Prvi dani rujna dizajnerici interijera Mirjani Mikulec počeli su radno i vrlo uzbudljivo. Pred ovom vrsnom poznavateljicom i najsitnijih detalja u uređenju doma najveći je izazov, a to je sada već treći InDizajn - festival modernog dom, čija je glavna organizatorica upravo 43-godišnja Zagrepčanka. Šira ju je javnost imala priliku upoznati u televizijskoj emisiji ‘InDizajn s Mirjanom Mikulec’ koja ulazi u uspješnu 14. sezonu.

Kada ne smišlja kako će nečiji novi dom izgledati, nagrađivana dizajnerica uživa sa svojim najmilijima - suprugom Krešimirom, osmogodišnjom kćeri Mijom i 17-godišjnom Mateom, a svaki slobodni trenutak koristi za obiteljske izlete po svijetu. Na jednom takvom ovog je ljeta majka i uspješna poslovna žena sa suprugom proslavila 17. godišnjicu braka.

Story: Uskoro, točnije 13. rujna, svoja vrata otvara treći InDizajn - festival modernog doma. Što posjetitelje očekuje na sajmu?

Bit će to najbolji i najveći sajam dosad. Ljubitelji interijera doznat će sve o najnovijim trendovima, predstavit ćemo mnogo noviteta, inovacija i inspirativnih rješenja za opremanje interijera. Okupili smo više od 80 izlagača, među kojima su brojna velika domaća i regionalna imena iz domene uređenja prostora. Jako mi je drago što ćemo na sajmu predstaviti i naše mlade produkt dizajnere koji su zaista talentirani i imaju što pokazati. Posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama, uživati u izložbama, a pripremili smo i dječji kutak za najmlađe, zabavne sadržaje, nagradne igre i još mnogo toga. Ovo je treće i zasad najveće izdanje sajma i zaista bi bila šteta da poklonici dizajna propuste priliku uživati u najnovijim svjetskim trendovima na jednome mjestu.

Story: Kako teku posljednje pripreme?

Sad je već sama završnica, ono najgore je prošlo. Svi smo vrlo uzbuđeni, i organizatori i izlagači, i nadam se da će sve proći u najboljem redu.

Story: Što se tijekom godina mijenjalo na ovom luksuznom sajmu uređenja interijera?

Sama ideja vodilja bila je i ostala ista - donijeti na našu scenu dašak inozemnih, renomiranih sajmova koji postavljaju trendove. Organizacija sajma bila je moja velika želja dugi niz godina i kada smo je počeli realizirati prije više od tri godine, nisam se mogla ni nadati da će biti tako uspješan i da će prerasti u tradiciju.

Story: Koliko vam je organizacija ove manifestacije stresna uz obavljanje ostalih poslova?

Uf, zaista je stresna - vođenje vlastitog ureda, snimanje televizijske emisije, vođenje internetskog portala, pripremanje projekata za klijente, pa još sajam koji je organizacijski zaista zahtjevan... Uvijek sam u petoj brzini, ali volim to što radim i imam odličan tim suradnika pa se sve lakše podnosi.

Story: Kad se rodila vaša ljubav prema uređenju interijera?

Odmalena sam voljela premještati stvari po kući, slagati nešto, izrađivati ukrase, pa kada je došlo vrijeme za odabir zanimanja, znala sam čime se želim baviti. Imam sreću što radim ono što volim.

Story: Svaki novi prostor vama je, vjerujem, velik izazov. Otkud crpite inspiraciju za uređenje stana, kuće, poslovnog prostora?

S gotovo svakog putovanja vratim se prepuna ideja i inspiracije. Sama promjena okruženja i izostanak stresne svakodnevice dovoljni su da prestanete razmišljati unutar svojih okvira i oslobodite kreativnost.

Story: Početkom ove godine iz Londona je stigla nagrada za vaš rad - International Property Awards. Kako ste se osjećali?

Bila sam presretna i ponosna. Moram priznati da sam je priželjkivala, ali nisam se usudila očekivati je, s obzirom na to da je konkurencija bila zaista jaka.

Story: Koliko su nagrade vjetar u leđa za daljnji rad?

Lijepo je primiti nagradu kao dokaz da to što radiš ima neku važnost te da su tvoj rad i trud prepoznati. No i dalje mi je najveća nagrada zadovoljstvo klijenata.

Story: Biste li mogli nekome dati da vam uredi životni prostor?Kako bi to izgledalo?

Malo ste me zatekli s ovim pitanjem. Mislim da bih, bez problema, ali sigurna sam da bih bila jako zahtjevna klijentica.

Story: Uređujete i vodite emisiju ‘InDizajn s Mirjanom Mikulec’ na RTL-u, što vas iznova veseli i privlači tom projektu?

Svaki je projekt drukčiji - svaki prostor ima neke odrednice, zahtjeve, kao i specifičnosti koje ga čine popuno drukčijim izazovom od prethodnog. Volim kreativnost i širinu izbora koju mi pruža ovo zanimanje pa mi nije teško iznova početi snimati, projektirati i uređivati razne prostore.

Story: Nedavno ste bili na putovanju u Barceloni. Inspirira li vas arhitektura i uređenje na putovanjima?

Naravno, sa svakog se putovanja vratim puna ideja koje prije ili poslije i primijenim u nekom projektu, a Barcelona je zaista nepresušno vrelo ideja i ne mogu je usporediti ni s čime drugim. Bila sam već jednom u Barceloni, ali vrlo kratko, ovaj sam je put s obitelji temeljito istražila. Zaista jedinstven grad koji nikada ne spava.

Story: Što najbolje nosite od uspomena, konkretno iz Barcelone?

Osim divne arhitekture, jako mi se svidjela gastronomija. Obožavam isprobavati lokalne specijalitete kamo god da pođem pa ni Barcelona nije iznimka i stvarno sam ugodno iznenađena.

Story: Ondje ste proslavili i godišnjicu braka sa suprugom. Kako vam je bilo?

Lijepo smo se proveli, mirno proslavili i odmorili se od poslovnih obaveza, škole, snimanja, sastanaka. Nekako nam se posljednjih godina zaredalo da Krešo i ja godišnjicu braka slavimo na putovanju, pa nam je to postala spontana tradicija.

Story: To je vaša 17. godišnjica. Kako vam je u braku nakon tih zavidnih godina zajedno?

Znatno drukčije nego kada smo tek počeli hodati, ali svako vrijeme nosi svoje prednosti. Uživamo u zajedničkim trenucima, no kad imaš puno obaveza, vrijeme brzo prolazi. To najbolje vidimo na našim djevojčicama koje tako brzo rastu. Suprug Krešo i ja smo poduzetnici i znamo se još od školskih dana pa imamo međusobno puno razumijevanja i uvažavanja, a to je najvažnije u vezi. Zaista sam sretna što sve savršeno funkcionira.

Story: Vaše kćerkice također uvijek s vama putuju. Kakve su Mia i Matea djevojčice, odnosno djevojke?

Kao i svaka mama, jako sam ponosna na njih. Mia je pravi vražićak, oduvijek je živahna, zaigrana, sve je zanima, energična je i otvorena. Matea je pak njezina suprotnost, samozatajna je i zrela za svoje godine. Oduvijek imam apsolutno povjerenje u nju, ona je doista odmalena dijete kakvo se samo može poželjeti. Iako je među njima dosta velika razlika u godinama i karakteru, odlično se slažu, što mi je jako drago. Nakon radnog dana jedva čekam doći kući, biti s njima i čuti kako su provele dan.

Story: Hoće li možda neka krenuti vašim stopama? Vide li se u vašem zanimanju?

To ćemo tek vidjeti, još je dovoljno vremena pred njima. Nikada im nisam željela nametati nikakve izbore, želim da same biraju što će raditi u životu. Naravno da bih voljela da jedna od njih krene mojim stopama i nastavi sve što smo gradili ovih godina, no to će ipak biti samo njihov odabir.

Story: Mia ima osam, a Matea 17 godina. Čini li vam se da brzo odrastaju?

Da. Kad sam bila dijete, smijala bih se kada bi mi netko rekao da brzo rastem, no otkako sam majka, vidim koliko u tome ima istine. Baš prebrzo odrastaju, ali drago mi je što smo jako vezane i uživamo u zajedničkim trenucima.

Story: Imate li neke posebne rituale s njima, zajednička druženja...?

Budući da smo tijekom tjedna svi na svojim stranama, jurimo na posao i cure u školu, nastojimo sve nadoknaditi vikendima, kada odlazimo na izlete, često i na kraća putovanja. Tada smo posvećeni samo jedni drugima. To mi napuni baterije za sve što me očekuje na poslu.