Gluma je zanat koji zahtijeva puno vremena i predanosti, a mnogi glumci toliko usavrše svoje uloge da često zasjene i sam film. Poneki su sami sebe testirali do krajnjih granica izdržljivosti samo kako bi se u potpunosti unijeli u lik. Iako su nekima te uloge donijele prestižne nagrade i hvalospjeve kritičara, često su zbog njih platili prilično visoku cijenu. Poznato je da se glumci često toliko unesu u ulogu da je prenesu i u privatan život, ali nekima je bio problem u potpunosti se osloboditi svojih likova nakon snimanja i problema koji su zbog toga nastali. Metodska gluma poznata je tehnika koju koriste velika imena Hollywooda u želji da usavrše zanat. Osim te metode, popularna je i neortodoksna praksa koja je postala popularna zahvaljujući glumcima poput Shije LaBeoufa i Daniela DayLewisa. Bilo zbog ekstremnoga gubitka težine, igranja psihički iscrpljujućih likova ili miješanja umjetnosti sa stvarnim životom, njihove izvedbe otkrivaju tamnu stranu potrage za umjetničkim postignućima. ‘Kraljev govor’ Oscarom je nagrađen film u kojem Colin Firth glumi budućeg kralja Engleske Georgea VI. koji mora održati nekoliko govora u sklopu kraljevskih dužnosti. George VI. imao je govornu manu zbog koje je mucao i nikada nije mogao besprijekorno održati govor. Zbog toga je angažirao logopeda koji mu je pomogao prekriti govornu manu. Colin je gledao i snimke Georgea VI. kako bi što bolje oponašao njegov glas, ali i manevre i tikove koji su proizlazili iz mucanja. Glumac se toliko predao ulozi da je i sâm počeo mucati. Tijekom jednog intervjua primijetio je da je i tada nekoli-ko puta zamucao pa je otkrio novinaru da se muči ponovno normalno govori-ti. - Vjerojatno ste primijetili da mucam. Ponekad postane uistinu zarazno. Kad shvatim da to radim i počnem razmišljati o tome, samo pogoršam situaciju. Mucanje je utjecalo na cijelo moje tijelo. Počeo sam dobivati jake glavobolje i trnula mi je lijeva ruka. Bilo je to vrlo neobično. Mislim da sam tijekom tog procesa ukliještio neki živac ili nešto. Redatelj Derek Jacobi rekao mi je da postoji mogućnost da će mi uloga utjecati na govor u privatnom životu, ali da će proći nakon snimanja. Moram priznati, teško se riješiti govorne mane nakon što si je namjerno razvio i glumio nekoga tko je se silno želi riješiti - rekao je Firth. Važno je spomenuti da je intervju održan u svibnju 2011., osam mjeseci nakon premijere filma u rujnu prethodne godine.

Colin Firth Glumac Charlie Hunnam također je osjetio promjenu u govoru. Za razliku od Firtha, nije razvio govornu manu, ali je promijenio naglasak. Hunnam je poznat po uvjerljivom američkom naglasku te se ubraja u rijetku skupinu britanskih glumaca koji lako mogu prikriti prave korijene. Nakon godina života u Americi, izgubio je britanski naglasak. Kada se 2013. pojavio u talk showu Conana O’Briena kako bi promovirao novi film, govorio je bizarnom mješavinom različitih američkih dijalekata. Gledatelji su bili zbunjeni, a ismijali su ga gotovo svi u rodnoj Engleskoj. Hunnam je objasnio da je zbog gubitka britanskoga naglaska morao angažirati fonetičara prije snimanja filma ‘Kralj Arthur’. - živim već dugo u Americi i eksperimentirao sam s različitim dijalektima. Puno vremena i truda uložio sam u to da zvučim poput pravog Amerikanca. Kad sam nakon dugo vremena ponovno dobio ulogu u Engleskoj, shvatio sam da moram zvučati poput ljudi iz toga govornog područja. Surađivao sam s fonetičarom koji mi je pomogao vratiti moj britanski naglasak - rekao je Hunnam.
Ni britanski glumac Hugh Laurie nije se mogao riješiti mane koju je stekao zbog uloge. Tijekom potrage za savršenim glumcem koji će utjeloviti Dr. Housea, producenti serije tražili su američkoga glumca, no Laurie je na audiciji govorio besprijekornim američkim naglaskom i nitko nije primijetio da zapravo nije Amerikanac. Usto, vjerodostojno je šepao i tako si osigurao ulogu. Glumac je 2015. priznao da je i privatno počeo šepati nakon što je osam godina glumio sa štapom za hodanje. Otkrio je da je ponekad, kako bi rasteretio nogu, šepao drugom i da nitko nije ni primijetio. - Nisam bio siguran hoću li moći nastaviti glumiti Housea jer su mi koljena stradala. Puno mi je pomogla joga. Bilo mi je teško na snimanju drugih filmova i serija. Čim bi redatelj rekao ‘akcija’, zaboravio bih tekst, ali odmah bih počeo šepati. Osjećao sam se poput dresiranog psa rekao je Laurie.
Hugh Laurie Glumac Bob Hoskins mnogima je poznat po ulozi privatnog detektiva Eddieja Valianta u filmu ‘Tko je smjestio zeki Rogeru?’. Riječ je o igranom filmu s animiranim i stvarnim likovima, stoga je Hoskins u većini scena bio sâm i morao zamišljati sugovornike. Osam je mjeseci svakodnevno provodio nekoliko sati na setu zamišljajući animirane likove, zbog čega je počeo halucinirati. Objasnio je da je ‘naučio halucinirati’ kako bi se lakše nosio s tim da čuje glasove likova kroz zvučnike na setu iako ih nije mogao vidjeti. Nakon snimanja, Hoskins je nastavio razgovarati sâm sa sobom i priznao da je ponekad zamišljao da je zec Roger s njim u prostoriji. Nedugo nakon toga liječnik mu je preporučio da napravi dulju stanku od glume. - Mislim da sam poludio dok sam snimao taj film. Potpuno sam izgubio razum. Neprestano bih čuo Rogerov glas i morao sam u svakom trenutku znati gdje se nalazi. Ne samo on nego i Jessica i ostali likovi. Problem je nastao zato što sam naučio halucinirati. Kad takvo što radiš osam mjeseci, teško se riješiti toga. Bio sam na jednom događanju i razgovarao sa ženom s velikim šeširom na glavi. Odmah sam zamislio lasicu u tom šeširu umjesto nje. Moja je mlađa kći prva primijetila moj problem. Rekla mi je: “Tata, uspori! Poludjet ćeš!” I bila je u pravu. Poludio sam - otvoreno je progovorio pokojni glumac.
Bob Hoskins Film ‘Isijavanje’ smatra se jednim od najboljih horor filmova svih vremena. Jack Nicholson u ulozi Jacka Torrancea već desetljećima gledateljima utjeruje strah u kosti, a tijekom snimanja prestrašena je bila i glumica Shelley Duvall. Gledatelji nisu ni slutili da Duvall nije glumila strah tijekom poznate scene s bejzbolskom palicom. Poznato je da je redatelj Stanley Kubrick perfekcionist, stoga je zahtijevao da Duvall spomenutu scenu snimi gotovo 200 puta, što je vrlo negativno utjecalo na mladu glumicu koja je ostala traumatizirana. Nakon snimanja razvila je veliku odbojnost prema Kubricku, a s godinama joj  se pogoršalo i mentalno zdravlje. Glumica se povukla iz javnog života, a tek je 2016. u intervjuu s dr. Philom progovorila o iskustvu na setu ‘Isijavanja’. - Svakodnevni mukotrpan rad bio je neizdrživ. Plakala sam 12 sati na dan, cijeli dan i tako posljednjih devet mjeseci snimanja. Ondje sam bila godinu i jedan mjesec. Nakon tog posla, nitko nije kritizirao moju izvedbu, rijetki su je uopće spomenuli. Svi su kritičari pričali o Kubricku, kao da ja uopće nisam bila ondje - ogorčeno je rekla Duvall.
Shelley Duvall Koliko predanost određenoj ulozi može imati zastrašujuće posljedice na psihičko stanje glumca, najbolje dokazuje Heath Ledger u ulozi Jokera u filmu ‘Vitez tame’. Ponukan iskustvom, Jack Nicholson upozorio je Ledgera prije nego što je prihvatio tu ulogu, ali ga on nije poslušao. Nažalost, Ledger nije doživio da  primi svoj Oscar za najboljega glumca zbog predoziranja u siječnju 2008. godine. Nakon njegove smrti na površinu su izišli detalji njegove pripreme za ulogu i koliko ga je promije-nila. Mnogi će reći da je upravo Joker kriv za njegovu preuranjenu smrt. Prije početka snimanja, Ledger se povukao u izolaciju i vodio dnevnik koji je pronađen nakon njegove smrti. Bio je pun uznemirujućih fotografija i opisa kojima je glumac pokušavao bolje shvatiti poremećen Jokerov um. Ledger je zabrinjavao ekipu na snimanju, kao i svoje najbliže, jer bi ponekad i privatno oponašao lik. Dolazio je na set i u dane kad nije morao snimati, a noću je spavao samo dva sata. Mnogi su ga upozorili da je pretjerao i da treba usporiti tempo. - Zaključavao sam se u sobu u kojoj sam eksperimentirao s različitim glasovima. Sve sam zapisivao u dnevnik jer sam želio ući u to ‘kraljevstvo psihopata’. On ne pokazuje empatiju niti ima savjest, što je zapravo zabavno jer ne postoje granice onoga što može reći ili napraviti. Uvijek je vrlo osoban taj proces ulaženja u određeni lik. Priprema za ulogu bila je kombinacija čitanja stripova i scenarija, a zatim bih meditirao. Christopher Nolan i ja imali smo jednaku viziju Jokera, što je bilo očito nakon našeg prvog sastanka. Potom sam otišao pronaći lik, našao ga i vratio se - ispričao je Ledger u jednom intervjuu. Talentirani glumac umro je od mješavine tableta protiv bolova i sedativa, a posljednje riječi u njegovu dnevniku o Jokeru bile su ‘bye, bye’.
Heath Ledger Još jedan horor film koji je imao snažne posljedice na glavnu glumicu jest ‘Psiho’. Djelo je to redatelja Alfreda Hitchcocka iz 1960. godine koje se temelji na istoimenoj knjizi Roberta Blocha. Glavni je lik filma Norman Bates kojeg je utjelovio Anthony Perkins, a glumica Janet Leigh igrala je jednu od njegovih žrtava. Isprva je film naišao na osrednje recenzije kritičara, ali postao je hit u kinodvoranama. ‘Psiho’ je poslije bio nominiran za četiri Oscara, među kojima su oni za najboljeg redatelja i najbolju sporednu glumicu, a danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena i uzor je mnogim hororima. Film o ubojici ne bi bio toliko strašan da nije bilo poznate scene u kojoj Norman Bates nožem izbode Marion Crane ispod tuša. Leigh je do tada glumila u brojnim filmovima, najčešće ljubavnim komedijama ili mjuziklima. Već je bila poznata glumica, a u to je doba bilo neshvatljivo ubiti glavnu glumicu prije kraja filma. Upravo je zbog toga Marionino ubojstvo toliko uznemirilo gledatelje. Zahvaljujući ‘Psihu’, Leigh je zacementirala svoj zvjezdani status, ali ne bez posljedica. Glumica je priznala da je stvorila fobiju od tuširanja, što je potrajalo 35 godina nakon izlaska filma. - Opušteno se kupam samo u kadi - rekla je za The New York Times te priznala da joj je iznimno teško bilo prenoćiti u hotelu ili kod prijatelja koji su imali samo tuš-kabinu. - U tom slučaju zaključam sva vrata i prozore u kući, ali ostavim otvorena vrata kupaonice i ne navučem zastor. Uvijek sam okrenuta prema vratima, gledam, bez obzira na koju stranu je okrenuta glava tuša. Leigh je otkrila da je poznatu scenu snimala više od 20 puta iako je trajala samo 45 sekundi. Kad je prvi put pogledala film, bio je to vrlo emotivan trenutak i tvrdi da je mogla osjetiti kako je nož probada. Unatoč traumi, Leigh ima samo riječi hvale za film. - Igrala sam u brojnim filmovima, ali smatram da glumac ima sreće ako ga se upamti po jednoj ulozi. U tom smislu, uistinu sam imala sreće - rekla je Leigh. Iako nije riječ o horor filmu, vrijeme radnje filma ‘Pijanist’ bilo je uistinu zastrašujuće. Glumac Adrien Brody za svoju je izvedbu 2003. osvojio Oscar, no iza nje stoji velika žrtva. Uloga koja je problematizirala sudbinu progonjenog umjetnika Wladyslawa Szpilmana tijekom Dru-gog svjetskog rata zahtijevala je velike pripreme, a Brody ih je doveo do ekstrema. Povukao se u osamu, učio je svirati Chopina, prodao stan i automobil, isključio telefon i drastično smršavio od izgladnjivanja. Glumac je rekao da je morao osjetiti kakav je osjećaj izgubiti sve, baš poput njegova lika u filmu. Kako bi lakše zaplakao i izrazio istinsku tugu, Brody je čak prekinuo s djevojkom. Nakon završetka snimanja, priznao je da je patio od depresije. - Iskusio sam gubitak, iskusio sam tugu, ali nisam poznavao očaj koji nastaje zbog gladi - rekao je u intervjuu. Otkrio je i da nije bio siguran hoće li iz cijelog tog procesa izići zdrave glave te da mu je trebalo godinu i pol da se vrati u normalno stanje uma. - Inače ne patim od depresije. Nije to bila samo depresija, bila je to i žalost. Uznemirilo me ono što sam otkrio tijekom snimanja filma i stvorio sam drukčiji pogled na svijet. Svaki projekt drukčije utječe na glumca - rekao je.
Adrien Brody Drastično je smršavjela i glumica Anne Hathaway za ulogu prostitutke u mjuziklu ‘Jadnici’. Naime, rigoroznom dijetom izgubila je jedanaest kilograma, što se itekako vidjelo na već mršavoj glumici.- Bila sam potpuno obuzeta time, ideja je bila da izgledam kao na samrtnoj postelji - rekla je za Vogue. Na početku snimanja izgubila je pet kilograma, a potom još sedam. Dijeta se sastojala od dvije porcije zobene kaše dnevno i cijelo je to iskustvo jako utjecalo na njezino psihološko stanje. - Bila sam u stanju deprivacije - fizičke i emocionalne. Ponekad sam mislila da ću se srušiti od gladi, a i postala sam previše emocionalna. I najmanje su me sitnice toliko pogađale da bih satima plakala. Bila sam u sukobu sa stvarnošću - izjavila je Hathaway. Za tu je ulogu 2013. osvojila prestižni zlatni kipić, ali otkrila je da tada uopće nije bila sretna, iako je o tome sanjala cijeli život. - Bilo mi je jako neugodno. Iz-gubila sam razum dok sam snimala taj film, a još mi se nije ni vratio - rekla je Hathaway za The Guardian. - Morala sam stajati pred ljudima i truditi se biti sretna, iako nisam bila. Kad osvojiš Oscar, trebaš biti sretan, zar ne? Ja se nisam tako osjećala. Bilo mi je žao što sam u haljini koja stoji više nego što neki ljudi zarade tijekom cijelog života, a dobila sam nagradu za ulogu temeljenu na patnji koju ljudi svakodnevno proživljavaju - rekla je glumica kojoj je trebalo nekoliko tjedana da se oporavi od tako iscrpljujuće uloge.
Anne Hathaway Linda Blair imala je tek trinaest godina kad je u filmu ‘Egzorcist’ glumila djevojčicu opsjednutu demonima. Glumica je tada bila premlada da u potpunosti shvati tematiku filma, a ono što je uslijedilo nakon njegova izlaska na nju je ostavilo trajne posljedice. Tijekom promoviranja filma i intervjua, mediji su Blair bombardirali pitanjima o vjeri, katoličanstvu i opsjednutošću. - Za mene je taj film djelo fikcije. Nisam bila spremna odgovarati na takva pitanja jer nisam smatrala da tema filma ima veze s realnošću. Mediji su mi na taj način neprestano stvarali pritisak i očekivali odgovore koje im nisam mogla dati. Bilo je to grozno razdoblje za jednu tinejdžericu - rekla je poslije Blair. Glumica kaže da je zbog toga postala povučenija i sramežljivija, posebice jer je shvatila da je se ljudi boje.- Osjetila bih koliko me se boje. Znala sam im reći: “Ne brinite se, to je samo film. Nećete postati opsjednuti vragom, nisam ni ja.” Osim toga, neki su baptisti bili uvjereni da je mlada Blair uistinu djevojka iz filma. Slali su joj prijeteća pisma u kojima su govorili da je treba razapeti na križ ili spaliti. - Nisu shvaćali da sam samo dijete i da je to bio samo posao. Danas mi je mnogo lakše odgovarati na pitanja vezana uz tematiku filma. Ponosna sam što sam glumila u filmu koji i nakon toliko godina plaši ljude i potiče raspravu - zaključila je Blair.
Linda Blair Koliko intenzivna mogu biti snimanja horor filmova, zna i glumica Isabelle Adjani koja je glumila u filmu ‘Opsjednutost’ iz 1981. godine. Svaki ljubitelj horora zna za poznatu scenu u podzemnom tunelu u kojem Anna doživljava jednu od svojih epizoda ludila tijekom koje vrišti, izokreće se, povraća i krvari. Adjani je poslije za jedan francuski časopis izjavila da su joj bile potrebne godine terapije kako bi izbacila Annu iz svog sustava te da više nikada ne bi prihvatila sličnu ulogu. Godine koje su uslijedile bile su protkane njezinim lošim mentalnim zdravljem, a mnogi su za to stanje krivili tako zahtjevnu ulogu. Jedan je novinar napisao: “Adjani je oduvijek bila žrtva koja je prelazila granice zdravog razuma. Baš kao što je iscrpila svoje suradnika, možda je i sama sebe umorila.”
Isabelle Adjani Napisala: Danijela Goreta Foto: Profimedia