Kazališni, televizijski i filmski glumac Božidar Smiljanić preminuo je danas u 82. godini života. 'Agonija nije bila preduga. Danas, 7. travnja preminuo je moj otac. Počivaj u miru tata', napisao je sin glumačkog velikana, Mitja Smiljanić, u oproštajnoj poruci od oca na Facebooku. Mitja je objavio snimku posvećenu glumačkim ostvarenjima i životu Božidara Smiljanića koja je prikazana njemu u čast na pulskom filmskom festivalu.

U bogatoj karijeri Smiljanić je ostvario brojne zapažene filmske, kazalište i televizijske uloge. Prvu je imao kao šesnaestogodišnjak u filmu Sinji galeb 1953. godine. Glumio je, između ostaloga, u filmovima 'Kozara', 'Ljudožder vegetarijanac', 'Bitci na Neretvi' te u serijama 'Kapelski kresovi', 'Velo misto', 'Jelenko', 'Zabranjena ljubav', 'Odmori se, zaslužio si' i brojnim drugima. Posljednju ulogu imao je u Grlićevu 'Ustavu Republike Hrvatske. 

U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.