Ikona francuskog filma šezdesetih, sedamdesetih i osamdeseih godina prošlog stoljeća, Stephane Audran umrla je nakon kraće bolesti u dobi od 85 godina, piše britanski Daily Mail. Bila je supruga i muza francuskog redatelja Claudea Chabrola, a igrala je u njegovim najvećim filmskim ostvarenjima – 'Košute', 'Krvava svadba' i u trileru 'Mesar'. 

Osvojila je niz nagrada, među kojima i 'Baftu' za najbolju glumicu 1974. godine za uloge u dva filma, 'Diskretni šarm buržoazije' i 'Prije sumraka'. Za ulogu u filmu 'Košute', 1968. godine je osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu. Odigrala je i zapaženu glavnu ulogu u filmu 'Babettina gozba' - prvom danskom filmu koji je osvojio Oscara za najbolje strano filmsko ostvarenje. Film je nastao 1989. godine po istoimenom romanu danske autorice Karen Blixen.

Gledatelji će je pamtiti i po ulozi Care u britanskoj televizijskoj seriji 'Brideshead Revisited'. S redateljem Claudeom Chabrolom bila je u braku 20 godina a imaju i sina Thomasa, također glumca. Ovaj filmski i bračni par je od 1964. do 1980. godine, kada su se razveli, zajedno snimio 25 filmova. Glumica je kratko bila udana za francuskogu glumačku legendu Jean-Louisa Trintignanta.

'Stephane je bila izvrsna glumica. Briljantno je igrala uloge slobodnih i neovisnih žena, a takva je bila i u stvarnom životu', rekao je francuski redatelj Jean-Pierre Mocky s kojim je surađivala u filmu 'Les Saisons du Plaisir' iz 1988. godine. 'Mnogo je redatelja bilo zaljubljeno u nju, uključujući i Chabrola. Bila je njegova muza', zaključio je.