Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević. Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. Tužnu vijest javila je Oliverova obitelj, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako optimističan i pozitivan do zadnjeg trena, opaku bolest ipak nije mogao pobjediti. Teško je pronaći riječi, opisati osjećaje kada nas napusti netko tko je cijelog života unosio radost u našu svakodnevicu. Otišao je Oliver Dragojević, ali je iza sebe ostavio stotine prekrasnih pjesama uz koje smo rasli, zaljubljivali se, rastajali, veselili i tugovali. Čovjek koji je svojim specifičnim glasom i nevjerojatnom emotivnom interpretacijom uvijek iznova u svima nama budio emocije, s ovog svijeta otišao je samo fizički, jer svakom notom i svakim stihom živjet će sve dok glazba bude živa.

Što reći o osobi poput Olivera, o čovjeku kojega su voljeli milijuni, o čovjeku koji je ljubav uzvraćao onako kako je najbolje znao, pjesmom. Rođen je 7. prosinca 1947. godine u Splitu, a korjene vuče iz Vele Luke na otoku Korčuli. Već od malih nogu volio je glazbu. Sa samo pet godina od oca je dobio usnu harmoniku i svojom svirkom zabavljao prijatelje iz ulice, ali i putnike na trajektu Split-Vela Luka.

Završio je glazbenu školu u Splitu, a prvi nastup imao je 1961. na dječjem festivalu s pjesmom 'Baloni'. Godine 1963. osvojio je prvu nagradu na natjecanju pjevača amatera pjesmom 'Yesterday' legendarong Johna Lennona, a 1967. prvi put nastupa na Splitskom festivalu s pjesmom 'Picaferaj', ali ne ulazi u finalnu večer. Bez obzira na to, pjesma je postala Oliverov zlatni standard.

Godine 1974. osvaja prvu nagradu na Splitskom festivalu skladbom 'Ča će mi Copacabana', a 1975. pomeo je konkurenciju, sad već antologijskom pjesmom 'Galeb i ja'. Tada je svima bilo jasno da su Oliver i Zdenko Runjić dobitna kombinacija. Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve 'Cesarice'.

Čak 31 dobivenih Porina, od kojih je posljednji onaj za životno djelo, zatim odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Uz sve to, Oliver Dragojević jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Iza Olivera ostaje 20 studijskih albuma, pet live albuma i 10 kompilacijskih albuma te stotine pjesama koje će zauvijek ostati i uz koje će rasti nove generacije.