu vidjeli, pitali su goste tko ju je donio, no nitko od njih nikada nije vidio pandu, a kamoli je unio u kuću. Tako se i danas postavlja pitanje o misterioznom pojavljivanju pande - opisuje Luka koji je s Petrom posjetio i glumicu Leonu Paraminski u njezinu domu u Santa Barbari.

- Autom smo se vozili do Los Angelesa i jednu smo noć prespavali kod zajedničke prijateljice Leone. Moram priznati da nas je baš lijepo ugostila. Skuhala je predivnu večeru, odvela nas na najbolji doručak u Santa Barbari te se pokazala i kao odličan turistički vodič. Uvjerili smo se da joj je tamo lijepo i da fotografije s Instagrama nisu privid - kaže Luka kojem je San Francisco bio baza, a kako je Petra i pretpostavila, taj mu se grad iznimno svidio.

- Mislim da je to grad po svačijem guštu. Prvo, neopisivo je lijep. Drugo, ima odličnu klimu pa nikada nije ni prehladno ni prevruće i nije velik i prenapučen kao što su New York ili Los Angeles. Treće, kada jednom tamo dođeš, siguran si da ćeš se vratiti - ističe glumac koji ne krije da su ga neke stvari vrlo neugodno iznenadile. - San Francisco je grad paradoksa. Najbogatiji je američki grad, a prepun je beskućnika. Možeš ih vidjeti na svakom koraku, naročito u downtownu, gdje ih usred bijela dana vidiš kako na ulici konzumiraju crack. Nije ni rijetkost da na pločniku naiđeš na izmet ili narkomansku špricu. Nije baš lijep osjećaj i prilično uzrujava - podijelio je svoja iskustva svestrani umjetnik koji se u Hrvatsku ipak vratio prepun divnih iskustava.

- Bilo je stvarno puno lijepih trenutaka, a mogu izdvojiti moje prvo kampiranje u životu i spavanje u šatoru. Nije mi bilo baš svejedno jer sam znao da mi svakog trenutka može doći medo u potrazi za hranom. Hvala Bogu, nisam mu poslužio kao hrana pa sam mogao otići na jedrenje zaljevom San Francisca i gradelati na brodu pokraj Alcatraza dok iznad nas koreografiju izvode avioni Blue Angels. To se ne vidi svaki dan. Bilo je još puno toga, ne bi bio dovoljan ni cijeli broj Storyja da sve nabrojim - govori 35-godišnjak i dodaje:

- Pamtit ću putovanje po predivnim zalascima sunca na Ocean Beachu, senzacionalnom vermicelliju u vijetnamskom restoranu, vožnji Mulholland Driveom, doručku u hotelu Beverly Hills, jedrenju zaljevom San Francisca, kampiranju, šetnji po Venice Beachu, odličnom koncertu Christine Aguilere u njujorškom Radio City Music Hallu, divnim ljudima koje sam upoznao... Znate što, vraćam se brzo tamo - smijući se zaključuje Luka koji lako može zamisliti život u SAD-u, ali pola bi godine boravio na Zapadnoj, a pola na Istočnoj obali.