New York je, kažu, najljepši tijekom blagdana, i to je nešto što bi svatko trebao doživjeti. Djedice u crvenom na svakom uglu, kugla na Times Squareu, svjećice, ukrasi i božićni duh oduzimaju dah, a s time se složila i jedna od omiljenih domaćih radijskih i televizijskih voditeljica Barbara Kolar, koja je zimski odmor uoči blagdana odlučila provesti daleko od Hrvatske. 'Oduvijek imam osjećaj da je u Americi sve onako kako vidimo u filmovima, pa je tako i blagdansko ozračje najizraženije na prepoznatljivim lokacijama kao što su Central Park ili klizalište ispred Rockefeller Cen-tera. Božićni su izlozi posebna priča jer se trgovine, osobito robne kuće, redovito nadmeću čiji će izgledati spektakularnije. Ove su godine mnogi za temu odabrali bajke, pa je tako Saks Fifth Avenue ispričao cijelu 'Snjeguljicu'. Svaki je izlog jedna scena s pomičnim figurama i brojnim efektima, što osobito atraktivno izgleda u večernjim satima. Jedino nisam shvatila zašto se scene ne nastavljaju logično jedna na drugu, nego su pomiješane - možda da zbune djecu?!' kaže Barbara kojoj ovo nije bio prvi posjet Velikoj Jabuci.

'Prvi sam put u New Yorku bila u proljeće 1998. godine. Boravak je trajao više od tri tjedna pa sam imala vremena obići turističke atrakcije i zaljubiti se u grad. Otad sam što iz privatnih, što iz poslovnih razloga odlazila još desetak puta. Sad sam putovala kao predstavnik Antene Zagreb u svojstvu pratitelja dobitnika DM-ove nagradne igre 'Make up koji osvaja New York' i uživala tjedan dana uz sjajne ljude i zabavan program', kaže Barbara koja priznaje da silno voli putovati pa joj ništa vezano uz to nije problem.
'Mogu se spakirati brzo i vrlo racionalno, a ako nešto zaboravim ponijeti, to su obično pidžama i četka za kosu, što je super kad si čupav kao ja', šali se simpatična voditeljica kojoj put u grad koji nikada ne spava nisu pokvarile ni niske temperature. 'Kad sam posljednji put bila u New Yorku, bilo je to u siječnju, i temperatura je bila između minus 11 i 17, tako da sam otprilike znala što me čeka. Sada čak nije bilo ispod minus šest, ali je stalno puhao sjeverac pa se na osjet činilo da je puno hladnije. No mislim da bi stvarno bilo razmaženo cendrati zbog toga - odjeneš se toplo i slojevito i uživaš. Nekome tko ide prvi put, ipak bih preporučila proljeće ili jesen jer je lakše prehodati grad kada nemaš pola ormara na sebi. Osim toga, puno je ugodnije biti na vrhu Empire State Buildinga ili na brodu prema Liberty Islandu kad je temperatura u plusu', kaže Barbara koja nam je otkrila kako je u brodvejskom Minskoff Theatreu pogledala Disneyjev mjuzikl 'Kralj lavova'.
'To je jedan od najpopularnijih, najnagrađivanijih i u glazbenom i scenskom smislu naj-dojmljivijih mjuzikala koji već neko vrijeme igraju na Broadwayu. Trenutačno je najveći hit ‘Hamilton’, politički obojen mjuzikl o američkim očevima domovine za koji je gotovo nemoguće dobiti ulaznicu, iako se cijene kreću od 500 do 800 dolara. Prijateljica i ja željele smo vidjeti Umu Thurman u brodvejskom debiju pa smo ulaznice za 'The Parisian Woman' čekale na Times Squareu dok je padao snijeg i uspjele smo ih dobiti u pola cijene. Tekst je odličan, Josh Lucas također. Uma super izgleda, ali u glumačkom je smislu, nažalost, najmanje dojmljiva od svih na sceni', otkriva voditeljica koja je uz kulturna zbivanja, posjetila nekoliko restorana i obavila šoping, a otkrila je i zašto joj je to putovanje bilo posebno.
'Pridružila mi se najbolja prijateljica Jadranka koja s obitelji živi u Kaliforniji. Nismo se vidjele nekoliko godina i sad smo to malo nadoknadile. To mi je bio najljepši božićni dar', kaže Barbara koja nije sigurna može li zamisliti život u New Yorku. 'Da ste me to pitali prije dvadeset godina, kao iz topa rekla bih - da. Danas bih odgovorila potvrdno samo kad bih nekim čudom postala vrlo bogata. Turistički New York je genijalan, ali za život je to enormno skupo mjesto - za skromnu garsonijeru na Manhattanu treba mjesečno izdvojiti između četiri i šest tisuća dolara, a satnica zaposlenih u uslužnim djelatnostima je oko 15 dolara. Pa, računajte. Ako ne živiš na Manhattanu, na posao putuješ satima, a oni koji si ga mogu priuštiti, uglavnom za to rade od jutra do sutra i onda tek rijetko uživaju u svemu onome što grad nudi. Kod nas se živi puno opuštenije, a čovjek to s godinama nauči cijeniti', kaže Barbara koja je i sama dokaz da se na putovanjima ponekad dogode i neplanirani događaji.
'Let iz Zagreba zbog loših vremenskih prilika kasnio je u London, zbog čega smo morali trčati preko pola aerodroma Heathrow pa smo u posljednji trenutak uletjeli u avion. Osim toga, na dan kad smo dolazili, pet minuta od našeg hotela bio je, srećom neuspjeli, pokušaj terorističkog napada. To nismo planirali, ali su nastale dobre anegdote za prijatelje', rekla je voditeljica koja nam je za kraj otkrila neke želje za ovu godinu. 'Uvijek imam pregršt želja i planova, a iako nisam praznovjerna, ne volim govoriti o tome. Evo, primjerice, već godinama želim otići u Maroko i to sam često javno spominjala. I još nisam otišla. Tako da o svemu tome kad se dogodi', zaključila je. Napisala: Nikolina Guja Foto: privatni album