Story radio
Početna Celebrity 22263 prikaza 07. srpnja 2018.

Nevena Rendeli Vejzović otkriva s čime se suočava u novoj trudnoći

Zvijezda HTV-a samo za Story otkriva kako se osjećala kada je doznala da je ostala u drugom stanju kada su njezine blizanke Lea i Mare imale tek osam mjeseci

Istina je, ponovno sam trudna! Poslušali smo savjet zabrinute predsjednice i premijera Vlade pa smo suprug i ja odlučili poraditi na demografskoj slici Hrvatske. Šalu na stranu, spoznaja da sam spontano ostala u drugome stanju kada su naše blizanke Lea i Mare imale osam mjeseci bila je, u najmanju ruku, golemo iznenađenje i Maku i meni. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da mi je prva trudnoća bila rizična i da su moje curice začete pomoću medicinski potpomognute oplodnje - otkriva ekskluzivno za Story 37-godišnja televizijska urednica i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, koja bi drugu trudnoću trebala iznijeti početkom prosinca.

- Kod mene valjda sve mora biti komplicirano. Nisam mogla u nekoliko godina dobiti troje djece. Dovoljno je teška bila prva godina s blizanka, a činjenica da će Mare i Lea postati sestrice s godinu i pol dana ne izgleda nimalo lako. Moja mama Marica je od njihova rođenja pomagala suprugu i meni, a vjerujem da će nam pomoć članova obitelji biti poželjna i potkraj godine kada u naš dom stiže još jedna djevojčica kojoj se iznimno veselimo - govori supruga Maka Vejzovića, cijenjenog direktora fotografije na HRT-u koji iz prethodnog braka ima sina i kćer. 

 | Author:

- Mak je isprva sigurno bio najviše u šoku, sad je to prošlo i zajedno se radujemo novim izazovima - govori voditeljica koja je prije dva mjeseca postala i tetka jer je njezin mlađi brat Krešo sa suprugom Martinom postao otac kćeri Sare.

- Sara je divno malo stvorenje. Tako je nezahtjevna i ne stvara probleme roditeljima, za razliku od mojih dviju haharica koje su zahtijevale apsolutno pažnju moje mame, supruga i mene - smije se Nevena koja je prošli vikend u Pirovcu s prijateljima i obitelji proslavila prvi rođendan blizanki.

- Bilo je prekrasno. Lea je malo prehlađena, ali to je nije omelo da s Mare uživa u pravoj ljetnoj rođendanskoj proslavi. Imale su golemi bazen u kojem su se igrale, bile su im i sestrične te Zora i Kaja, blizanke glumice Mirne Medaković Stepinac. Gotovo sam im zavidjela kako im je dobro - govori u svom stilu zvijezda državne televizije koja će se uskoro vratiti na posao. Unatoč tomu, predana je najvažnijem životnom zadatku - odgoju djece.

 | Author:

- Ostati trudna za mene je godinama bio pothvat. Samo najstrpljiviji izlaze kao pobjednici. Razlozi su razni, ali najčešće vam nitko ne zna reći zašto baš vi ne možete zatrudnjeti prirodnim putem. Na kraju su moje curice začete pomoću medicinski potpomognute oplodnje. Dan kada sam doznala da sam trudna, najsretniji je u mojem životu. U meni su se izmjenjivali osjećaji sreće i nevjerice, bilo me strah to izgovoriti da se ne bih urekla - rekla je Zagrepčanka za Story prije godinu i pol dana u velikoj ispovijesti. Tada je istaknula kako posebno računa na pomoć supruga Maka, što zbog njegova iskustva s djecom, što zbog dviju osobina koje ga ponajviše odlikuju - pažljivosti i požrtvovnosti. 

Vršnjaka Maka Vejzovića, brata glumca Enesa Vejzovića, poznaje još iz srednje škole, ali zaljubili su se tek prije tri i pol godine.

- Nismo se baš družili nakon osnovne škole. Bio mi je uvijek jako zgodan, ali i samozatajan, a ja sam bila glasna i harambaša. Nije ni čudo što se nakon osnovne škole nismo susreli 20 godina. A onda smo u godinu obavili sve: zaljubili se, vjenčali se, on čeka treće i četvrto dijete, a ja sam odjednom postala pomajka i buduća majka. Pa sad recite da život ne piše romane - izjavila je u toj ispovijesti tijekom prve trudnoće Nevena. 

Tada još nije znala da njezin roman ima još puno poglavlja punih neočekivanih obrata, poput ove spontane trudnoće koja joj je zasigurno istodobno ispunila srce neopisivom srećom, a glavu pritiskom. No, kao što znamo, život pred nas uvijek stavlja izazove koje možemo svladati.

RIJEČ STRUKE Trećina žena spontano će zanijeti nakon liječenja neplodnosti

“Bez obzira na to je li pacijentica zanijela IVF postupkom ili ne, trećina njih će spontano zanijeti tijekom šest godina od prestanka liječenja neplodnosti. Među njima 87% ih zanese tijekom prve dvije godine od posljednjeg IVF postupka. Ne postoji jasno objašnjenje zašto je to tako. Može se reći da je liječenje neplodnosti danas lako dostupno. Znatan dio pacijentica koje spontano zanesu su one s kraćim trajanjem neplodnosti, idiopatskim (neobjašnjenim) uzrokom neplodnosti, anovulacijama, blagom endometriozom te parovi kod kojih je uzrok blagi oblik muške neplodnosti”, govori dr. sc. Maja Banović, dr. med. specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije.

“Važno je istaknuti da se to češće događa u dobnoj skupini žena do 35 godina. Iako većina parova koji neuspješno pokušavaju zanijeti vide IVF postupak kao zadnju šansu i rješenje, to baš i nije sasvim točno. Naravno, to ne uključuje stanja kao što su obostrano odstranjenje jajovoda kod žene ili azospermija kod muškarca. 

Liječenje neplodnosti ne podrazumijeva samo metode pomognute oplodnje, i to dominantno IVF postupke. Stručnjaci će preporučiti različite promjene u životnim navikama te skrenuti pozornost na poboljšanje zdravlja oba partnera općenito. Na plodnost pozitivno utječu tjelovježba, meditacija, prestanak uživanja duhanskih proizvoda i alkohola te smanjeni unos kofeina. Tijekom liječenja neplodnosti pacijentice redovito prate svoj ciklus, oba partnera vode računa o prehrani te unosu vitamina. Te promjene mogu sinergijski pozitivno djelovati kod dijela parova koji liječe neplodnost i nakon prestanka liječenja metodama pomognute oplodnje. In vitro postupci mogu nositi i psihičko i financijsko opterećenje za par, koje u tim slučajevima prestaje”, zaključuje dr. sc. Banović iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Komentari