Kraljevska obitelj po mnogočemu je neuobičajena, a sada u javnost izlaze novi detalji o princu Charlesu i njegovim sinovima Williamu i Harryju. Prema Williamovim i Harryjevim prisjećanjima otac ih je učio, tijekom školskih praznika u Norfolku, skupljati otpad. U razgovoru vođenom povodom prinčeva 70. rođendana vojvoda od Cambridgea otkrio je kako je princ Charles nerijetko posezao za neuobičajenim odgojnim mjerama kako bi sinove naučio odgovornosti: 'Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice. Obojica smo mislili: 'Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svatko to mora raditi', objasnio je William. 

Poznato je kako princ Charles zagovara ekološku osviještenost te i sam naglasak stavlja na to kako je od iznimne važnosti briga za okoliš. Harry zajedno sa svojim starijijm bratom komentirao je prinčev govor iz 1970. u kojemu on upozorava na opasnosti od plastičnog otpada te objašnjava kako je otac poticao njihovu ekološku osviještenost: 'Ponekad bih izostao iz škole zbog toga da bih skupljao smeće', izjavio je Harry dodajući da i kad bi vidio tijekom šetnje neki odbačeni komad jednostavno bi ga pokupio. 

William pak dodaje da njihov otac 'zaista živi na način koji zagovara' dodajući da vjeruje da su njegovog oca povrijedile kritike koje je dobivao za svoje ideje kad je bio mlađi. 14. studenoga princ od Walesa puni 70 godina te će to biti točno 50 godina u javnosti, zastupajući ekološka i socijalna pitanja još davno prije nego li su ona dospjela u središte pažnje javnosti.