Danas je u velikoj tuzi ispraćen jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije, Andrej Barbieri. Ispraćaj je održan u Krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj. Posmrtni govor održao je gastro novinar Jutarnjeg lista Radovan Maričić.

Oprostio se od Andreja ovim riječima: 'Andrej je živio na raketni pogon, ali je prerano izgorio. voljele su ga žene, ali i mi muškarci smo mu bili privrženi. Ovaj veliki chef bio je autoritet koji to nikada nije naglašavao i potencirao'.

Na zagrebačkom Mirogoju pojavilo se preko stotinu ljudi koji su došli odati posljednju počast Andreju Barbieriju. Među ožalošćenima su bila i velika kulinarska imena poput Zdravka Tomšića, chefa konzultanta restorana Vinodol, vrhunski chef Dino Galvagno, Nick Orosi, chef Eli's cafea, chef šibenskog restorana Pelegrini nagrađenog Michellinovom zvijezdicom, Rudolf Štefan te glavni chef restorana hotela Esplanade Ana Grgić.

Među ožalošćenima bili su još i Marin Vanjak, chef restorana O'Hara, vlasnici vinarije Tomac, Tomislav Tomac sa suprugom, chef Mate Janković i Domagoj Jakopović - Ribafish, gastrokolumnist i bloger. Od drugih poznatih lica uplakani su bili Lana Klingor Mihić sa suprugom Antom, Sementa Rajhard, pjevač Neno Belan i Suzy Josipović Redžepagić.

Omiljeni hrvatski chef Andrej Barbieri, preminuo je u subotu, 9. ožujka, u 50. godini života nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba, u Kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci. Njegovu bogatu karijeru obilježilo je stvaranje brenda Barbieri´s koji je volio opisivati kao svojevrstan nastavak trenda “bistrologije”, a upravo ga je on podigao do razine nenametljive elegancije. Nakon toga odlazi u Dohu i otvara Quavannu i tako postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru.

Šira javnost dobro ga je upoznala po njegovim kulinarskim ekspertizama u Masterchefu, a surađivao je i s magazinom StoryGourmet. Andrej je rođen 1969. godine u Zagrebu, a djetinjstvo je proveo u Lovranu. Vrlo mlad odlazi u Italiju gdje otvara multimedijalni lokal. Od 1999. se bavi isključivo kulinarstvom te vodi restorane diljem svijeta.