Da princeza Diana nije poginula u prometnoj nesreći 1997. godine s njenim navodnim ljubavnikom Dodi Fayedom, jučer bi proslavila 58. rođendan. Povodom toga britanska novinarka Danae Brook, koja je živjela blizu Diane dok se nije preselila na kraljevsko imanje, odlučila je objaviti dosad neobjavljene detalje i ispričati pozadinu Dianinog prvog intervjua za novine, objavila je stranica Bioreports. Novinarka je Lady Di prvi put upoznala kad joj je bilo 19 godine, a Diana joj je pristala dati intervju budući da su živjele u istoj zgradi.

Danae je ispričala kako najviše pamti princezu po njezinim plavo zelenim očima, koje su stvarale dojam kao da je netko uperio automobilska svjetla u vas kad bi vas pogledala, no princeza nije u ono vrijeme, kad je radila u dječjem vrtiću u Pimlicu, bila svjesna njihove moći. Kad su postale susjede, Diana je tek počela izlaziti sprincom Charlesom. To je bilo tjednima prije zaruka, a godinu dana prije kraljevskog vjenčanja, dok je još rijetko tko znao da je princ zainteresiran za nju. 

'On je imao već visok ugled u društvu, a ona ga uopće nije imala. No govorkanja su se brzo proširila i uskoro je dobila titulu nove Charlesove djevojke',  kaže Danae. Diana je tad živjela s tri cimerice, a novinarka je shvatila da se nešto događa kad je sve češće s kata, gdje je Lady Di živjela, čula pjesme tad omiljene Charlesove grupe 'The Three Degrees', a ispred stana Dianu je sve češće dočekivalo cvijeće. 

Nije se činilo, kaže novinarka, kao da želi biti zamijećena. Nosila je vrlo malo šminke, a kad se vraćala s posla često bi nosila voće, čokolade ili novine u rukama. Diana se sprijateljila sa sinovima novinarke te im je često kupovala slastice, a kad je njezina fotografija osvanula na britanskim naslovnicama, dječaci su bili uzbuđeni. Rekli su mami kako poznaju tu ženu jer živi ovdje i voli naranče, vidjeli su je u trgovini. Danae je bila iznenađena i nije mogla vjerovati da je sramežljiva Diana u vezi s princom. Tog dana sve se promijenilo, prisjetila se, zgrada je bila okružena paparazzima i ljudima. Svi su željeli upoznati novu djevojku princa Charlesa. 'Promatrala sam kako joj sve to postaje previše stresno. Svakog jutra pokušavala je ući u svoj crveni Mini Cooper, fotografi su jurili za njom, nadajući se da će je zaustaviti i uspjeti što više snimiti. Mogli su čak uzrokovati nesreću. Ponekad smo se zajedno vozile dizalom ili šetale ulicom s djecom, pritom bi mi pričala o svom poslu i raspitivala se o tome gdje ću ih školovati. Nismo bile previše intimne, samo susjede koje se poznaju. No stvari su tada postale dramatičnije, a zvuk užurbanih motocikala i automobila koji su je proganjali postajao je sve više prijeteći', opisala je Danae. 

Diana je samostalno odlučila dati prvi intervju, prvu izjavu, budući da joj odabranik nije pomagao s paparazzima. 'Znala je da pišem za novine i da pišem knjige. Stoga smo se dogovorile da će ispričati svoju priču, vlastitim riječima. Ponudila sam joj da se raščisti, da joj podarim glas. Dogovorile smo vrijeme sastanka i pozvala me u svoj stan. Bilo je to doba popodnevnog čaja, u sivilu i kiši mjeseca studenog',  ispričala je novinarka. Diana se otvorila i rekla sljedeće: 'Potpuna je ludost vidjeti stvari napisane o meni i njemu, a nitko ih nije izgovorio. Ne znam što budućnost donosi. Nitko me nije savjetovao što raditi u ovoj situaciji, mislim da kraljevska obitelj nije svjesna što se ovdje događa. Barem nismo o tome razgovarali kad smo bili u Norfolku'. 

Zbog golemog pritiska, kad je Diana trebala ići na proslavu Charlesova rođendana, morala se po noći iskradati kako je nitko ne bi ulovio. 'Imala sam vrlo brzo i spretnog vozača tada. Svoj novi auto ostavila sam parkiran na jednom mjestu i onda smo drugim otišli za Norfolk. Nažalost, netko je otkrio da imam novi auto i čak kad bi se miljama daleko parkirala, pronašli bi ga', rekla joj je tad Diana. 

Iako je Diana bila oprezna što govori, otkrila joj je neke ekskluzivne detalje. 'Znala sam da želi da sve zapišem što mi je govorila, iako se bojala da će mi reći previše toga. Pogotovo kako misli da je odabrana kao prikladna djevojka za princa jer nije spavala s drugim muškarcima. Pritom mi je bilo jasno kako aludira na svoju stariju sestru, koja je bila Charlesova djevojka gotovo godinu dana, nakon čega je bila prekrižena s popisa prihvatljivih djevojaka', rekla je Danae. Diana je bila uvjerena da ju kraljevska obitelj prihvaća samo zbog toga što nikad nije spavala s muškarcem prije Charlesa. Međutim, Danae to tad nije objavila u intervjuu, već je naglasila da Lady Di ne zna zbog čega ju vole. 

'Vidite, moja sestra Sarah izlazila je s Charlesom prošle godine i puno je o tome pričala novinarima i previše, pa je sada prošlost. Ja sam ok jer nemam nikakvu pozadinu iza sebe. Nisam skakala iz jednog kreveta u drugi. Nisam ni imala priliku za tako nešto, tek mi je 19 godina', zaključila je gragično preminula Diana u prvom intervjuu.