Clint Eastwood još je u mladosti stekao imidž ženskara. Krasile su ga dvije osobine na koje žene uvijek padaju - samouvjerenost i tajanstvenost, a radeći najteže fizičke poslove, uz 192 centimetra visine, stekao je i besprijekornu atletsku figuru. Ženio se dva puta i nikad nije bio vjeran samo jednoj ženi, a danas je otac osmero djece koje mu je rodilo šest žena. No uvijek je bio vjeran filmskoj umjetnosti koju je obogatio brojnim djelima, što kao redatelj, što kao glumac, a u posljednjem filmu ‘Mula’, koji je i režirao, utjelovio je starca koji šverca drogu. 

Story: U kinima se trenutačno prikazuje film ‘Mula’ koji ste režirali i u kojem imate glavnu ulogu. Kako je bilo vratiti se na filmsko platno nakon šest godina?

Nakon filma ‘Ponovno u igri’ odlučio sam se odmoriti. Sretan sam što sam snimio novi film u kojem ujedno igram glavnu ulogu švercera droge, Earla Stonea, što je izmišljeno ime. Osoba koju igram zaista je postojala, a zvao se Leo Sharp i, za razliku od protagonista ‘Mule’, nije radio za narkokartel samo godinu dana nego puno desetljeće. Taj se nije odrekao starog kamioneta jer je smatrao da je najmanje sumnjiv kada izgleda zapušteno i ponaša se kao da je senilan, a uhvatili su ga zato što su prisluškivali mobitele i telefone krijumčara droge. Uhi­ćen je 2011., a zbog poodmakle dobi osuđen je na tri godine. Odslužio je jednu godinu i umro 2016. godine.

Story: Jeste li oduvijek željeli biti glumac?

Baš i ne. Uvijek sam o glumcima mislio ono što o njima misle svi ostali - da je riječ o ekstrovertima koji se vole glupirati pred tisućama ljudi. I dalje se ne volim pojavljivati pred gomilama, osim kada trebam nešto pročitati. Po­nekad razočaram ljude jer nisam poput likova koje sam glumio u filmovima. Ali tko bi želio stalno biti imaginarni lik? Najdraži su mi obožavatelji koji mi sramežljivo priđu, kažu da im se svidio neki moj film i odu.

Story: Imate četiri Oscara, no nikada niste osvojili onaj za najboljeg glumca. Je li vam žao zbog toga?

Nikad nisam i nikad neću osvojiti Oscar za najboljega glumca. Prvo, nisam Židov, a drugo, previše sam uspješan za sve one stare prdonje u Akademiji. Tako da - ne, nije mi žao. 

Story: Kakve vas uspomene vežu uz djetinjstvo?

Odgojen sam u protestantskoj obitelji srednje klase. Dok sam bio dijete, često smo se selili jer je otac radio razne poslove duž Zapadne obale. Obitelj se skrasila u Piedmontu u Kaliforniji u mojim tinejdžerskim godinama, gdje sam završio srednju tehničku školu. Nakon srednje škole radio sam na benzinskoj postaji, kao vatrogasac te svirao ragtime u baru u Oaklandu, a 1950. unovačen sam u vojsku, ali se moj avion srušio u Tihi ocean sjeverno od San Francisca. Nisam bio teže ozlijeđen, ali sam morao svjedočiti na saslušanju o uzroku nesreće.

Story: Mnogi vas doživljavaju kao tihog macho tradicionalista koji utjelovljuje sve vrijednosti tipičnog američkog junaka: pun pištolj, čvrsti desničarski stavovi i seksizam. Doživljavate li se i vi tako? 

Ne smatram se seksistom. Volim ženske više nego mnogi drugi. I znam da ćete me vjerojatno nazvati seksistom zato što koristim izraz ‘ženska’, ali odrastao sam u kvartu gdje su se tako izražavali. No stalno se susrećem s tim pitanjem. Baš mi ga je neki dan postavila novinarka i pitala me plaše li me žene. Nisam ni macho tip i to me nikada nije privlačilo. 

Story: Iako vam je već 88 godina, većina pripadnica nježnijeg spola još vas doživljava šarmantnim i neodoljivim zavodnikom. Laska li vam to?

Ma tko me tako doživljava? Stalno čitam da sam sebični muški prasac. 

Story: Moglo bi se reći da uvijek imate neku ljepoticu pokraj sebe. Ne možete živjeti bez žena? 

Važna stvar koju treba upamtiti o ženama jest da su mnogo pametnije od muškaraca i nikada ne igraju pošteno. Nikad nisam bio dobar na velikim okupljanjima, više volim manja, intimnija druženja, izlaske jedan na jedan, a možda upravo zbog toga nikada nisam bio solo. Volim žensko društvo, ali nisam osoba za druženje na duge staze, nego više za romanse. Najbolje što se izrodilo iz tih romansi su sva moja djeca.

Story: Hollywoodom kruže glasine da trenutačno ljubite 65 godina mlađu manekenku Noor Alfallah. Je li to istina?

Ne želim to komentirati. Uostalom, ona je to već demantirala. Zar ne?

Story: Da, ali prije desetak dana paparazzi su vas fotografirali dok ste se pokušali neprimjetno iskrasti iz restorana.

Mi smo obiteljski prijatelji. Noor je jako samopouzdana i obrazovana, svakome je lijepo u njezinu društvu.

Story: Otac ste osmero djece među kojima je i 64-godišnja Laurie Murray koju ste dobili u aferi dok ste bili zaručeni s kasnijom suprugom Maggie Johnson. U kakvim ste odnosima s najstarijom kćeri? 

Odličnim, evo došla je na premijeru moga posljednjeg filma. Stupili smo u kontakt prije 30 godina, kada je Laurie počela tražiti biološke roditelje jer ju je majka, nakon što ju je rodila, dala na posvojenje. Nisam ni znao da je njezina majka trudna i da nosi moje dijete. Laurie je tada kopala po dokumentima i iznenadilo ju je što je pod imenom oca bilo upisano moje ime. Iznenadilo je i mene. Sretan sam jer se sva moja djeca odlično slažu. Fantastičan je osjećaj biti otac u mojoj dobi, to me ispunjava golemom srećom. 

Story: Što volite raditi u slobodno vrijeme?

Slušati glazbu, posebice jazz. Drago mi je što je moju ljubav prema glazbi naslijedio moj sin Kyla, koji je jazz glazbenik. Osim toga, pravi sam fitness fanatik. Oduvijek naporno i redovito vježbam, što mi pomaže da očuvam zdravlje.