Dok u razvijenim zemljama djeca odlazak u školu često smatraju nužnim zlom, mnogim njihovim vršnjacima u Africi to je nedostižan san. Neobrazovanost stanovništva jedan je od glavnih problema toga kontinenta i uzrok siromaštva. Iako mnogi priželjkuju bolju budućnost za svoju djecu, ne mogu je osigurati. Zahvaljujući humanitarnim organizacijama, pokrenute su akcije kojima se ljudima diljem svijeta omogućuje da budu takozvani kumovi djeci iz Afrike. Novčanim prilogom omogućuju školovanje djece, ali i osiguravaju barem jedan obrok na dan dok su u školi.



Zagrebačka modna agentica Tihana Harapin Zalepugin u Afriku se zaljubila prije nekoliko godina. Iako je oduvijek osjećala povezanost s tim dijelom svijeta, sada postoji još veći razlog za to. 
- Afrika je podneblje koje me se posebno dojmilo. Kad sam prvi put iz aviona kročila na njezino tlo, preplavio me osjećaj kao da sam zapravo došla u svoj iskonski dom. Nekoliko me puta život nosio u njezine razne dijelove i ta me energija nikad nije napustila - otkrila je Tihana kojoj se nedavno ostvarila želja.



- U razgovoru s prijateljicom Brankom Habek doznala sam za mogućnost školovanja djece Afrike i odmah, bez puno razmišljanja, pitala: “Mogu li i ja?” Nisam prevelika pristalica humanitarnih akcija, jer ponekad nisam sigurna kako i gdje završe donacije. Ova situacija i vjerovanje u Brankinu velikodušnost definitivno su me kupili. Podsvijest je to oduvijek htjela, ali prilika mi se pružila tek sada - govori Tihana koja svojim nesebičnim djelom pridonosi rastu i razvoju djevojčice Divine, čije ime prevedeno na hrvatski znači Božanstvena.



- Zaista minimalnom donacijom, tko zna u koliko velikom obliku će se to razvijati. Mojoj su curici omogućeni barem jedan obrok dnevno, školske knjige i nešto odjeće. Nema mega­lomanskih zahtjeva, to su vrlo konkretni i skromni prijedlozi - kaže Tihana. 
Iako Divine poznaje samo preko foto­grafije, nada se da će ponovno otputovati u Afriku i upoznati kumče.
- Živi u Ruandi, ima deset godina i predivne, iskrene velike oči. Kada osjetim nemir, nepravdu ili problem, samo pogledam njezin predragi lik u mobitelu i osjetim mir i radost života. Voljela bih je zagrliti i nešto joj podariti, ali ostavimo svemiru da nas dalje vodi jednu prema drugoj - rekla je Tihana koja bi svima mogla poslužiti kao primjer kako uz malo truda učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom.