Story radio
Početna Celebrity 891 prikaza 14. ožujka 2018.

Preminuo Stephen Hawking

Shutterstock/Guliver.

Britanski teoretski fizičar umro je u svome domu u dobi od 76 godina

Žalosnu vijest o smrti Stephena Hawkinga objavila je njegova obitelj u srijedu u ranim jutarnjim satima. 'Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti', poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim. 'Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta', dodali su u službenoj objavi.

 | Author: Shutterstock/Guliver Shutterstock/Guliver.

Stephen Hawking, rođen je u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio je na Sveučilištu Cambridge. Od 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a zatim profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Najpoznatiji je po doprinosima na područjima kozmologije i kvantne gravitacije, posebice u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

 | Author: Shutterstock/Guliver Shutterstock/Guliver.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Do sredine sedamdesetih Hawking se mogao sam hraniti, lijegati i ustajati. S vremenom je postao nepokretan i završio u kolicima, a kasnije je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. O njemu i prvoj supruzi Jane snimljena je biografska drama napravljena po njezinoj knjizi 'Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stephenom' (Traveling to Infinity: My life with Stephen). U knjizi je Jane Hawking opisala svoju uzbudljivu, ali i traumatičnu vezu sa znanstvenom ikonom.

Komentari