Iako je u inozemstvu gradila uspješnu karijeru, Nina Kljenak, urednica i voditeljica ‘Dnevnika’ na N1 televiziji i emisije ‘N1 studio uživo’, odlučila je vratiti se u Hrvatsku. Rodni je Split napustila sa 18 godina jer je željela studirati u inozemstvu. 

- Dobila sam talijansku stipendiju i odabir je pao na Perugiu. Bilo je izazovno, s talijanskim jezikom baratala sam loše, a stipendija je bila uvjetovana i uspjehom na fakultetu. Danas ne znam kako sam se odvažila i kako su moji roditelji to dopustili. Nije bilo Vibera, Skypea, samo telefonska govornica i prilično skupe minute. Ali iskustvo i doživljaji su neprocjenjivi - govori Nina koja je ondje završila Filozofski fakultet. 

No nakon što je posjetila Međunarodni festival novinarstva u Perugii, koji okuplja najbolje novinare, urednike, producente iz cijelog svijeta, shvatila je kako se, iako je upravo diplomirala engleski, španjolski i ruski jezik za međunarodne odnose i diplomaciju, ne želi baviti time nego novinarstvom. I upisala je novi fakultet. 

- Kad sam se odlučila za promjenu smjera, htjela sam i formalno obrazovanje pa sam se preselila u Rim i upisala političko novinarstvo na La Sapienzi, gdje sam poslije i magistrirala. Talijani su dodjeljivali stipendije, no to nije bilo dovoljno za život, Rim je prilično skup. Neko sam vrijeme radila u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, a dala sam otkaz kad sam dobila prvu poslovnu ponudu - dopisništvo iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalma-ciju. No honorar je bio malen pa sam uz to pisala i konobarila. Uslijedili su kratki angaž-man na Novoj TV, zatim posao na 24sata TV-u i kolumna u tjedniku Expressu, dok nije pokrenut projekt N1 televizije koji je bio točno ono što sam htjela raditi - ističe Nina koja redovito na terenu prati i vanjsku politiku. 

A sve slobodno vrijeme u pravilu je podredila kćeri Francesci. 

- Trenutačno mi je u privatnom životu glavna preokupacija moja dvogodišnja kći. Kaže: “Mama radi na TV-u, šminka se i govori bla, bla”. Takva je njezina percepcija mog posla. Dobro je kad vas netko tako drži čvrsto nogama na zemlji - ističe Nina.