Iako je mnogi znaju kao Peggy Olson iz serije ‘Momci s Madisona’, ali i po brojnim drugim ulogama, 35-godišnja glumica Elisabeth Moss javnosti je postala sve zanimljivija otkad se pojavila u seriji ‘Sluškinjina priča’ koja je u vrlo kratkom razdoblju postala hit diljem svijeta te je na upravo održanim Zlatnim globusima proglašena najboljom dramskom serijom. S nagradom Emmy za najbolju glumicu i najbolju seriju prošle godine te Zlatnim globusom za najbolju glumicu u TV drami, u kojoj je ova nenametljiva glumica i producentica, Moss je postala zanimljiva brojnim filmskim agentima koji je danas žele u svojim projektima. Premda je uvijek bila pod svjetlima reflektora odrastajući uz roditelje glazbenike, ni uloga Offred nije prošla nezamijećeno pa tako novu sezonu serije, koja bi trebala izići na proljeće, svi nestrpljivo iščekuju. Elisabeth u intervjuu, među ostalim, otkriva zašto joj je baš ta uloga najdraža od svih, kao i kako danas gleda na nekadašnji brak sa šesnaest godina starijim kolegom.

Story: Glumom ste se počeli baviti još kao dijete, a najzamjećenija uloga u vašoj ranoj karijeri bila je u filmu ‘Prekinuta mladost’ s Angelinom Jolie. Kako ste krenuli u svijet glume? Otkad znam za sebe - glumim. Počela sam glumiti neke manje uloge kao osmogodišnja djevojčica. No stvar je u tome što nikada nisam bila poznata i nisam doživjela tinejdžersku slavu koja se mnogim kolegama događa, a poslije zbog toga na kušnju stavljaš cijeli život. Iako mlada, u svijet glume ulazila sam postupno i to sam shvaćala isključivo kao posao, a tako je i danas. Baš kao i svi drugi, nakon posla dođem kući i obavljam svakodnevne poslove. Ne živim slavu. Story: I vaši su roditelji cijeli život proveli u šoubiznisu. Tako je. Moji su roditelji glazbenici. Otac Ron je jazz glazbenik i menadžer, a majka Linda svira blues harmoniku pa se za mene nekako od početka znalo da ću krenuti tim vodama. Unatoč glazbenoj obitelj, odlučila sam se za potpuno drugu umjetnost. Story: Svirate li vi neki instrument? Nijedan. Apsolutno nemam pojma o sviranju, što je žalosno s obzirom na to da cijela obitelj svira. Ja sam prije svega bila balerina. Krenula sam u školu za balet u New Yorku, a poslije sam se preselila u Washington kako bih studirala ples kod Suzanne Farrell u Kennedy Centreu. Nakon toga otišla sam na nekoliko glumačkih audicija i misli prebacila na glumu. Poslije sam shvatila da je to možda i bolji odabir jer bih već bila umirovljena balerina, a ovako mi se događaju najbolje stvari u karijeri.
Story: Jednom ste spomenuli kako vašoj obitelji nije bilo u interesu da odlazite u školu. U šali često kažem kako im se nije dalo buditi ujutro i voditi me u školu, a danas se dogodilo da, iako nisam odlazila u školu, moram ustajati rano i odlaziti na set, što mrzim. Da, nisam išla u školu, ali je škola dolazila k meni kući. Ako netko pita - znam čitati. Story: Kakav ste odnos imali s majkom kao dijete? Prekrasan. Vozila me na svaki sat baleta, vodila me na audicije. Bila je ponosna na mene i kada nisam prolazila audicije i kad sam sjedila kod kuće ne radeći ništa. Uvijek je vjerovala u mene i danas svaki svoj uspjeh posvećujem njoj. Linda je divna majka. Story: Imate li možda neki uzor među starijim kolegama? Mislim da se svaki dan pojavljuju nova lica koja su mi iznova uzor. Ako baš nekoga moram izdvojiti, onda je to Hilary Swank i njezin film ‘Dečki ne plaču’. Smatram izvanrednim ono što je napravila u tom filmu. Story: Iako ste već nekoliko puta bili nominirani za nagradu Emmy, serija ‘Sluškinjina priča’ donijela vam je čak dva Emmyja. Kakav je osjećaj biti nagrađen za seriju koja je istinski očarala svijet? Svaki put kad se spomene Emmy, stegne me nešto oko srca. Uvijek sam nominirana, a nikada nisam osvojila nijednu nagradu. Sa serijom ‘Sluškinjina priča’ situacija se promijenila. Sretna sam i počašćena jer uistinu smatram da je riječ o velikom, ali zaista velikom projektu.
Story: Trenutačno se snima druga sezona serije u kojoj tumačite glavnu ulogu. Svi znamo da je riječ o mučnoj tematici u kojoj su kršćanski fundamentalisti izveli puč zbog niske stope nataliteta prisiljavajući plodne žene da budu hodajuće maternice za moćne muškarce i njihove supruge. Je li uloga utjecala na vas? Ni najmanje. Svjesna sam da je riječ o temi koja utječe ne samo na prava žena nego općenito na prava čovjeka. No kako sam već rekla, glumu smatram poslom i nakon snimanja pokušam se odvojiti od uloge, što je dobro za moje zdravlje i psihu. Story: Razlikuje li se ta serija od ostalih projekata na kojima ste radili? Potpuno je drukčija od ostalih uloga. Iako su mi sve moje uloge drage, svaka na svoj način, ‘Sluškinjina priča’ za mene je poput droge. Potpuno sam se navukla na snimanja i, unatoč teškim scenama, stalno tražim još. Story: Je li bilo teškoća na snimanjima? Najviše teškoća stvaraju bijeli šeširi. Kao prvo, ne vidiš uopće ni lijevo ni desno, a kao drugo, tek što si se upustio u određenu scenu i kamera te snima izbliza, često šeširom udarimo objektiv kamere. I tako nekoliko puta. Na-ravno, u takvim trenucima padne koncentracija cijeloj ekipi na setu. Story: Jeste li pobornica društvenih mreža? Obožavam Instagram jer volim fotografije, a na taj način imam i odličnu interakciju sa svojim fanovima. Nešto im odgovaram na pitanja koja mi postavljaju, ali mrzim Twitter. Ne mogu zamisliti da 140 napisanih znakova može nekome uništiti život. Doslovno.
Story: Kad ne snimate, kako provodite dane? Odmaram se. Nedavno sam s prijateljicama bila na Havajima. Imale smo pet dana samo za sebe. Nažalost, jedan je dan padala kiša, ali nismo dopustile da nam to uništi provod. Odlu-čile smo ignorirati kišu. Mo-žete zamisliti šest djevojaka kako se usred najvećeg pljuska kupaju u bazenu, piju koktele i čitaju knjige ispod suncobrana kao da se ništa ne događa. Volim provode sa svojim curama. Story: A kako se opuštate dok ste na setu? I za to imam poseban ritual. Velika sam spavalica pa često u pauzi između setova zaspim u garderobi. Instalirala sam aplikaciju da me probudi kada je moj red za snimanje. Samo onda mi je potrebno određeno vrijeme da se razbudim pa me sat vremena nitko ne smije ništa pitati. Story: Jeste li još na odmoru i na ljubavnom planu? Postoje trenuci kada čovjek odluči biti sam. To mi trenutačno odgovara. Idem kamo hoću, radim što hoću i ispunjena sam. Katkad pomislim da mi muškarac uopće ne treba, no naravno, ne bih htjela zauvijek ostati sama.
Story: Od 2009. do 2011. bili ste u braku s kolegom Fredom Armisenom. Kako danas gledate na taj brak? Kao na traumatično i grozno iskustvo. Tek sad vidim koliko sam bila premlada i previše naivna za to. No također mi je drago što sam iz braka izišla dok još nisam imala 50 godina i djecu. Story: Zašto ste onda ušli u taj brak? Zbog nepromišljenosti. Htjela sam odmah i sada imati čovjeka koji mi se svidio. Tada nisam znala da sam premlada za brak i da nisam svjesna u što se upuštam. To je trajalo i tek nakon dvije godine sam se pitala: Bože, tko je ovaj stranac u mojoj kući?! Story: Povezivali su vas s kolegom Tomom Hiddlestonom. Jeste li bili s njim u vezi? Ma dajte molim vas. On je jako zgodan, simpatičan i odličan glumac, ali to je sve. živ-ciraju me svakakve glasine koje kruže. Story: Vjerujete li još u brak? Ne, mislim da se to više neće dogoditi. Ba-rem ne zasad. Iako još nisam izgubila vjeru u ljubav. Sigurna sam da me čeka neko povoljno ljubavno razdoblje, ali zasad mi je odlično i ovako. Priredila: Klara Modrić Foto: Getty