Glumicu Ornelu Višticu od početka ožujka gledamo u RTL-ovoj seriji 'Pogrešan čovjek' kao uspješnu liječnicu i fatalnu zavodnicu Aleksandru. Međutim, lijepa 29-godišnja Mostarka proteklih je dana, po drugi put, uskočila u jednu sasvim drugačiju ulogu koja joj, priznala je, itekako odgovara. Vodila je 'Marco Polo Art Festival' održan na Korčuli, koji okuplja zemlje nekadašnjeg 'Puta svile, kroz koje je talijanski istraživač Marco Polo, rodom s Korčule, putovao do Kine. Dakle, Hrvatske, Bugarske, Turske, Irana, Azerbejdžana, Kazahstana, Indije, Južne Koreje, Indonezije i Kine. Kakvi su joj ovogodišnji dojmovi s priredbe i daljni planovi u životu, poslovni i privatni, te je li u koga zaljubljena, otkrila je samo za Story.hr.  

Kakav je osjećaj bio voditi festival koji njeguje kulturnu suradnju zemalja kojima je legendarni Korčulanin Marco Polo našao put do Kine?  

Za mene je bilo zadovoljstvo i čast i ove godine, kao i prošle, voditi otvaranje Marco Polo Art Festivala, pred deset veleposlanika velikih zemalja 'Puta svile', koji već godinama uviđaju značaj i važnost ovog festivala. Organizaciju potpisuje obitelj Prižmić s kojima surađujem već godinama i iskoristiti ću ovu priliku da im čestitam na još jednom sjajno obavljenom organizacijskom poslu. Drago mi je što su se ove godine okupili i ljudi iz Francuske, Švicarske i Izraela, uz neizostavnu podršku dragih Korčulana i Korčulanki koji su se pokazali kao odlični domaćini. 

Imali ste priliku družiti se s veleposlanicima i članovima njihovih timova. Tko vas se najviše dojmio? Jeste sklopili kakva prijateljstva? Jesu li vas možda pozvali da gostujete u njihovim zemljama?

Vjerujem kako je svaka različitost i raznolikost potrebna kako bismo mogli prožimati i razumjeti jedan univerzalni jezik umjetnosti, bilo da je riječ o dramskoj, likovnoj ili glazbenoj umjetnosti. Dogodilo se puno novih prijateljstava, a osnažena su i neka starija. Kako često putujem, tako volim i upoznavati nove ljude s ljepotama svoje zemlje i pozvati ih u posjet, kao i oni mene u svoje zemlje. I to je lijepo.

Jeste li imali kakav emotivni trenutak tijekom festivala? Primijetili smo da volite poeziju. Kakav je bio osjećaj slušati poeziju uz pratnju violinistica iz Kazahstana?

Kad sam se prvi put zaljubila u otok Korčulu prije par godina, pomislila sam kako je to zbog zvuka violine koja me probudila jedno jutro. I tada sam poželjela govoriti poeziju uz violinsku pratnju. Ove godine se to ostvarilo uz dvije predivne glazbenice iz Kazahstana, radi se o Duo Zahanim Soul. Bio je to za mene vrlo emotivan trenutak.

Što Vi mislite o prijeporu koji se vodi oko podrijetla Marca Pola? Službeno se vodi kao Talijan. Vjerujete li da je on bio Hrvat rođen na Korčuli?  

Imam talijansko ime, pa nisam Italijanka. Volim Italiju, kao i činjenicu kako trebamo biti ponosni i često spominjati našeg Marca Pola. Vjerujem kako će njegova rodna kuća uskoro biti otvorena za sve željene posjetitelje.

Kako ste provodili vrijeme na Korčuli u pauzama između festivalskog programa?

Bilo je malo slobodnog vremena jer smo imali jutarnji corner predstavljanja zemalja, edukacijske sate, od kojih bih izdvojila predavanje sjajnog talijanskog arhitekta Giorgia Palua, zatim večernje koncerte sjajnog Gazarova i Karamazova, filmske večeri, koprodukcijski panoptikum, gdje se govorilo o mogućnosti suradnje i poticanjima za neka nova snimanja  i suradnji između Republike Hrvatske i ostalih velikih zemalja. Uživali smo jednako u gostoprimstvu i odličnoj hrani korčulanskog restorana 'De Canavellis'.

Postoji li neka nova, muška osoba u Vašem životu, draga srcu? Jeste li možda upoznali kakvog naočitog Korčulanina?

Moj najbolji prijatelj, koji vuče podrijetlo s otoka, neki dan se našalio kako bi volio producirati i organizirati moje vjenčanje, samo, eto, još moramo naći mladoženju. Puno radim i volim raditi. U Beogradu smo tek nedavno završili snimanje 'Pogrešnog čovjeka, a tu su i moje obveze prema matičnom kazalištu Kerempuh, nekoliko programa, vođenja, putovanja...  Vjerujem kako će u skorije vrijeme na red doći i moj privatni život. A tada će moja jedina želja biti zadržati i sačuvati privatnost.