Na prvi pogled 37-godišnji David Garrett izgleda kao rock zvijezda za kojom uzdišu žene diljem svijeta kada se pojavi na pozornici.

Ima u tome istine, ali on talent ne iskazuje glasom nego virtuoznim sviranjem violine koje uistinu malo koga ostavlja ravnodušnim. U to će se moći uvjeriti svi koji dođu na koncert u zagrebačku Arenu 13. listopada i čuju Davida kako izvodi hitove najvećih glazbenika današnjice. Njemačko-američkog violinista nazivaju i ‘vražji violinist’, a nadimak je zaslužio izvanrednom vještinom i izvedbom naslovne skladbe za biografski film o Paga-niniju, najslavnijem virtuozu na violini svih vremena. Garrett je prvi put nastupio sa 11 godina, i to s Ham-burškom filharmonijom, a tom je prilikom od njemačkog predsjednika Richarda von Weizsäckera na dar dobio prvu violinu Stradivarius. David je dosad prodao više od tri milijuna albuma i diljem svijeta osvojio čak 23 zlatne i 16 platinastih nagrada. Među njegove vjerne obožavatelje ubrajaju se i britanska kraljica Elizabeta II., bivši američki predsjednik Barack Obama te njemačka kancelarka Angela Merkel. Čak dva puta postavio je svjetski rekord u brzini sviranja violine - 2008. i 2010. u emisiji ‘Guinness World Records’ za 66,56, odnosno 65,26 sekundi bez pogreške odsvirao je ‘Bumbarov let’ Nikolaja Rimskog Korsakova.

Story: Kada ste se zaljubili u violinu?

Počeo sam svirati kada sam imao četiri godine. Mislim da sam se u tu vrstu glazbe zaljubio zahvaljujući majčinim glazbenim pločama. Naime, moja se majka godinama bavila klasičnim plesom pa je stalno u kući puštala skladbe Petra Iljiča Čajkovskog, Igora Stravinskog i drugih sjajnih skladatelja. Slušao sam takvu glazbu od rane dobi. Moj stariji brat dobio je na dar violinu i počeo učiti svirati. Ne sjećam se najbolje, ali mislim da sam bio jako ljubomoran na njega. Htio sam i ja imati nešto što on ima pa sam zamolio roditelje da i meni kupe violinu.

Story: Je li odmah bilo jasno da ste talentirani?

Nikako. Znate, slično je kao s matematikom. Dobijete li najteže matematičke jednadžbe čim pođete u školu? Naravno da ne. Ista je stvar s violinom. Potrebno je svakodnevno izdvojiti vrijeme za vježbanje, a prije svega treba biti discipliniran. Ako si talentiran, dobro ćeš svirati sa šest ili sedam godina. Ako nisi najbolji, možda ti je potrebno još pet godina učenja.

Story: Kao mala učila sam svirati violinu, ali grozno sam zvučala pa sam odustala.

Svi tako zvučimo kada tek počnemo učiti. I ja sam loše zvučao! Sve je stvar ustrajnosti i vremena. Vjerojatno biste nakon nekoliko godina dobro svirali, samo ste trebali biti ustrajni.

Story: Tko su vam bili glazbeni idoli?

Imao sam ih puno tijekom godina. Bio sam obožavatelj Itzhaka Perlmana koji mi je bio učitelj. Među idole ubrajam i Isaaca Sterna s kojim sam nekoliko puta surađivao. Blago-slovljen sam što sam imao mogućnost da glazbene idole mogu zvati učiteljima. Malo tko doživi takvo nešto.

Story: Jedan ste od najuspješnijih pop i crossover violinista. Kako ste zna-li da se želite baviti glazbom?

Sve u životu je proces. Nisam se jednog dana probudio s idejom da kombiniram simfonijski orkestar s bendom i sviram glazbu svih žanrova. Ključni trenutak bio je kada sam shvatio da je violina instrument koji se može prilagoditi mnogim žanrovima. To sam shvatio na umjetničkoj akademiji Juilliard u Americi. Nekoliko studenata iz drugih odjela, poput plesa i glume, zamolilo me da sviram violinu tijekom njihovih nastupa. Pitao sam ih što žele da sviram, a oni su me upitali znam li svirati nešto od grupe AC/DC, Ushera i drugih izvođača koje vole mladi. Tada sam te pjesme pretvorio u inačice na violini. Shvatio sam da se to ljudima svidjelo, a ja sam uživao svirajući takvu glazbu.

Story: Imate li popis osoba s kojima biste voljeli surađivati? Surađivali ste s brojnim glazbenicima, ali i pjevačima poput Nicole Scherzinger.

Imam popis, ali jako sam praznovjeran pa sadržaj tog popisa čuvam za sebe. Ne želim ništa ureći! Trenutačno radim na jednom projektu, ali to je sve što ću reći.

Story: Morali ste odgoditi turneju zbog ozljede leđa. Kako se osjećate? 

Osjećam se sjajno. Bilo mi je važno fizički se potpuno oporaviti jer tek tako mogu imati energije na pozornici. Važno mi je da publika osjeti moju energiju, stoga sam morao biti potpuno zdrav.

Story: Što publika može očekivati na vašem koncertu u zagrebačkoj Areni?

Prvi ću put nastupiti sa svojim bendom u Zagrebu. Publika može očekivati zabavnu večer punu odlične glazbe. Osim glazbe, čut će i zanimljive pričice o skladbama koje sviram, ali i anegdote iz mog života. Pripremili smo skladbe iz brojnih žanrova, od klasike, bluesa, rocka do filmske glazbe. Bit će za svakoga ponešto.

Story: Kako biste opisali svoju publiku? Je li ona miks mlađih i starijih generacija?

Upravo sam to htio reći. Moja je publika raznolika jer moja glazba pokriva nekoliko žanrova. Već godinama pokušavam klasičnu glazbu približiti mlađoj publici, a pritom biram glazbu poznatu mlađim i starijim generacijama.

Story: Posljednji ste put bili u Hrvatskoj 2002. kao gost Julianu Rachlinu u Dubrovniku. Imate li lijepa sjećanja na našu zemlju?

Apsolutno! Bilo je to divno iskustvo jer sam imao priliku svirati s nevjerojatnim glazbenicima u tako lijepom gradu.

Story: Hoćete li imati vremena za razgledavanje Hrvatske?

Poznavajući sebe, vjerojatno neću imati puno vremena. No pruži li se prilika, volio bih bolje upoznati vaš glavni grad i zemlju. Sjećam se da sam bio oduševljen njezinim ljepotama. Često me u intervjuima pitaju da nabrojim najljepša mjesta koja sam posjetio i uvijek spomenem Dubrovnik.

Story: Taj odgovor sigurno prilagodite mjestu u kojem se odvija intervju...

Nipošto! Poslušajte moje prijašnje intervjue. Uvijek spomenem Dubrovnik među tri najdraža grada. Uistinu se sjećam divnog bijelog kamena koji se protezao cijelim gradom. Nigdje prije nisam takvo što vidio.

Story: Jeste li čuli za grupu 2Cellos iz Hrvatske?

Naravno, sjajni su. Nažalost, nisam ih još imao priliku čuti uživo. Odlični su glazbenici i jako dobro rade svoj posao jer dobro poznaju svoj instrument. Iz-nimno ih cijenim i želim im sve najbolje.

Story: Iako ne volite govoriti o budućim projektima, možemo li očekivati nešto novo od vas?

Uvijek radim na novom materijalu i mogu vam reći da bi album uskoro mogao ugledati svjetlo dana.